Kiinnostavimmat suomalaiskeksinnöt Alvar Aallon skeittialtaasta Ravintolapäivään

Mitä kaikkea olemmekaan saaneet aikaan?

Kuva: © Paolese - Fotolia.com

City ja Xylitol Jenkki esittelevät yhteistyössä oleellisimmat suomalaiset innovaatiot.


1. Skeittiuima-allas

Skeittaus sai täysin uuden ulottuvuuden 1970-luvulla, kun legendaariset kalifornialaisnuoret Zephyrin tiimistä skeittasivat ensimmäistä kertaa uima-altaassa. Pojat pääsivät testaamaan lautojaan paikallisiin kidney pooleihin eli munuaisenmuotoiseen altaisiin, koska meneillään oli kuiva kausi joka oli pakottanut ihmiset tyhjentämään altaansa.

Altaan muoto sopi täydellisesti skeittareiden luonnolliseen liikkeeseen ja myöhemmin skeittiparkit ovatkin imitoineet altaiden vapaata ja pehmeää muotoa. Puutarhauima-altaiden asiantuntija Thomas Dolliver tunnetaan vapaamuotoisen altaan kehittäjänä, mutta oikeasti taustalla on eräs toinen heppu. Vaikuttaako aaltoileva muoto tutulta suomalaiseen silmään?

Maailman ensimmäinen vapaata muotoa käyttävä allas löytyy tiettävästi Suomesta, Alvar Aallon Villa Mairean pihalta, jossa myös Dolliver oli vieraillut sitä pällistelemässä. Siispä yksi kaikkien aikojen suurimmista suomalaisista on osaltaan vastuussa myös skeittauksen kehityksestä. Vapaamuotoinen allas nähtiin ensimmäisen kerran Noormarkussa 1930-luvun lopulla eikä Kaliforniassa vuosisadan puolivälissä. Asiasta on kirjoittanut muun muassa Skate & Annoy.


Kuva: Kela / Annika Söderblom

2. Äitiyspakkaus

Äitiyspakkaus on esimerkki suomalaisesta sosiaalisesta keksinnöstä, joka on tehty paljon ennen tätä innovaatioiden perässä epätoivoisesti juoksevaa aikaamme. Vuonna 1937 jakoon tullut pakkaus toimikoon tällä listalla myös vertauskuvana laajemmalle keksinnölle, neuvolajärjestelmälle, joka tekee Suomesta yhden maailman parhaista maista tänne syntyvän lapsen ja hänen vanhempiensa näkökulmasta.

Äitiyspakkauksen voi vaihtaa 140 euroon, mutta lähes kaikki valitsevat pakkauksen. Miksikö? Koska siellä on käytännössä kaikki, mitä vauvan kanssa kotiuduttua tarvitsee. Pakkauksen sisällössä on läsnä vahva valistuksen henki: valikoima kertoo tuoreille vanhemmille mitkä ylipäätään ovat niitä asioita, joita uusi ihminen tarvitsee maapallolle saapuessaan.

Äitiyspakkausta hehkutettiin muun muassa viime vuonna BBC:llä “Miksi suomalaisvauvat nukkuvat pahvilaatikoissa?” -otsikolla. Harva vauva nukkuu pakkauksen laatikossa, mutta petivaatteiden kanssa se käy varsin hyvin ensimmäiseksi sängyksi.


Kuva: © Paolese - Fotolia.com

3. Sykemittari

Professori Seppo Säynäjäkangas pohti hiihtolenkeillään, miten kunnon kohentumista voisi mitata paremmin. Hän sai idean minikokoisesta sydänmonitorista, jonka elektrodit rekisteröivät sydämen sähköimpulsseja ja tieto niistä välitetään vastaanottimeen.

Kyseessä on “wanha kunnon keksintö”, jonka tekee professori, joka saa tukea Keksintösäätiöltä ja Hiihtoliitolta. Se patentoitiin vuonna 1975. Oulun yliopiston proffana toiminut Säynäjäkangas perusti vuonna 1977 Polar Electro Oy:n saatuaan luvan bisnestoimintaan yliopistolta.

Tämän päivän sykemittari mittaa paljon muutakin kuin sykettä. Uudemmissa Polareissa on tungettu saman kannen alle koko sykemittauksen historia, johon voi tutustua 65-sivuisen ohjekirjan avulla.

Säynäjäkangas on listattu 1990-luvulla Success-lehden toimesta 11 maailman parhaan yrittäjän joukkoon, hän on perustanut nimeään kantavan tekniikkaan ja elektroniikkaan keskittyneen tiedesäätiön sekä sijoittanut itsensä AC Oulun futisjoukkueen suurimmaksi omistajaksi.


4. Ksylitoli

Kun Aikalainen-lehti vertaili suomalaisista keksinnöistä tehtyjä listauksia, ksytoli ja kuivauskaappi nousivat merkittävimmiksi. Suomessa vuonna 1972 kehitetty ja Jenkin 1975 markkinoille tuoma ksylitolipurukumi oli ensimmäinen laatuaan maailmassa. Suomalainen ksylitoli teki nuorison paheeksi nimetystä purukumista terveystuotteen.

Jenkki satsasi uuden innovaationsa kanssa tv-mainontaan, jonka kautta suosituimpiin kuuluvat popparit kuten Irwin, Maarit ja Teddy Guitar amerikanrautansa kanssa tekivät ksylitolia tutuksi. “Fiksuna tapana” suun terveyden kannalta ksylitolipurkka vakiintui 1980-luvun mittaan ja vuosikymmenen lopussa Suomen hammaslääkäriliitto antoi ksylitolisuosituksen, kun aiheesta saadut tutkimustulokset kertoivat sen vähentäneen hampaiden reikiintymistä.   

Ksylitoli eli koivusokeri on sokerialkoholi, jonka viiden hiiliatomin rakenne aiheuttaa sen, ettei kariesbakteerit pääse käyttämään sitä ravintonaan. Ksylitoli löydettiin kemiallisena aineena jo 1800-luvun lopulla, mutta sen hammasterveysvaikutukset todettiin vasta 1970-luvulla Turun yliopiston tutkimuksissa.


5. Linux-käyttöjärjestelmä

Linux, kuten kaikki muutkin käyttöjärjestelmät, on jatkuvasti kehittyvä työkalu, jonka yksittäisen keksijän nimeäminen on hankalaa, varsinkin kun koko systeemi perustuu avoimeen lähdekoodiin, jonka eteenpäin kehittäminen joukkoistamalla on koko hommassa lähtökohtana. Suomalainen Linus Torwalds on kuitenkin suuressa vastuussa siitä, että Linux-järjestelmä on nykymuodossaan olemassa.

Linuxin historia on samalla tietotekniikan vapauden historiaa, sillä Linus Torwaldsilla ja muilla kehittäjillä on ollut koko ajan fokuksessa vapaan käyttöjärjestelmän kehittäminen. Linuxin taustalta löytyy 1970-80-luvuilla kehitetty Unix-koodi, joka oli alkujaan avoin ja kaikkien käytettävissä, mutta joka kaupallisten yhtiöiden kehitystyön myötä systeemi suljettiin eikä lähdekoodi ollut enää vapaasti jaossa.

Linus Torwalds ei ollut tyytyväinen Unixista johdettuun Minix-käyttöjärjestelmään, joten hän kehitti sille omasta nimestään johdetun, toimivamman vastineen.


6. Habbo-hotelli

Habbo-hotelli yhteisöpalvelun syntytarina on kiinnostava. Tarina alkoi siitä, kun Sampo Karjalainen houkutteli Aapo Kyrölää tekemään nettisivun hip hop -yhtye Mobilesille. Vuonna 1999 syntyi Mobiles Disco -hahmochat, joka oli tarkoitettu vain bändin ympärille rakentuneelle yhteisölle.

Idea keräsi suosiota ja jalostui Lumisota-joukkuepeliksi, jossa hahmojen joukkueet kohtasivat lumisodan merkeissä virtuaalimaailmassa. Luontevana seuraavana askeleena, elokuussa 2000 syntyi Hotelli Kultakala, joka sai nimen Habbo, kun ensimmäinen kansainvälinen versio lanseerattiin Briteissä 2001.

Habbo-hotellissa elää omaa sosiaalista elämäänsä satoja miljoonia avatareja eli hahmoja ja Suomessa käyttäjiä on muutama satatuhatta.


7. Ravintolapäivä

Sitä saattaisi kuvitella, että Ravintolapäivän tapainen ilmiö ei pääse syntymään Suomessa, missä katuruokakulttuuri oli pitkään jämähtänyt paikoilleen. Päinvastoin: juuri se turhautuminen, mitä tiukat lupakäytännöt ja muu tiukkapipoisuus on kaupunkilaisissa aiheuttanut, on luonut maaperän, josta valtava, kansainväliseksi kasvava ilmiö voi ponnistaa. Timo Santalan, Antti Tuomolan ja Olli Sirénin kaltaiset edelläkävijät onnistuivat kanavoimaan energian positiiviseen tekemiseen ja saivat lumipalloefektin liikkeelle.

“Alkuperäinen ajatus syntyi jo vuosia sitten turhautumisesta ravintolan perustamiseen liittyvään alkoholi- ja elintarvikebyrokratiaan. Työkaverini huokasi, että olisipa päivä, jolloin ei tarvitsisi noudattaa näitä kaikkia älyttömiä säädöksiä”, Antti Tuomola sanoi Nurmijärven Uutisille 2012.

“Ravintolapäivän ytimessä on yhteinen juhla ruuan ja juoman ympärillä. Ravintolapäivä on julkiset ja yksityiset tilat valloittava karnevaali, joka yhden päivän ajaksi antaa vapauden ja mahdollisuuden toteuttaa villeimmätkin ideat ja unelmat omasta ravintolasta”, Timo Santala komppasi.

Neljä kertaa vuodessa vietettävä Ravintolapäivä on levinnyt yli 30 maahan ja etenkin Venäjällä suosio on kasvanut nopeasti.

Ravintolapäivässä ympäri kaupunkeja nähty kekseliäisyys on varmasti vaikuttanut myös monen huippukokin siirtymiseen kohti “katukeittiötä”, nopeampaa ja ihmisläheisempää ruokailukokemusta omassa ravintolassaan.


Kuva: © igor - Fotolia.com

+ Suomalaiseksi luultu keksintö: Tekstiviesti

Kansa tahtoisi, että Matti Makkonen kantaisi ylväänä titteliään tekstiviestin kehittäjänä, mutta mies itse on vähätellyt omaa rooliaan asiassa. Tekstiviestit mahdollistavaa GSM-järjestelmää  kehitettiin yhteiseurooppalaisena hankkeena 1980-luvun alusta ja erilaisia tekstiviestivirityksiä oli jo ennen lopullista SMS-systeemiä. Sankarin viittaa on sovitettu Makkosen harteille, koska Helsingin Sanomien Kuukausiliite kirjoitti hänen käymästään ideapalaverista, jossa Makkonen oli suomalaiskollegoidensa kanssa “pallotellut ajatusta tekstimuotoisista viesteistä”.

Alan pioneereja Makkonen joka tapauksessa oli, mutta tapaus on loistava esimerkki verkolle ominaisesta kehityksestä, jossa kunnia menee yksille, vaikka asiat tapahtuvat samanaikaisesti eri puolilla ja eri ihmisten tekemät ideat kasvavat yhdessä isommiksi.


Mikä tekee Xylitol Jenkistä yhden Suomen merkittävimmistä keksinnöistä?

  • Vuonna 1975 markkinoille tullut Xylitol Jenkki on maailman ensimmäinen ja tutkituin ksylitolipurukumi.
  • Vuonna 1988 Xylitol Jenkki sai ensimmäisenä luvan käyttää Suomen Hammaslääkäriliiton ksylitolisuositusta.
  • Vuonna 2009 Xylitol Jenkille myönnettiin EU:n virallinen terveysväittämä perustuen Jenkin tutkimuksiin.
  • Xylitol Jenkki tekee edelleen yhteistyötä yhdessä asiantuntijoiden kanssa suomalaisten hampaiden puhtaamman tulevaisuuden ja uudenlaisten purkkainnovaatioiden puolesta.

 

3 kommenttia

Tisssda

1.4.2014 00:49

Habbo hotel :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

raunio

1.4.2014 13:27

Otsikosta huolimatta Alvar Aalto ei keksinyt skeittiallasta??

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kehittäjä

2.4.2014 04:16

Jospa lukee hän jutun. Siinähän juuri sanottiin että A. Aalto keksi vapaamuotoisen uima-altaan ja Dolliver kopioi idean.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi