Sensuroitu murha

Mokumentti kertoo: presidentti George W. Bush murhataan 19.10.

Mitä vastaan sitä nyt osoittaisi mieltä? George W. Bush tapetaan mokumentissa.
Mitä vastaan sitä nyt osoittaisi mieltä? George W. Bush tapetaan mokumentissa.

Chicago 19.10.2007. Presidentti Bush puhuu juhlatilaisuudessa arvovaltaisille vieraille. Puheensa jälkeen presidentti haluaa sanoa muutaman sanan ulkona oleville kutsuvieraille ja sitten se tapahtuu. Laukaukset täyttävät ilman.

Englantilaisen elokuvantekijän, Gabriel Rangen, fiktiivisessä dokumentissa käytetään aitoa kuvamateriaalia, haastatellaan salaisen palvelun turvamiehiä, FBI-agentteja ja Valkoisen talon työntekijöitä. Elokuva on uskottava, ja se onkin herättänyt myrskyn Yhdysvalloissa. Suurimmat teatteriketjut ja CNN ovat kieltäytyneet levittämästä sitä ja mm. Hillary Clinton tuomitsi dokumentin ensimmäisten joukossa vastenmieliseksi ja sairaaksi. 15 000 valkokangasta pimeni Yhdysvalloissa elokuvan tieltä.

“Michael Mooret on nähty ja Yhdysvalloissa tehdään jo suuren budjetin elokuvia, jotka ottavat suoraan kantaa maan poliittiseen tilanteeseen. Toivomme, että tämä dokumentti herättäisi Suomessakin keskustelua”, sanoo Nelosen elokuvaohjelmiston vastaava tuottaja Mikko Aromaa Bushin salamurhan esittävältä JIM-kanavalta.

Presidentti Bushin salamurha ei ole ainoa lajin dokumentti. Itse asiassa lajilla on jo nimikin. Mokumentti. Tanskalaiset surmasivat keväällä oman pääministerinsä, Anders Fogh Rasmussenin, mokumentissa AFR. Sekin herätti kiivasta keskustelua.

Lajityypin kantaisänä voi pitää vuonna 1962 tehtyä klassikkoa Mantsurian kandidaatti. Se joutui esityskieltoon useissa maissa ennustaessaan presidentti Kennedyn salamurhan jo vuotta aiemmin. Valtionpäämiehiä ei saa loukata, eikä suora hyökkäys ei ole suotavaa.

Suomessa Bush-mokumentti nähdään televisiossa. Elokuvasensuuri loppui Suomesta vuonna 2001, mutta se on saanut uudenlaisen muodon.

“Rikoslaki ja markkinasensuuri ovat nykyajan hallitsijat. Mainostajat päättävät usein elokuvan tai ohjelman lopullisen kohtalon”, sanoo Suomen elokuva-arkiston tutkija Jari Sedergren.

Valta on siis kansalla. Yhteiskunnallinen painostus vaikuttaa mainostajiin. Esimerkkinä mainittakoon taannoinen Tomi Putaansuun kasvojen paljastaminen Seiskassa. Myös tuote vaikuttaa. Jos dokumentissa puhutaan juutalaisvainoista, niin samaan yhteyteen ei uuninpuhdistaja mainostaan halua.

Presidentti Bushin salamurha JIMillä 18.10. klo 21.00.

Robert J. Flaherty: Nanook – Pakkasen poika (1922)

Kutsuttu ensimmäiseksi dokumenttielokuvaksi. Oli ilmestyessään kaupallinen hitti. Monet kohtaukset ovat lavastettuja. Esimerkiksi eskimoiden iltapuhteita kuvattiin puolikkaassa iglussa, koska valo ei riittänyt. Nanookia onkin sanottu rakennetun dokumenttielokuvan äidiksi.

Jörn Donner: Perkele! Kuvia Suomesta (1971)

Perkele! Kuvia Suomesta on Donnerin anarkistinen analyysi 60-luvun Suomesta ja suomalaisuudesta. Ilmestyessään se aiheutti skandaalin seksikohtaustensa vuoksi. M. A. Numminen on tehnyt elokuvan sound-trackin.

John Webster: Pölynimurikauppiaat (1993)

Pölynimurikauppiaat on tragikoominen ajankuva lama-ajan Suomesta. Elokuvan henkilögalleriaan kuuluvat vuoden huippumyyjä Kristiina, autonasentajan työttömyyspäivärahalta pölynimuribisnekseen siirtyvä Kimmo, lupsakka Heimo ja innokas esimies. Elokuva on kotimainen klassikko.

Michael Moore: Bowling for Columbine (2002)

Dokumentti yhdysvaltalaisten tuliasehulluudesta. Moore selvittää samalla taustoja Columbinen lukion ammuskeluun, jossa kaksi poikaa tappoi 13 ihmistä vuonna 1999. Filmi voitti parhaan dokumentin Oscarin.

Keith Fulton, Louis Pepe: Lost in La Mancha (2002)

Making of -dokumentti elokuvasta, joka ei koskaan valmistunut. Monty Python -mies, Terry Gilliamin elinikäisenä haaveena on ollut ohjata elokuva Don Quijotesta. Johnny Depp oli kiinnitetty elokuvaan. Lost in La Mancha dokumentoi tuhoon tuomitun elokuvaprojektin, toiveikkaasta alusta totaaliseen katastrofiin asti.

Morgan Spurlock: Super Size Me (2004)

Dokumentissa elokuvaohjaaja Morgan Spurlock elää 30 päivää syöden vain McDonald’s-ruokaa, lähes hengenvaarallisin seurauksin. Super Size Me sai McDonald’sin luopumaan Super Size -kampanjasta.

Michael Moore: Fahrenheit 9/11 (2004)

Elokuva tutkii kriittisesti Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin hallintoa ja terrorismin vastaista sotaa. Elokuvassa seurataan Bushin valtakautta vuoden 2000 kiistellyistä presidentinvaaleista Irakin sotaan asti. Fahrenheit 9/11 voitti vuoden 2004 Cannesin elokuvafestivaaleilla kultaisen palmun.

Werner Herzog: Grizzly Man (2005)

Tarina luonnonsuojelija Timothy Treadwellistä, joka vietti 13 vuoden ajan kesänsä Alaskassa vartioidulla luonnonsuojelualueella puolustaen karhuja salametsästäjiltä. Dokumentaristi päätyi lopulta karhujen ruoaksi. Elokuva pohjautuu Treadwellin kuvaamaan aineistoon, josta välittyy sen tallentajan psyyken hajoaminen.

Alex Gibney: Enron: The Smartest Guys in the Room (2005)

Dokumenttielokuva suuryritys Enronin konkurssista vuonna 2005. Sitä seurasi maailmanlaajuista julkisuutta saanut skandaali valtavan yrityksen liikevaihdon paljastuttua vedätykseksi. Elokuva kertoo mielikuvitusnumeroilla bisnestä pyörittäneiden huijauksista ja avaa 20 000 työttömäksi jääneen työntekijän kohtalon.

Al Gore: Epämiellyttävä totuus (2006)

Tosikertomus Yhdysvaltojen entisen varapresidentin, Al Goren, ristiretkestä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Epämiellyttävä totuus sai parhaan dokumentin Oscar-palkinnon vuonna 2006. Gore sai työstään Nobelin rauhanpalkinnon tänä vuonna.

Lähde: DocPoint-festivaalin tiedottaja Liisa Lehmusto.

DocPoint-festivaali Helsingissä 23.–27.1.2008.

Kielletyimmät leffat

  1. Pier Paolo Pasolini: Salo, or the 120 Days of Sodom (1975)
  2. Bernardo Bertolucci: The Last Tango in Paris (1972)
  3. Risto Orko: Jääkärin morsian (1938)
  4. Nagisa Oshima: Aistien valtakunta – Ai no corrida (1976)
  5. Tobe Hooper: The Texas Chain Saw Massacre (1974)

3 kommenttia

fat fuck

19.10.2007 15:04

Michael Moore on vitun lihava valehtelija eli big fat liar

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Nitrozika

25.10.2007 12:00

http://www.zeitgeistmovie.com/

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Hella

5.11.2007 18:45

hyi älkää tehkö tommosii.Mä oksensin heti kun ton aiheen näki

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi