Rahaa rautataivaalla

Timo ja Samuli tekevät Suomi-leffan 6,9 miljoonalla eurolla.

Ohjaaja Timo Vuorensolan ja tuottaja Samuli Torssosen scifi-parodia Star Wreck: In the Pirkinning oli valtava nettihitti yli kahdeksalla miljoonalla latauksellaan. Star Wreck tehtiin lähes ilman budjettia.

Suunnilleen samojen luovien ihmisten seuraava elokuva Iron Sky on myös scifi-komedia, mutta budjetissa hypätään uusiin sfääreihin: lähes nollasta eurosta 6,9 miljoonaan. Vertailun vuoksi: Halosen Prinsessa maksoi 1,4 miljoonaa.

Star Wreck oli työnäyte, jonka hedelmiä Blind Spot Pictures ja Energia Productions nyt nauttivat. Jopa vanhakantaisuudestaan tunnettu Suomen Elokuvasäätiö myönsi Iron Skylle 800 000 euroa. Iron Sky ei silti ole suomalainen elokuva, vaan historian ensimmäinen suomalais-saksalais-australialainen yhteistuotanto.

Sanotaan, että menestyselokuvan juoni pitää mahtua 25 sanaan. Vuonna 1945 natsit pakenivat Kuuhun, vuonna 2018 he tekevät paluun. Jo tästä voi päätellä, että tarinaa ei voi kertoa halvan ja pienimuotoisen kamaridraaman keinoin. Tuottaja Tero Kaukomaa avautui rahoituskuvioista.

"Ensimmäistä kertaa lukiessani treatmenttiä mieleen tuli 100 miljoonan budjetti. Vaihtoehtoinen strategia olisi ollut tehdä millin, max kahden halpis. Sillä skenaariolla elokuva olisi jo kuvattu jo aikaa sitten. Alun perin ajatus oli tehdä noin neljän millin leffa, mutta se ei kohdannut kasvavia laatuvaatimuksia."

6,9 miljoonassa dollarissa kohtaavat sekä kunnianhimo että realismi. Raha tulee karkeasti kolmesta lähteestä: yksityisiltä rahoittajilta, julkisesta tuesta ja oikeuksien myymisestä. Mukana on noin 25 tahoa kukin omine vaatimuksineen plus fanit.

900 000 dollaria tulee faneilta, jotka näin tavallaan hankkivat elokuvalippunsa etukäteen. Iron Skyn nettisivuilta löytyy useita keinoja sponsoroida tuotantoa. Netti ja Iron Sky kuuluvat tiukasti yhteen. Iron Skyllä on fanipohja valmiina jo ennen valmistumista.

Elokuvasäätiön lisäksi rahaa tulee TV2:lta, levittäjä Buena Vistalta ja mukana on myös Nordea-pankki Finnveran kanssa yhteistyössä. Saksalaisten kanssa on saatu Eurimagesin eurooppalaista yhteistuotantotukea. Iron Sky vakuutti myös Pohjoismaisen elokuva- ja tv-rahaston.

Hessen Film Invest rahoittaa, ja DFFF (Deutscher Filmförderfonds) palauttaa 20 prosenttia Saksassa käytetystä rahasta. Screen Australia pistää paremmaksi 40 prosentilla. Tuotantoyhtiö Polybond levittää ennakkomaksua vastaan elokuvan saksankielisessä Euroopassa.

Tuloista 1,4 miljoonaa euroa menee projektin kehittelyyn ja below the line -kustannuksiin (tuottajat, ohjaaja ja näyttelijät). Kuvauksiin kuluu noin kolme miljoonaa ja jälkituotantoon erikoistehosteineen 1,5 miljoonaa. Noin miljoona varataan competion bondiin (vakuutus siitä, että leffa valmistuu), muihin vakuutuksiin, juristeille, rahoituskuluihin ja yllättäviin menoihin.

Esitysoikeuksia myy provikoita vastaan brittiläinen Stealth Media Group territorio kerrallaan. Mikäli Iron Skystä tulee hitti, siitä hyötyy myös oikeuksien agentti. Tämä pitää huolta siitä, että sijoittajat saavat rahansa tulonjakosopimusten mukaisesti.

Iron Skyn ensi-iltapäivää on arvuuteltu laajalti. Tuottaja Tero Kaukomaa paljastaa sen lopulta: "Vuoden 2012 ensimmäinen puolisko. Ennen vuotta 2018."

Elokuvan syntyä voi seurata osoitteessa http://www.ironsky.net

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi