Vanhaa keskustaa hallitsee massiivinen Wavelin linnanvuori ja kuninkaanlinna, jonka pitoihin tahtoi aikanaan koko modernin Euroopan aateli. Neuvostoaikakaan ei tuhonnut niskuroivien krakovalaisten maisemia, ja kävelykadut säilyttivät omaleimaisuutensa. Nykyisin sosialismin jäljet näkyvät lähinnä palvelukulttuurissa: ravintoloissa ei tarvitse juuri odottaa, sillä tarjoilijoita riittää.
Parhaimmillaan Krakova on juuri nyt. Kaupunki kansainvälistyy nopeasti, mutta kaduilla puhutaan vielä neitseellisesti puolaa. Rakenteilla olevat suurhotellit kuitenkin muuttanevat menoa.
1. Taide
“Krakova on Puolan kulttuurin pääkaupunki. Kaikki taiteellisesti merkittävä on aina tapahtunut täällä,” sanovat krakovalaiset. Nykyisin kaupungin 12 korkeakoulun joukkoon kuuluvat muun muassa maan arvostetuin taideakatemia, teatterikorkeakoulu ja konservatorio.
Kapeilla kaduilla kulkiessa ei voi olla törmäämättä gallerioihin. Nykytaiteesta nauttii myös Bunkier Sztuki -taidebunkkerissa, ja vanhan maalaustaiteen aarre on kansallismuseon Nainen ja kärppä, yksi Leonardo da Vincin kolmesta salaperäisestä naistaulusta. 1990-luvulla Krakovaan perusteettin lisäksi poikkeuksellisen hyvä japanilaisen taiteen museo, Manggha.
Koko kaupunki on myös ilmainen arkkitehtuurin aikakone. Läpi sotien säilynyt Krakova on sekoitus gotiikkaa, renessanssia, barokkia ja lähiöiden neuvostokolosseja. Poikkitaiteellinen juhlinta jatkuu öisin legendaarisessa Pod Baranami -baarissa, Rynek Glowny 27:ssä. Täällä voi edelleen bongata Puolan kuuluisimpia taiteilijoita, esimerkiksi Krakovassa asuvan Oscar-ohjaaja Andrzei Wajdan.
2. Tiede
Krakovan 750 000 asukkaasta 100 000 on opiskelijoita. Kaupunkia hallitsee Euroopan toiseksi vanhin yliopisto, vuonna 1364 perustettu Jagellonian University. Sen penkkejä ovat kuluttaneet muun muassa nuori fyysikko Mikolaj Kopernikus ja nykyinen paavi. Yliopiston sydän on Collegium Maius -museo, jonka aarteita ihastelevat vieraat kuningatar Elisabetista Japanin keisariin.
Opiskelijakaupunki on ikuisesti nuori, ja olipa uusi avantgarde sitten aitoa hulluutta tai kirkkainta akateemisuutta, se pitää koko Krakovan liikkeellä. Tunnelma on hulvattomin joka toukokuisilla opiskelijafestivaaleilla.
3. Baarit
Neuvostoaikana baarit olivat underground-taiteen ja -satiirin kehto. Krakova on säilynyt baaritaivaana, jonka portit aukeavat omatoimiselle. Vanhan kaupungin hiilikellarit kätkevät sisälleen yli 400 kahvilaa ja klubia, joista harvoihin on opasteita. Mitä pidemmälle sokkeloisissa huoneissa kulkee, sitä mielikuvituksellisemmiksi juhlat muuttuvat. Esimerkiksi Szulflada-baari, ul. Wilsna 5, on kuin astuisi Salvador Dalín tauluun.
Jos kellarit ahdistavat, Euroopan toisiksi suurin piazza, keskustori Rynek Glowny, on öisinkin kahviloiden ja ravintoloiden kehystämä.
Vähintään ilta on vietettävä myös Kazimierzissa. Entiseen juutalaiskaupunginosaan, jossa kuvattiin Schindlerin lista -elokuva, syntyy koko ajan mitä psykedeelisimpiä paikkoja. Esimerkiksi Alchemia, ul. Estery 5, on vaatekaappiovineen kuin Narnia.
Jos nälkä yllättää, astu Bar Mlecznyyn. Näistä maitobaareista saa uskomattoman halpaa kotiruokaa. Bar Mlecznyjen aateliin kuuluvat U Stasi, ul. Mikulajska 16 ja Bar Grodzki, ul. Grodzka 47.
4. Katolilaisuus
Krakova on paavin kotikaupunki, juutalaisten pyhiinvaelluskohde ja hindujen energialähde. Kaupungissa on 85 kirkkoa ja 72 toimivaa luostaria. Vaikuttavin niistä on keskustorin Pyhän Marian kirkko, jonka tornista soitetaan joka ikinen tasatunti trumpetilla perinteinen Hejnal-sävelmä.
Suurin osa krakovalaisista on nykyisin katolilaisia. Kun paavi, Krakovan entinen arkkipiispa, elokuussa vieraili “kotonaan”, kaupunkiin änkeytyi yli kaksi miljoonaa harrasta ihailijaa. Reippaista juomatavoistaan tunnetut puolalaiset kielsivät jopa viinankäytön koko kaupungissa.
Ennen toista maailmansotaa Krakovassa asui yli
70 000 juutalaista. Nyt heitä on jäljellä enää muutama sata. Hindujen mukaan taas Wavelin linnankukkulalla sijaitsee yksi maailman seitsemästä jumalaista energiaa säteilevästä Chakra-kivestä. Sen voimalla kaupunki on säilyvä ikuisesti kuin Rooma tai Delhi.
5. Auschwitz
Krakovaan tahtovat palata kaikki, Auschwitziin ei kukaan. Silti se on ehdoton osa matkaa. Oswiecimin pikkukaupungissa (n. 50 km Krakovasta) sijaitseva keskitysleiri on raaka todiste totalitaristisen yhteiskuntakokeilun älyttömimmistä houreista. Tässä 1900-luvun julmuuden symbolissa tapettiin yli 6 miljoonaa ihmistä. Suorapuheisia näyttelyitäkin hurjempi kokemus on kolmen kilometrin päässä sijaitseva Auschwitz II, kuolemanleiri Birkenau. Vasta Birkenaussa, junaradan todellisessa päässä, pysähtyy aika. Satoja ihmisiä vetäneitä parakkeja tai niiden piippuja näkyy silmänkantamattomiin. Auschwitzia ei suositella alle 14-vuotiaille.
Verkossa
www.krakow.pl
www.inyourpocket.com
www.krakow-info.com
File: Krakova
750 000 asukasta.
Juoma
Tatanka
Zubrówkaa, omenamehua ja runsaasti jäitä. Zubrówka on puolalainen erikoisvotka, jonka maku perustuu pullossa uivaan biisoninruokoon.
Ruoka
Kaalikääryleet (Golabki)
Kokonainen kaali, 450 g naudanlihaa, 200 g sian- tai vasikanlihaa, tomaattimurskaa, 5 dl keitettyä riisiä, 2 munaa, sipuli.
Keitä kaali ja irrota pehmenevät lehdet. Ruskista sipuli ja sekoita se lihan, riisien ja munien kanssa. Kääri suolalla ja mustapippurilla maustettu seos kaalinlehtiin. Kääryleet vuoan pohjalle, päälle tomaattimurskaa. Uuniin miedolle lämmölle n. 2 tunniksi.
Ihmiset
Paavi Johannes Paavali II, eli Karol Wojtyla.
Elokuvaohjaaja Andrzei Wajda.
Fyysikko Kopernikus.
Runoilija Wislawa Szymborska.
Kosmetiikkayrittäjä Helena Rubinstein.
Elokuvaohjaaja Roman Polanski.
Tehtaanjohtaja Oskar Schindler.
Kirja
Roma Ligocka: Punatakkinen tyttö.
Schindlerin lista -elokuvan dokumenttiosuudessa nähty tyttö kertoo Krakovan juutalaisghetossa kokemansa kauheudet.
Kaupat
Nuorta puolalaista designia:
Tatuum, Rynek Glowny 37.
Troll, ul. Florianska 31 ja ul. Szewska 10.
Ravel, ul. Szewska 13.
Kenkiä:
SABOT, ul. Florianska.
Zebra, ul. Grodzka.
Muut: Paradise, ul. Grodzka 7 ja ul. Florianska 18. Suuret merkit Bossista Kenzoon ja Dieseliin kohtuuhinnoin.
Tavaratalo Jubilat, ul. Zwierzyniecka 50. Turistinähtävyys: shoppailua sosialistisessa hengessä.
Yö & baarit
Strefa 22, Rynek Glowny 22. Taideakatemian opiskelijoiden perustama klubi-baari-yhdistelmä.
Magnolia, ul. Sw Jana 15. Avaa tarpeeksi ovia, ja löydät trendibaarin takahuoneen pylvässängyt.
Molier, ul. Szewska 4. Klubin ja gallerian yhdistelmä.
Boogie Woogie, ul. Szpitalna 9. Uusi tyylikäs jazzklubi.
Klub Kulturalny, ul Szewska 25. Klassikko.
U Muniaka, ul. Florianska 3. Legendaarisinta livejazzia.
Koko Kazimierzin alue.
5 kommenttia
Nuhku
24.11.2002 22:31
Noh, ei niitä kaikkia kuutta miljoonaa siellä Auschwitzissa tapettu. Kys. keskitysleiri on muuten aivan tolkuttoman vaikea löytää jos on liikkeellä omalla autolla. Yhdessäkään tienviitassa ei lue Auschwitz vaan Oswiecim.
Mainittu Birkenau on muutaman kilometrin päässä Auschwitzin leiristä. Paikka, jossa jokaisen ihmisen tulisi käydä joskus elämässään.
Kävin Birkenaussa vuonna -98 kihlattuni kanssa. Ilta hämärtyi, muita ihmisiä ei ollut joten luikahdimme sisään huomaamatta. Alue mykistytti suuruudellaan. Kävimme muutamissa parakeissa, joita oli varmasti lähemmäs satakunta. Parkakeissa oli hujan hajan huopia, patjoja yms. tavaraa. Leiri on kuulemma melkein siinä kunnossa kun venäläiset sen vuonna -45 löysivät. Auringon laskiessa ja värjätessä taivaanrannan punaiseksi emme voineet välttyä kyyneliltä...Elämä sai aivan uudenlaisen sisällön kun ihmisen julmuus ja raadollisuus konkretisoitui.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Krummenhagen
20.5.2003 11:01
No voi itku sentään...
Harmi etteivät kaasuttaneet kaikkia jutkuja niin ei olisi lähi-idässäkään levottomuuksia !
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
andeena
20.5.2003 13:20
Miten niin tolkuttoman vaikea löytää? Kun ottaa vähän asioista etukäteen selvää, niin tietää että Oswiecim on paikan puolalainen nimi. Eikä se varmaan ketään yllätä, että Puolassa paikannimet on puolaksi...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Pilkunviilausta...
22.9.2006 23:23
Ihan by the way... täytyy olla idiootti jos ei tällaista asiaa tiedä.
"Yhdessäkään tienviitassa ei lue Auschwitz vaan Oswiecim"
Oswiecim on kaupunki jossa sijaitsee Auschwitzin keskitysleiri. Auschwitz on saksalaisten (!!!!) nimi Oswiecimin kaupungille ynnä keskitysleirille.
Koska suunnitelmien mukaan Oswiecimistä piti tulla saksalaisten siirtokunta, jossa vangit tekivät työtä ja siirtokuntalaiset ottivat palkan ym.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
18.1.2012 10:35
Itse juuri kesällä kävin Kazimierzissa ja suosittelen lämpimästi alueeseen tutustumista. Ihania ravintoloita, juutalaisenkulttuurin festivaalit on hienot, myös Shondlerin tehtaan museo on näkemisen arvoinen kokemus, näyttely nimittäin ei ole ihan tavallinen näyttely.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin