Emakko lojuu ahtaassa karsinassa makuuhaavoja molemmissa kyljissään. Possut sörkkivät haavoja. Elintilasta kiistelevät nisäkkäät purevat toisiaan. Ei, se ei ole brasilialainen tehosikala. Se on hämeenkyröläinen luomutila.
Mitä perhanaa? Nuo siathan ovat Suomen onnekkainta eliittiä. Tuossako makaa se hyvinvoiva eläin, jonka lihasta maksan itseni kauppahallissa kipeäksi? Kyllä vain. Luomusäädösten mukaan riittävä elintila satakiloiselle sialle on 1,2 neliötä. Siat ovat tutkimusten mukaan älykkäämpiä kuin koirat tai kolmivuotiaat lapset. Voidakseen hyvin ne kaipaavat tilaa ja virikkeitä. Neliö ei riitä mihinkään.
Vapailla kanoillakin on kurjaa. Teollisissa lattiakanaloissa on yli 10 000 lintua hallissa, luomukanaloissa korkeintaan 3 000. Kanaparvessa vallitsee väkivaltaisesti muodostettu nokkimisjärjestys. Yli satapäisissä parvissa järjestyksen vakiinnuttaminen ei aina onnistu. Tällöin kanat eivät osaa rauhoittua, eikä nokkiminen koskaan lopu. Eviran ylitarkastaja Sampsa Heinosen mukaan tällöin linnun hyvinvoinnin kannalta on olennaista, että sillä on tilaa paeta nokkijoita. Perussäädökset eivät tilaa takaa ja luomusäädöksetkin vain osittain. Kanojen “vapaus” tarkoittaa vapautta kuolla betonille. Tai pehkulle, jos kyseessä on aito luomukanala.
Minua on huijattu. Jos muna- tai lihapakettiin on kehdattu lätkäistä luomutarra, kuluttajana odotan sen olevan merkki eläinten hyvinvoinnista. Missä siis mättää? Heinonen vastaa:
“Kuluttaja ei aina tiedä, mikä on normaalia.”
Finfood Luomun johtaja Risto Pitkänen on samoilla linjoilla:
“Luomueläimet ovat tuotantoeläimiä siinä missä muutkin. Ero on tuotantotavassa.”
Kuluttajien haaveet onnellisista eläimistä tyrmätään romanttisena haihatteluna. Tätä heijastelee myös ilmajokelaisen luomuviljelijä Timo Luotosen vastaus siihen, ovatko hänen eläimensä tyytyväisiä:
“En ole elukoiden kanssa vielä oppinut puhumaan.”
Maalainen ei huijaa. Kaupunkilainen vain luulee liikoja. Luomusian kasvattaminen nykykriteerien mukaisesti maksaa 80 prosenttia tehotuotettua enemmän. Luomun hintaa korottavat logistiset haasteet, jotka johtuvat Suomen alikehittyneistä luomumarkkinoista. Tiukempia säädöksiä eläinten hyvinvoinnin parantamiseksi ei siis ole luvassa. Se olisi taloudellisesti mahdotonta, nykyisilläkin hinnoilla vain neljä prosenttia kotitalouksista ostaa aktiivisesti luomua.
Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin erikoissuunnittelija Jukka Rajala tunnustaa, että eläimet kaipaisivat lisää tilaa. Esteenä on ihmisten kulutus- ja äänestyskäyttäytyminen. Pallo on kansalaisella. Luomutuotannon kehittäminen vaatii markkinoiden kasvattamista. Siksi kauppiaita pitää henkilökohtaisesti pyytää ottamaan luomutuotteita hyllyille. Jos luomun suosio ei kasva, siat päätyvät yhä pienempiin koppeihin ja kanat yhä suurempiin halleihin.
Eviran Heinonen nostaa esiin vielä yhden tavan vähentää eläinten kärsimyksiä pitkällä tähtäimellä. Veganismin. Oikeutta Eläimille -yhdistys lobbaa juuri tämän vaihtoehdon puolesta. Ehkä vegaaniksi ryhtyminen ratkaisisi ongelman kertaheitolla. Vai pitäisikö minun muka jaksaa panostaa luomuun, kun se ei pysty takaamaan eläimille tuon parempia oloja?
“Luomu on verrattavissa kehitysapuun. Ei se tietenkään ratkaise tuotannon perusongelmia, mutta kyllä se on silti eläimille parempi”, kertoo Finfoodin Pitkänen.
Luomulta ei hänen mukaansa saa odottaa vielä liikoja, kun tuotanto on vasta lapsenkengissä. Luomuun kohdistuvat eettiset odotukset voivat kasvaa realistisesti vain markkinoiden mukana.
Urbaanin kuluttajan on syytä sisäistää, ettei eläintuotanto ole hauskaa. Mikään nykyinen tuotantomuoto ei takaa eläinten hyvinvointia. Silti luomutuotanto on verrattomasti tehotuotantoa inhimillisempi vaihtoehto. Siksi luomussa on sentään ripaus toivoa paremmasta.
Mitä on luomu?
Luomu tarkoittaa luonnonmukaista. Luomutuotantoa määrittelevät tavanomaisen lainsäädännön lisäksi erityiset luomusäädökset. Säädösten periaatteellisena päämääränä on varmistaa tuotannon ympäristöystävällisyys, ravinteiden luonnollinen kierto ja tuotantoeläinten hyvinvointi. Suomessa säädösten noudattamista valvoo Elintarviketurvallisuusvirasto eli Evira.
Luomusäädöksiä määritellään kolmella tasolla. Kansainvälisen tason säädökset ovat kaikkein löyhimpiä. Näistä EU:n määrittelemät kriteerit ovat Suomessa keskeisiä. Kansallisen tason luomusäädökset ovat puolestaan astetta tiukempia. Lisäksi järjestöt, kuten Luomuliitto, voivat määritellä omia säädöksiään ja jakaa niiden perusteella tuotteille omia luomumerkkejään.
Suomessa luomutuotanto on alkeellista verrattuna useimpiin Euroopan maihin. Jatkojalostusta on vähän ja jakeluketju on vaillinainen. Etenkin lihajalosteita on heikosti saatavilla, eikä tarjonta vastaa kysyntää.
www.luomu.fi, www.finfood.fi/luomu
Haluatko suojella tuotantoeläimiä?
- Maksa enemmän lihasta, munista ja maidosta.
- Käytä aikaa tuotteiden alkuperän selvittämiseen. Soittele maatiloille ja käy moikkaamassa eläimiä.
- Vieraile kauppahallissa tai pyydä lähikauppaan lisää luomutuotteita.
- Osta vähemmän lihaa. Vaihda vaikka yksi päivän aterioista kokonaan kasvisruoaksi.
- Jos oikein kiehuu, ryhdy saman tien vegeksi.
- Tee lahjoitus eläinsuojelujärjestölle.
- Vaaleissa äänestä luomutuotannon kehittämisen ja eläinsuojelulain tiukentamisen puolesta.
15 kommenttia
Elsewhere
13.12.2007 22:41
Parasta lienee jättää einesten ja lihatuotteiden syönti kokonaan muille. Maailmakin pelastuu siinä sivussa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
mkor
14.12.2007 09:48
Eläimet kokevat myös onnea, eivät vain kärsimystä. Jos luomupossu ei saa elää, se menettää kärsimystä mutta sitäkin enemmän onnea. Ei hyvä.
Kun mietit, vaihtaisitko luomupossun tai edes tavallisen possun syömisen kasvissyöntiin, kysy itseltäsi, mihin käyttäisit näin säästyvät rahat. Onko se parempi tarkoitus kuin se netto-onnellisuus, jonka tuo silloin teettämättä jäävä possu olisi kokenut? Ellei, ei ole selvää, että teet oikein.
Kun ostat lihaa, maitoa tms., osta mielellään mahdollisimman onnellisen eläimen tuotetta. Useimpien kannattaa vähentää lihansyöntiään jo terveydellisistä syistä muttei luopua siitä kokonaan. Vaikutukset ruoan hintaan ja ympäristöön ovat lisäsyitä.
Tarvittaisiin myös sertifikaatti, jolla merkittäisiin onnellisten eläinten liha. Luomusertifikaatti on turhan kallis, koska sen saaminen vaatii ympäristöä pahasti saastuttavaa luomurehua, homeopaattista lääkitystä ynnä muuta haitallista ja kallista.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
xartsu
14.12.2007 13:42
Luomu ei tarkoita muuta kuin että eläinten ruokkimiseen ei ole käytetty mitään ylimääräisiä kemikaaleja, luomu EI tarkoita että eläimillä on hyvä olla:(
Kuluttajien pitäisi alkaa vaatia enemmän vapaana kasvatettua karjaa, mikä tarkoittaa että eläimillä on tarpeeksi liikkumatilaa ja inhimilliset (siis eläimelliset) olosuhteet viettää normaalia elämää.
Kuten täällä UK:ssa on jo pitkään saanut valita kaupasta Organic=luomua, tai Free range=vapaana kasvatettua. Jos näiden väliltä pitää valita niin valitsen AINA Free range!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Karmanlaki
15.12.2007 00:36
Suurin ekoteko olisi varmaan tappaa itsensä pois tämän pallon luonnonvaroja tuhlaamasta.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
No easy solution
15.12.2007 00:44
Xartsulla ja mkorilla on oikeaa asiaa. Itse aloin kasvisyöjäksi juuri sen vuoksi, että minulla käy suunnattomasti sääliksi eläimiä, joita kasvatetaan vain ainoastaan ravinnoksi. Viime vuosina olen nähnyt yhden kuin useamman dokumentin mm. broilereista, jotka päätyvät lihoiksi.noin viiden viikon elämänkaarensa jälkeen. Eläimet viettävät koko lyhyen elämänsä useiden satojen (jos ei tuhansien lintujen) parvissa. Syntymättömät eläimet haudotaan koneellisesti. Kun ne ovat kuoriutuneet, sen jälkeen ne ruokitaan koneellisesti. Ruoka, jota niille syötetään tähtää nostamaan eläinten painon nopeasti ylös. Nopea painonnousu ja keinotekoiset olosuhteet aiheuttavat loukkaantumisia (mm. raajojen murtumista ) ja eläinten luontainen käyttäyminen häiriytyy mm. tilan puutteen ja virikkeettömän ympäristön vuoksi. Varsinkin luokkaantuineiden ja heikkojen yksilöiden yritys pysyä elämässä kiinni näillä siipikarjatiloilla oli todella hirveää katsottavaa ja sai sympatiat osakseen.
Haluisin kuitenkin sanoa, että vaikka nykyään kuluttajat voivat valita vapaasti kasvatettujen eläimien lihaa ja muita eläinperäisiä tuotteita (tai toisin sanoen eettisesti kasvatettua ruokaa), joiden pitäisi periaattessa olla tavallista tehotuotantoa parempia vaihtoehtoja, Englannissa tuli televisiossa muutama kuukausi sitten ohjelma, jonka perusteella tuottajien on hyvin vaikea taata, että ruoka todella on eettistä, sillä ohjelmassa salaa kuvatuilla tiloilla huomattiin monenlaisia epäkohtia (mm. sairaiden eläinten kärsimystä kuvattiin monella tilalla). Eikä dokkari ollut sentään mikään sensaatiohakuinen, ainoastaan vaan kuluttajaa valistava. Ohjelman aikana mm. istuttiin ruokapöydässä ja katsoja sai nähdä kuka vielä söi esim. possun lihaa sen jälkeen kun oli nähnyt klipin joistain kärsivästä possusta tilalla, jonka olisi pitänyt olla eettisen possunlihan tuottaja.
Tälläisten seikkojen paljastuminen on todella askarruttavaa kuluttajalle, koska eettinen ruoka maksaa huomattavasti enemmän tavallinen supermarkettien hyllyiltä löytyvä tuote. Ohjemassa haastateltiin myös tahoa, jonka tarkoituksena on valvoa eetisen tuoteen vaatimukset täyttäviä standardeja. He myönsivät suoraan, ettei heillä ei ole resursseja valvoa standardeja paremmin ja vierailla tiloilla kuin ehkä kerran vuodessa. Sillä hetkellä eettisen tuotteen tarran lätkäiseminen tuotteeseen tuntui suorastaan huijaukselta.
En sano, etteikö vapaasti kasvatettu olisi silti parempi vaihtoehto, mutta tuon dokkarin nähtyäni olen sitä mieltä, että en viitsi vaivautua koko eettisen lihan vuoksi vaan olen mielummin kokonaan kasvissyöjä. Valinnat saavat ainakin itseni paremmalle mielelle, sillä yritän tehdä osani ja kuluttaa edes jossain määrin eettisesti.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Normaalia elämää
15.12.2007 11:30
Syön mieluiten ihan tavallisesti tuotettua, ihmisravinnoksi tarkoitettua lihaa. En osta koskaan luomua jos voin valita. Siitä on tullut ihme muoti. Tietytsti eläimiä pitää kohdella kunnnolla, ainakin ennen se kuului suomalaisiin hyveisiin.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
MarikaX
15.12.2007 16:18
Tehoeläintuotanto on niin surullista ja julmaa, että sitä en halua tukea. Oman tuntoni takia olenkin pyrkinyt irroittautumaan tehotuotantoketjusta.
Teholihat ja -munat ovat jääneet kaupan hyllylle jo 11 vuotta. Ymmärrän vielä poron, hirven ja vapaiden kalojen syömisen. Toistaiseksi olen ostanut luomumunia ja -maitoa, mutta harkitsen siirtymistä kokonaan maidottomiin ja soija/kauraperäisiin elintarvikkeisiin...
Ainakaan kasvisruokavalio ja eettiset herkut eivät oloa pahenna, vaan iho on hehkeä ja olo iloisen energinen ja sporttinen läpivuoden! Kysykää vaikka kavereilta ;)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Kanat nokkii
17.12.2007 12:08
Naurattaa vähän nämä kaupunkilaisten pahoinvointikohtaukset. Tiesittökös muuten että vaikka kanoja olisi viisi, ne elikot tappelevat kuitenkin. Siitä seuraa, että joukossa on yksi joka on pahannäköinen ja syrjitty.
Vastaa kommenttiinTämän tiedän ihan kokemuksesta. En puolusta niitä sikaloita ja kanaloita joissa on asiat huonosti, mutta luonto on julmaa, myös ihmisen käyttöön alistettuna. Se toimii omia lainalaisuuksiaan noudattaen.
Meillä oli joskus "kesäkanoja" kuusi kappaletta, pihassa oli todella iso 10X10 metrinen aidattu alue ja yösijana vanha leikkimökki. Asiat hyvin siis, ja niistä saattoi jo uskoa että olivat onnellisia kanoja. Mutta niin vain oli kuitenkin nokkimisjärjestys ja se viimeinen oli aika reppana. Sai siipeensä ihan vaan huvin vuoksi muilta.
Muistakaa että nämä eläinsuojelijat eivät kuitenkaan ole ihan tasapuolisia tässä asiassa.
Vastaa kommenttiin
Pussukka
18.12.2007 09:29
Niin, jos luomutiloilla on sialla tilaa 1,2 neliötä niin voitte miettiä paljon sitä on tehotilalla! Itse olen vege, sillä tosiaan kiehui yli pari vuotta sitten, enkä ole katunut päivääkään ;o) Luomu on silti parempi kuin tehotila joten todellakin toivoisin että lihaa syövät äänestäisivät lompakollaan. Tosin onhan se huomattu että paljon parkua ja päivittelyä ja vähän tekoja, se on suomalaisten tapa...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
marsukki
18.12.2007 22:53
Mitähän sinä "normaalia elämää" nimimerkki tarkoitat tuolla tavallisesti tuotetulla lihalla...jos et sattunut näkemään televisiosta tullutta, oikeutta eläimille järjestön julkaisemaa dokumenttia niin käväiseppä siellä heidän kotisivuillan tsekkaamassa miltä se näyttää se "tavallinen" tuotanto
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
marsukki
18.12.2007 23:36
Jos OE:n aktivistit kävivät lähes sadalla tilalla ja kuvausmaeriaali oli mitä oli (eli jos et nähnyt dokumenttia niin vieraile Oikeutta Eläimille sivuilla ja katso videot)on minusta aika kummallista sanoa esimerkiksi,että:
"Ensimmäinen ajatus tietysti on, että eläimiä pitää kohdella hyvin. Kuten varmasti Suomessa tehdäänkin." kuten eräällä keskustelupalstalla todettiin.
Suomalaiset eivät vain halua herätä siihen, että eläimiä kohdellaan huonosti ja kyllä myöskin rakkaassa isänmaassamme. Aina ajatellaan, että: "on se hirveetä mutta onneks suomessa asiat on paremmin!"
Kuvitellaanpa kaikki yhdessä, että minulla olisi koira vaikkapa semmoinen kiva isokokoinen berhandilainen ja minä sitä pitäisin tuossa pihalla samoissa oloissa kun sikalassa emakkoa (eli häkissä jossa se ei pääse nousemaan tai kääntymään ja saa siitä syystä makuuhaavoja)niin tulisiko sanomista?
Kyllä sitä päiviteltäisiin. Mutta kun kyseessä on sika, joka on vieläpä älykkäämpi kuin koira, pistetään simmut kiinni ja possua poskeen
Mutta hyvät joulut vaan kaikille. Kaikki on hyvin, älkää huolehtiko ja muistakaa ostaa kinkku ajoissa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
porsaita äidin oomme....
18.12.2007 23:39
Go back to sleep, go back to sleep.....
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Lala*
19.12.2007 17:04
Tietääkseni vielä 50-/60-luvuilla Suomessa oli yleistä ns. syöttöporsaiden pito. Perhe saatoi keväällä ottaa "teini-ikäisen" possun, jota ruokittiin ruuantähteillä ym. Samasta possusta tuli sitten joulun alla joulukinkkua. Resursseja ei mennyt hukkaan missään vaiheessa; ruokaa ei kuskattu kaatopaikalle metaanikaasuuntumaan ja lisäksi possu sai temmeltää pihapiirissä kohtalaisen vapaasti.
Olisiko siis aika ottaa askel taaksepäin historiassa, jos ylpeä ja tehokas länsiyhteiskunta alkaa pelottamaan?
Olen kotieläintilalla nähnyt emakon joka olisi täyttänyt 1,2 neliömetrin kokonaan pelkällä elopainollaan. Kyseinen tapaus asui n.3*3m karsinassa ja siltikin joskus pisti vähän sääliksi.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
VGN
23.12.2007 04:14
Oikein! Hienoa, että tästä kirjoitetaan! Vegaanina pääsee helpoimmalla :)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
mustikkapiirakka
14.3.2012 23:09
niminerkki Marsukki puhui kyllä asiaa!!! Täsin samaa mieltä. Me suomalaiset elämme juuri siinä pienessä omaan napaan tuijottavassa kuplassa, kyllä täällä on kaikki paremmin.
Vastaa kommenttiinItse heräsin tossa 4 vuotta sitten. Siitä lähtien olen kierrättänyt kaiken, siis kaiken pullonkorkeista meikkirasioihin. Kun jotkut sanovat kierrättävänsä ja vievät lehdet roskiin ja pullot kauppaan:) onhan sekin tietysti jotain! Se ei ole vaikeaa kun se tulee tavaksi, mulle ei ole missän vaiheessa ollutkaan. Ostan aina luomua tai lähellä tuotettua. Ja katson aina että ostokseni olisi suomalaista eikä tuotu mistään toiselta puolelta maapalloa missä ei ole mitään järkeä! Siihen ei kyllä aina pysty mutta parhaani yritän! Mutta kun me tarpeeksi pahasti möhlimme niin luontoäiti viimeistään hoitaa meidät pois täältä, minkä se on jo aloittanut. Kiva jos jokainen tekisi pikkuisen niin saataisiin asia toimimaan ajan kanssa. Vaikka joka kauppareissulla pari ostosta suomalaista, luomua tai lähellä tuotettua. Ja siitä sitten eteenpäin. Ja joka pvä ei tarvitse syödä lihaa.
Vastaa kommenttiin