Taidamme olla aika jeesuksia

Saariahon kolumni

Tiesitkö, että hyvinvointi-Suomessa perheet pirstoutuvat, aikuiset bailaavat sinkkuhelvetissä ja lapset tappavat? Vanhuutta pidetään sairautena ja sosiaalisia turvaverkkoja puretaan. Säästölinja vie ruuan lasten suusta päiväkodeissa ja kouluissa. Ei ihme, että Karpolla riittää asiaa. Kantaako kukaan huolta huomisesta? Välittääkö kukaan?

Pelottaako? Aikamoista Baabelia taitaa sinunkin elämäsi olla? Onko tullut viime aikoina bailattua taas pilkkuun asti sinkkuhelvetissä? Taasko se perhekin pääsi pirstoutumaan? Ja missä helvetissä ne päiväkotien leipäkyrsät taas luuraavat? Älä huoli. Asiasta huolehditaan.

Toisaalta lintukodossamme on kohtalaisen auvoista. Polttopulloja ei heitellä ja valtaosa kansasta voi hyvin. Joku siis osaa jotakin. Järjestelmä toimii ja ainakin pahimmat tulipalot sammutetaan oikein.

Ai niin. Kiva, kun kerroitte. Eihän tämä vielä ole muuttunut Länsirannaksi, Belfastiksi, Afganistanista nyt puhumattakaan. Mutta ketä, ketä ihmeessä saamme kiittää siitä, että asiat Suomessa ovat kaiken kaikkiaan melkoisen hyvin. Kiitämmekö Lipposen Paavoa ja Niinistön Saulia? Kiitämmekö suomalaista yhteiskuntajärjestelmää? Kiitämmekö luojaa?

Olisiko niin, että sosiaalialan korkeasti koulutetut ammattilaiset kuten sosiaalityöntekijät, päivähoidon johtajat, koulukuraattorit, sosiaalikasvattajat ja -ohjaajat ovat lähes fakiireja, jotka vaatimattomin resurssein pitävät hyvinvointi-Suomea pystyssä? Osamisella saa ihmeitä aikaan. Vielä tänäänkin.

No, huhhuh. Sosiaalitantoilla (amk) voivat olla resurssit vaatimattomia, mutta muuten tuntuu typsyistä olevan vaatimattomuus aika kaukana. “Mitä sä oikein teet työksesi?” “Pidän hyvinvointi-Suomea pystyssä. Hyvin vaatimattomilla resursseilla tosin.” Ilmeisesti yhteiskuntatieteiden yleiset opinnot ammattikorkeakoulutasolla eivät vielä ole kovin hääppöisiä. Logiikasta nyt puhumattakaan.

Lystikkäästi Talentiaksi nimetty liitto on kuitenkin saatu pystyyn. Posketonta tekstiä ilmoituksessa on kuvittamassa viisi leipää ja kaksi kalaa. Otsikko julistaa: “Taidamme olla aika fakiireja.” Pikemminkin siinä olisi pitänyt lukea: “Taidamme olla aika yössä.”

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi