Urban Sports: Liikkeelle kaupungissa

Kävely ja pyöräily sikseen. Tässä kuusi hauskempaa tapaa liikkua kaupungissa.

Klassikot

Longboard

Longboardilla voi temppuilla samaan tapaan kuin lyhyemmillä skeittilaudoilla, mutta sen tärkein sovellus on liikkuminen paikasta toiseen. Longboardia on hiukan helpompi hallita kuin pienempää serkkuaan. Kaupunki on longboardin koti, mutta se sopii myös maanteille ja eritoten alamäkiin. Mäkirullalaudalla on mahdollista saavuttaa sopivassa alamäessä erittäin korkeita nopeuksia, yli 100 km/h.

Suomessa käytetään suurempia ja pehmeämpiä renkaita kuin longboardien kotikaupungissa Los Angelesissa, koska täällä jalkakäytävien pinnoitus on vaihtelevampaa. Longboardit juurtuivat Suomeen 1990-luvulla, ensin Tampereelle ja Jyväskylään. Nyt lautoja hankkivat jo nekin, jotka haluavat vain liikkua, eivät välttämättä olla osa skeittikulttuuria.

Scooter

Aikuiset omivat lasten potkulaudat jo monta vuotta sitten. Tänä kesänä niitä näkyy paitsi lentokentillä, sairaaloissa ja muissa pitkäkäytäväisissä sisätiloissa, myös entistä enemmän kaduilla. Kevään hitti on scooter-laudan tuunaaminen: tankoon ja sarviin hankitaan koristekuoria, ja pyörät vaihdetaan värikkäisiin tai jopa vilkkuviin.

Uutuudet

YikeBike

Sähköllä toimiva minipyörä kaupunkiliikenteeseen. Kuljettaja istuu satulaan, nostaa jalat tukitangoille, tarttuu kahvoihin molemmilla sivuillaan ja antaa palaa. Pyörää ohjataan ohjaustankojen nappuloista, ja vehkeellä pääsee noin 25 kilometrin tuntivauhtia. Kun on päästy perille, 10 kiloa painavan pyörän voi taitella suurehkon salkun kokoiseksi paketiksi ja napata mukaan.

Yhdellä latauksella ajaa noin 10 kilometriä, ja akku latautuu täyteen 40 minuutissa. Pieni takapyörä tasapainottaa, mutta ajon opetteluun kuluu silti tovi.

U3-X

Hondan U3-X on vähän kuin pieni, yksipyöräinen, istuttava Segway. Muistattehan ne seisottavat skootterit, jotka liikkuvat, kun painopistettä siirtää ja kahvaa taivuttaa eteenpäin?

U3-X:ssa on käytetty samaa tekniikkaa, joka kehitettiin Asimo-ihmisrobottiprojektia arten. U3-X esiteltiin vuonna 2009, ja se pääsi heti Time Magazinen Vuoden parhaat keksinnöt -listalle.

Satulaan istutaan, ja laitetta liikutellaan eteen, taakse ja sivulle kallistamalla satulan ulokkeita.

Akku kestää tunnin, laite painaa noin 10 kiloa ja sillä pääsee suunnilleen kävelyvauhtia, noin kuutta kilometriä tunnissa.

G-wheel

G-wheel on kuin skeittilaudan ja motocross-pyörän risteytys. Moottoroituun pohjaan on kiinnitetty maastoon ja asfaltille sopivat, paksut renkaat. Jalansijat ovat tukevat, ja laitetta ohjataan pienellä ohjainvivulla tai skeittilaudan tapaan painonsiirrolla. Metrin pituisella vehkeellä pääsee melkein viittäkymppiä.

Chariot Skates

Rullaluistimet, jotka on varustettu pienen polkupyörän renkaiden kokoisilla pyörillä. Suurempien renkaiden ja tasapainottavien pienten tukirenkaiden ansiosta CS-luistinten pitäisi olla vakaammat, helpommin ohjattavat ja nilkkaystävällisemmät kuin tavallisten rullaluistinten. Niillä voi luistella ongelmitta myös maastossa. Tekniikka vastaa rullaluistelutekniikkaa, mutta CS-luistimet voi pysäyttää myös käsillä.

 

Menovinkit 29.3.–4.5.2012

Sulkasato
Sulkapallon Finnish Open kisataan kuun vaihteessa. Energia-areenalle saapuu pelaajia yli 20 maasta, onhan Finnish Open Euroopan kiertueen osakilpailu ja osa olympiakarsintaa. Ville Långia, Eetu Heinoa ja muita suomalaisia haastavat ainakin Englannin Rajiv Ouseph ja Hollannin Eric Pang.
29.3.–1.4., Vantaan Energia-areena

Suomen parhaat lattarit
Vantaalla voi tuntea tuulahduksen etelästä, kun Suomen ykköstanssijat kilpailevat mestaruuksista 14. huhtikuuta. Jo valmiiksi kuumaa tunnelmaa nostattaa Tanssii tähtien kanssa -superpari Jani Toivola – Jutta Helenius.
14.4., Vantaan Energia-areena

Juokse Espoossa ja Helsingissä
Nimestään huolimatta Länsiväyläjuoksussa ei pingota Länsiväylällä. Sen sijaa tarjolla on 6,5:n tai 17,4 kilometrin edestä laajalahtelaisia, otaniemeläisiä, pohjoistapiolalaisia ja munkkiniemeläisiä maisemia. Lyhyemmällä reitillä kävelykin on sallittu.
22.4., Otaniemi, Espoo

Kuka donkkaa tykimmin?
Korisliigan finaalit käynnistyvät 2.5. Seuraavana päivänä pelataan pronssiottelu, ja jos kaikki viisi finaaliottelua pelataan, mestaruus ratkeaa 9.5. Korisliigaa televisioi Urho-tv. Kuun vaihteessa tapahtuu myös rapakon toisella puolella, sillä NBA:n pudotuspelit starttaavat 28.4.
Alkaen 2.5.

Suomi on uusi maailmanmestari
Tai ainakin jääkiekon maailmanmestaruuskisojen isäntä. Jos aiot katkaista jalkasi, tee se viimeistään 3.5. Seuraavien kahden viikon aikana et kuitenkaan nouse sohvalta, paitsi ehkä konkataksesi Hartwall-areenalle tai Tukholman Globeniin.
4.–20.5. Hartwall-areena ja Globen


Ilmoitus powered by City.

1 kommentti

RexRex

5.4.2012 16:14

Mistä noita Chariot Skateseja saa?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi