Lopullinen analyysi

Lehtikirjoittajat pohtivat vaalituloksen syytä, mutta harva oivalsi perimmäistä syytä.

Kirjoittaja kuuluu kirkkoon hiljaisuuden aikaan (22–07).
Kirjoittaja kuuluu kirkkoon hiljaisuuden aikaan (22–07).

Eduskuntavaaleissa äänestettiin kahdella tavalla. Minun puoluettani äänestettiin oikein ja muita väärin. Sillä miettikääpä itsenne minun asemaani: toimisitteko parhaaksi tietämällänne tavalla vai sitä vastaan? Aivan, tekisitte tietenkin oikein. Siitä seuraa loogisesti, että muut erehtyivät.

Lehtikirjoittajat kiirehtivät pohtimaan vaalituloksen syytä, mutta harva oivalsi tätä perimmäistä syytä. Puhuttiin eriarvoisuuden kasvun vastustamisesta, mutta kokoomus kohosi suurimmaksi puolueeksi. Sanottiin hallituksen saaneen epäluottamuslauseen, mutta rkp:n kannatus ei hetkahtanut. Arveltiin kansan haluavan uudenlaista poliitikkoa, mutta edustajiksi valittiin liuta smp:läisiä. Kolumnoitiin nuorennusleikkauksesta, vaikka keski-ikä pysyi ennallaan.

Jos saisin euron jokaisesta täysin pieleen menneestä vaaliennusteesta ja -analyysistä, minun ei edelleenkään tarvitsisi tehdä päivääkään työtä. Ei, kyllä minun hypoteesini on vahvin: muut olivat väärässä.

Teoriani paikkansapitävyyden voi todistaa toisellakin tapaa. Muistatteko yhtään asiaa, jossa olisitte erehtyneet vuoden mittaan? Ei niitä kovin monta ole.

Kuvitelkaa sitten, että aivokapasiteettinne, ymmärryksenne ja sivistyksenne määrä on moninkertainen, ja olette minun asemassani. Montako virhettä luulette minun muistavan? Jos ei ole erehtynyt, on pakostikin oikeassa.

Käsitettyänne tilanteeni saatatte ihmetellä, miksen ollut ehdolla vaaleissa. Kyse on jälleen yksinkertaisesta päättelystä. Kannattaako oikeita asioita kannattavan heittäytyä harhaisten massojen armoille vai keskittyä vaikuttamaan siellä, missä hän on samanmielisten ympäröimänä? Muistetaanpa vielä sekin tieteellinen fakta, että ihmiset sanovat kannattavansa jotain ja äänestävät sitten sitä vastaan.

Niinpä olenkin kirjoittanut tärkeimmät ydinseikat seuraavien neljän vuoden kehityksestä A4-liuskoille, jotka toimitan henkilökohtaisesti Säätytalolle.

Politiikka voi olla yhteisistä asioista neuvottelemista, mutta loppujen lopuksi jonkun on tehtävä päätös, ja silloin on parempi olla oikeassa.

Kyllähän te ymmärrätte. Ja jos ette, voitte neljän vuoden päästä yrittää uudestaan.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi