Aivosi näyttävät erilaisilta Macilla ja PC:llä

Aivokuvauksen tulokset voivat näyttää täysin erilaisilta riippuen tietokoneesta ja sen käyttöjärjestelmästä.

Kyllähän tämä juttu hieman ottaa aivoon.
Kyllähän tämä juttu hieman ottaa aivoon.

Oli sairaalan käytössä sitten Mac tai PC, aivokuvauksen tulostenhan pitäisi näyttää samanlaisilta. Näin ei kuitenkaan ole. 

Saksalaiset tutkijat ovat saaneet selville, että aivokuvauksen tulokset voivat näyttää hyvinkin erilaisilta Macilla ja PC:llä, vaikka tulosten tulkitsemiseen käytetty ohjelma olisikin sama. Kyseessä on FreeSurfer, joka on yksi yleisimmistä lääketieteellisten kuvien analysoimiseen tarkoitetuista ohjelmista. Sen avulla voidaan mitata aivojen eri alueiden kokoa. PC- ja Mac-ympäristöihin asennettu ohjelma ja sen eri versiot antoivat erilaiset tulokset, mutta myös Macin käyttöjärjestelmän päivitys vaikutti tuloksiin. Mac OS:n ohjelmistopäivityksen jälkeen ohjelma antoi jälleen eri tuloksen.

Vielä ei ole selvitetty, mistä ongelma johtuu. Se myös koskee mitä luultavimmin muitakin ohjelmia kuin FreeSurferia. Huolestuttavinta on tietenkin se, että yksinkertaisella ohjelmiston päivityksellä on niin suuri vaikutus tietokoneohjelmaan, jolla voidaan tutkia muiden muassa aivokasvaimia.

Eri sairaalat voivat siis eriävien tulosten perusteella hoitaa potilasta täysin eri tavalla – ja täysin väärin. Teoriassa diagnoosikin voi muuttua pelkän tietokoneen käyttöjärjestelmän päivityksen jälkeen.

Ei pelota yhtään.


Lähteet: Gizmodo, PloS One

OIKAISU: Toisin kuin Gizmodo alun perin uutisoi, Neuroskepticin mukaan Freesurferia käytetään ainoastaan tutkimustyössä, sitä ei siis käytetä – tai ainakaan suositella käytettävän – sairauksien diagnosointiin. Lääkärisetäsi ei siis todennäköisesti tee virhettä ainakaan kyseisen ohjelman takia.

4 kommenttia

jtac

18.6.2012 21:48

Aika hyvin tutkittu artikkeli? FreeSurfer on ohjelmisto Linux ja MacOS käyttöön ( -nix pohjaisia toisin kuin Windows ). Mistähän nämä PC tulokset on saatu? Windowsin alla voi ajaa FreeSurferia jos käyttää siinä Ubuntu (linux -variantti) virtualboxia.

lähde: http://surfer.nmr.mgh.harvard.edu/fswiki/Download

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

City

18.6.2012 23:15

Kirjoitin vahingossa "Windows-ympäristössä", kun piti kirjoittaa "PC-ympäristössä". Aivoni selvästi yhdistävät PC:n kiinteästi Windowsiin. Damn you, Microsoft! Kiitos huomiosta, fiksasin.

Tutkimuksessa yhdistelmä oli Hewlett-Packard + Linux, CentOS 5.3.

-Essi

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

MarjaanaH

20.6.2012 12:45

Ottakaa selvää näyttöjen kalibroinneista ja kannattaa vinkata sinnekin mistä tuo uutinen on peräisin että asiaan saadaan selvyys. Kuva on erilainen joka näytössä vaikka ne olisi kalibroitu samoihin arvoihin (mittalaitteistojen kanssa). On hyviä tutkijoita juu kun ei perustekniikkaa hallita -.-
(sopivasti muuten tarkisteessa lukee sattumoisin "vaara" :P)
Saati sitten lääkäriin meno, ei tule kyllä kysymykseenkään tämän jälkeen enää ainakaan jos koneilla jotain tutkitaan...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

MarjaanaH

20.6.2012 12:55

Ja vaikka sitä ei käytettäisi sairauden tutkimiseen tämä silti jo todistaa sen miten surkeita ihmiset jotka päivittäin käyttävät tietotekniikkaa ovat sen kanssa. Kuuluuko potilaan olla se joka antaa apua laitteiden kanssa kun työntekijät eivät itse osaa? Tuntuu että suurin osa jotka käyttävät tietokoneita eivät oikeasti tiedä edes yksinkertaisia perusasioita mitkä pitäisi tietää ennenkuin konetta kannattaa käyttää. Se on myös yksi syy siihen miksi markkinoilla tarjotaan kuraa kuluttajalle koska kuluttajia on helppo kusettaa kun eivät mitään tiedä...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi