Suojelijana Tshekin suurlähettiläs
Dear friends,
It is a pleasure for me to be the patron of this year’s Beer and Cider Weeks in Helsinki.
As I have learned during my stay in this country, Finland is a major producer of both beer and cider and the Finnish consumers can truly appreciate good quality and taste. This is something that Finland and my country the Czech Republic have in common.
Czech beer-brewing has a long and remarkable tradition and we are proud that Czech beer has for a long time ranked among the most popular beers in many countries of the world, Finland being one of them.
The second Helsinki Beer and Cider Weeks will no doubt offer many new and exciting opportunities to learn more about both the traditional as well as new beer and cider products in all their varieties, to test and to compare, and this way promote the best atributes of beer and cider culture.
Let me wish you all a tasty and enjoyable experience.
Alena Prouzová
Ambassador of the Czech
Republic to Finland
Tuhannen kapakan kautta
PERJANTAI 14.3.
Belge
Kluuvikatu 5
Afterwork by dj:s alkaen klo 17.00. Lauteilla Yuhis, Bunuel, Shakaali, Dijcka ja Spooky.
Molly Malone´s
Kaisaniemenkatu 1B
Jägermaestro esiintyy 14.-16.3. St.Patrick´s Day Celebration 14.3. - 17.3.
O´Malleys
Yrjönkatu 26
Panimomestarin Oluthetki klo 19.00: Panimomestari ja stand-up -koomikko Pekka Jalava vieraineen keskustelevat olut- ja siiderikulttuurista. Tuote-esittelyssä Nikolai IV & Crowmoor.
Painobaari
Postikuja, Sanomatalo
Klo 19.00 Hauli Bros.
Hemingway´s
Mikonkatu 8
Klo 22.00 Hauli Bros.
LAUANTAI 15.3.
Belge
Kluuvikatu 5
Afterwork by dj:s alkaen klo 17.00. Yuhis, Bunuel, Shakaali, Dijcka ja Spooky.
Gaselli
Aleksanterinkatu 46, sisäpiha
Panimomestarin Oluthetki klo 19.00: Panimomestari ja stand-up -koomikko Pekka Jalava vieraineen keskustelevat olut- ja siiderikulttuurista. Tuote-esittelyssä Nikolai IV & Crowmoor.
Milenka
Haapaniemenkatu 3-5
Jazz-illassa Mauri Isoaho Digband.
O´Malleys
Yrjönkatu 26
Shebean esiintyy.
Sir Eino
Eteläesplanadi 18
Bryn Jones & band esiintyy.
SUNNUNTAI 16.3.
St. Urho´s Pub
Pyhän Urhon Päivä. Tarjolla pientä purtavaa ja St.Urho´s Brassmenin torvisoittoa klo 18.00 alkaen.
London Pub
Freda 46
Klo 22.00 Hauli Bros. esiintyy.
MAANANTAI 17.3.
Molly Malone´s
Kaisaniemenkatu 1B
Mister Coil esiintyy 17.3. - 23.3.
TIISTAI 18.3.
Molly Malone´s
Kaisaniemenkatu 1B
Tuote-esittelyssä Beamish Stout.
O´Malleys
Yrjönkatu 26
Singer-songwriter session.
KESKIVIIKKO 19.3.
Molly Malone´s
Kaisaniemenkatu 1B
Tuote-esittely, Caffrey´s night: prize draw.
Alakerrassa klo 18.30 Hauli Bros.
Vanha Beer Cafe
Mannerheimintie 3
Klo 22.00 Hauli Bros. esiintyy.
London Pub
Freda 46
Cross-Tie Walkers (levynjulkaisukeikka).
Belge
Kluuvikatu 5
Afterwork by dj:s alkaen klo 17.00. Yuhis, Bunuel, Shakaali, Dijcka ja Spooky.
London Pub
Freda 46
Leewings plays Leevi and the Leavings.
U.Kaleva
Kalevankatu 3
Panimomestarin Oluthetki klo 19.00: Panimomestari ja stand-up -koomikko Markku Pajarinen vieraineen keskustelevat olut- ja siiderikulttuurista. Tuote-esittelyssä Nikolai IV & Crowmoor.
TORSTAI 20.3.
Milenka
Haapaniemenkatu 3-5
Poems & Pints night: Mixture of Poetry and Stand-up comedy by Frank Boyle and Brendan Humphreys.
Molly Malone´s
Kaisaniemenkatu 1B
Tuote-esittelyssä New Castle Brown Ale.
O´Malleys
Yrjönkatu 26
Traditional Irish Session esiintyy.
Belge
Kluuvikatu 5
Afterwork by dj:s alkaen klo 17.00: Yuhis, Bunuel, Shakaali, Dijcka ja Spooky.
Sir Eino
Eteläesplanadi 18
Hasse Walli & Power trio.
Punavuoren ahven
Punavuorenkatu 12
Panimomestarin Oluthetki klo 19.00: Panimomestari ja stand-up -koomikko Markku Pajarinen vieraineen keskustelevat olut- ja siiderikulttuurista. Tuote-esittelyssä Nikolai IV & Crowmoor.
PERJANTAI 21.3.
Simone Wok&Pub
Simonkatu 9
Espoo-Esbo -teemabileet: Cover Freaks, dresscode purjehduskengät ja kansitakki. Paras espoohenkinen pukeutuja saa Ford Mondeo -farmarin viikoksi käyttöönsä ja 3 parasta osallistuu Los Angelesin–matkojen arvontaan. Seutulipulla jonon ohi.
LAUANTAI 22.3.
Milenka
Haapaniemenkatu 3-5
MID-ilta: Mauri Isoaho Digband, solistivieraanaan Juki Välipakka.
Belge
Kluuvikatu 5
Afterwork by dj:s alkaen klo 17.00. Lauteilla vuorottelevat Yuhis, Bunuel, Shakaali, Dijcka ja Spooky
MAANANTAI 24.3.
Molly Malone´s
Kaisaniemenkatu 1B
Cousin Bill esiintyy 24.3. - 30.3. Tuote-esittelyssä Beamish Stout.
Sävel
Hämeentie 2
Klo 20.00 Hauli Bros. esiintyy.
TIISTAI 25.3.
Molly Malone´s
Kaisaniemenkatu 1B
Tuote-esittelyssä Bass Pale Ale.
O´Malleys
Yrjönkatu 26
Acoustic Rock Session esiintyy.
Sir Eino
Eteläesplanadi 18
Klo 20.00 Hauli Bros esiintyy.
St.Urho´s Pub
Museokatu 10
Panimomestarin Oluthetki klo 19.00: Panimomestari, stand-up -koomikko Pekka Jalava ja kapelimestari Leif Segerstam keskustelevat olut- ja siiderikulttuurista. Tuote-esittelyssä Nikolai IV.
KESKIVIIKKO 26.3.
Marian Helmi
Snellmaninkatu 17
Klo 19.00 Hauli Bros. esiintyy.
Milenka
Haapaniemenkatu 3-5
Panimomestarin Oluthetki klo 19.00: Panimomestari ja stand-up -koomikko Pekka Jalava vieraineen keskustelevat olut- ja siiderikulttuurista. Tuote-esittelyssä Nikolai IV & Crowmoor.
Molly Malone´s
Kaisaniemenkatu 1B
Tuote-esittelyssä New Castle Brown Ale.
O´Malleys
Yrjönkatu 26
Rig‘Ma‘Roll esiintyy.
Zetor
Mannerheimintie 3-5
Klo 22.00 Hauli Bros.
TORSTAI 27.3.
Gaselli
Aleksanterinkatu 46
Klo 19.00 Hauli Bros.
Kaarle XII, alakerta
Kasarmikatu 40
Klo 22.00 Hauli Bros.
Molly Malone´s
Kaisaniemenkatu 1B
Tuote-esittelyssä Carling Lager.
O´Malleys
Yrjönkatu 26
Sirkus esiintyy.
Simone Wok&Pub
Simonkatu 9
TV-ON-STAGE -ilta. Improvisaatioryhmä Häpeämättömät klo 20.
Belge
Kluuvikatu 5
Panimomestarin Oluthetkessä esiintyy klo 20.00 Eduardo & His Brasilian Aeroplane, J. Karjalaisen hittejä portugalin kielellä.
Koko ajan jano
Oluen esi-isä
Mallasohrasta, rukiista ja joskus myös kaurasta valmistettavaa sahtia on pantu Suomessa ainakin 800-luvulta lähtien. Varsinkin häiden menovetenä käytetty sahti on matalahiilihappoista sekä väriltään samean punaruskeaa, sillä sitä ei tislata. Sahti käytetään leivinhiivalla, joten sille on ominaista voimakas banaaniaromi. Yleensä mausteena käytetään katajaa. Vaikka sahdissa on alkoholia on 5–10 prosenttia, se säilyy vain muutaman viikon.
Sahti on belgialaisen lambic-oluen ohella maailman vanhin edelleen valmistettava olut. Suomen vanhin toiminnassa oleva sahdinvalmistaja on Lammin Sahti Lieson kylässä.
Sahti vapautettiin vähittäismyyntiin vuonna 1988. Nykyään sitä valmistetaan yli neljä miljoonaa litraa vuodessa. Sahti on saanut EU:n nimisuojan toisena suomalaisena elintarvikkeena. Ensimmäinen oli puikulaperuna.
Terveyttä bissestä
Vuonna 1555 Ruotsin katolinen arkkipiispa Olaus Magnus Gothus kirjoitti oluen kasvattavan suomalaiset kestämään rasitusta ja että olutta juovat naiset tulevat niin hedelmällisiksi, että synnyttävät enimmäkseen kaksosia.
Zacharias Topelius kirjoitti oluesta vuonna 1853: “Emme tiedä mitään muuta niin sopivaa viinan tilalle kuin olut. Olut on terveellistä, ravitsevaa ja lämmittävää vaikkapa sitä joisi jääkylmänä. Se ei juovuta, ellei sitä nautita kohtuuttomasti.”
Vuonna 2002 American Journal of Clinical Nutrition julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan olut vahvistaa luustoa. Olut sisältää ohrasta peräisin olevaa, luustoa vahvistavaa piitä. Tutkituilla miehillä pääasialliset piin lähteet olivat olut ja banaani, naisilla pavut ja banaani.
Juoppojen Suomi
Olutta on nautittu menneinä vuosisatoina reilusti. Esimerkiksi vuonna 1558 Hollolan kuninkaankartanossa juotiin olutta 2,6 litraa päivässä henkeä kohti ja 1500-luvulla Turun linnassa viitisen litraa per henkilö. Tosin vahvin olut eli herrainolut oli vain keskioluen vahvuista, ja sitä tarjottiin palveluskunnalle ainoastaan juhlapäivinä. 1800-luvun lopussa raittiusliike sai suuren suosion, ja Suomessa nautittiin olutta vuodessa noin kymmenen litraa asukasta kohti, Uudellamaalla 30 litraa ja Turussa 70 litraa.Vuonna 1980 suomalainen joi noin 57 litraa olutta ja toissa vuonna 80 litraa vuodessa.
Eka pano
Suomen ensimmäinen olutpanimo perustiin kahden tuhannen ihmisen pikkukylään, Helsinkiin, vuonna 1756. Kauppatorin viereen Eteläsatamaan avatulle Stora Bryggerietille kävi kuitenkin ohraisesti: vuonna 1775 valtio lunasti sen ja muutti viinapolttimoksi. 1800-luvun alussa panimo päätyi Sinebrychoffin omistukseen.
Olut huutokaupassa
Vuonna 1819 kauppias Nikolai Sinebrychoff sai kymmeneksi vuodeksi yksinoikeuden valmistaa myytäväksi tarkoitettua olutta ja kaljaa. Panimo-oikeudet maksoivat herralle tuolloin 1 032 ruplan pankkiosoituksen verran. Sinebrychoff on Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva olutpanimo. Myös Olvi ja Hartwall perustettiin 1800-luvulla. Kaikkiaan Suomessa on toiminut yli 200 panimoa, joista vain muutama on jatkanut toimintaansa kieltolain ja sotien jälkeen.
Alkoholit apteekkiin
Kieltolaki astui voimaan 1. kesäkuuta 1919. Laki kielsi yli kaksiprosenttisten alkoholien valmistuksen ja myynnin muuhun kuin lääkinnälliseen, teknilliseen tai tieteelliseen tarkoitukseen. Alkoholia sai reseptillä apteekista, ja yksinoikeus sen valmistukseen ja myyntiin kuului Valtion Alkoholiliikkeelle. Parissa vuodessa lääkinnällisiin tarkoituksiin hankitun alkoholin kulutus kasvoi kuusinkertaiseksi. Kieltolain loppuvuosina sataprosenttista alkoholia kului kaksi litraa vuodessa asukasta kohti. Joulukuussa 1931 yli 70 prosenttia suomalaisista äänesti kieltolain kumoamisen puolesta. Eniten kumoamista kannattivat kaupunkilaiset miehet. Kieltolain korvannut väkijuomalaki astui voimaan 5. huhtikuuta.
Kuivin suin sotaan
Kaikki väkijuomamyymälät suljettiin kesäkuussa 1941, ja jatkosodan syttyessä panimot joutuivat luovuttamaan suuren osan kuljetusvälineistään ja henkilökunnastaan puolustusvoimille. Alkoholin anniskelu sallittiin vain Etelä- ja Länsi-Suomessa, eli noin kolme neljäsosaa maasta jäi kuivalle puolelle. Marraskuussa määrättiin ravintolat sulkemaan viimeistään iltayhdeltätoista. Vuonna 1942 kolmosoluen valmistus lopetettiin Panimoteollisuusjärjestön aloitteesta. Vahvaa olutta valmistettiin vain saksalaisten joukkojen käyttöön. Kun aseveljeys saksalaisten kanssa päättyi syksyllä 1944, jäi panimoiden varastoon 800 000 A-olutta litraa, joka luovutettiin kotimaiseen anniskeluun niin, että olutta sai tarjota ravintolassa yhden puolen litran pullon henkilölle, joka maisteli muutakin alkoholia.
Siideri herää myöhään
Siideriä pidetään oluen jälkeen maailman vanhimpana alkoholijuomana. Aivan: jo muinaiset roomalaiset joivat siideriä. 1800-luvun lopulla siiderituotanto teollistui Euroopassa. Suomessa siiderin valmistus alkoi vasta vuonna 1962, kymmenen vuotta myöhemmin kuin lonkeron. Ensimmäinen Alkossa myynnissä ollut siideri oli Golden Cap. Ruokakaupoissa myytiin pariprosenttista White Capia. Kilpaileva siiderimerkki, Green Fizz, ilmestyi markkinoille vasta vuonna 1993.
Ulkomaisten maihinnousu
Tuontiolut tuli Suomen markkinoille vuonna 1964. Parin vuoden päästä Suomeen tuotiin 333 000 litraa ulkomaista olutta. Alkosta sai vuoteen 1988 asti vain kuutta ulkomaista olutta, kuten Carlsberia, Tuborgia ja Heinekeniä. Seuraavana vuonna Alko otti valikoimiinsa 20 uutta ulkomaista olutta. Vuonna 1996 suomalaiset toivat ulkomailta noin 40 miljoonaa litraa olutta. Nykyään Alkossa on yli sadan tuontioluen valikoima 20 eri maasta.
Keskaria kaupasta
Vuonna 1968 eduskunta äänesti keskioluen vapauttamisen puolesta äänin 137–33. Seuraavan vuoden alusta kunnanvaltuustot saivat päättää alkoholijuomien anniskelusta ja myynnistä alueillaan. Keskioluiden myyntipisteiden määrä nousi 800:sta reiluun 20 000:een. Vuoden 1970 lopussa maassa oli 3 300 keskiolutbaaria. Vain joka kymmenes kunta oli ilman kolmosolutbaaria. Vuonna 1968 keskiolutta valmistettiin hieman alle 50 miljoonaa litraa, seuraavana vuonna keskariuudistuksen jälkeen 170 miljoonaa litraa.
Pubien buumi
Samana vuonna kun keskioluen myynti vapautui, ilmestyivät ensimmäiset englantilaiset pubit katukuvaan. Suomen ensimmäinen pubi, Richard’s Pub, avattiin muutama päivä ennen vappua Rikhardinkadulle Helsinkiin. Myös vuonna 1969 perustettu Salhojankadun Pub Tampereella on vanhin edelleen toimiva pubi Suomessa.
Irkkupubien buumi alkoi 1990-luvulla. Helsingin vanhin irlantilainen pub, O’Malley’s, tosin täytti viime vuonna jo 20 vuotta. Suomessa on tällä hetkellä noin 20 irkkupubia, ja Helsingin Molly Malone’s on valittu Euroopan 50 parhaan irlantilaisen pubin joukkoon.
Siideri hyllylle
Kun olutta on myyty ruokakaupoissa jo lähes 35 vuotta, keskioluen vahvuista siideriä ei vielä kymmentäkään. Vasta vuonna 1995 voimaan tullut alkoholilaki käynnisti siideribuumin. Uusi laki salli kaikkien käymisteitse valmistettujen alle 4,7-prosenttisten alkoholijuomien, kuten siiderin ja long drink -juomien, myynnin vähittäiskaupoissa. Seitsemässä vuodessa Suomesta on kehittynyt yksi maailman johtavista siiderimaista. Toissa vuonna suomalainen nautti siideriä yhteensä lähes 11 litraa. Edellä asukaskohtaisessa kulutuksessa on vain maailman siiderinlitkijöiden kärkimaa Irlanti. Lähes puolet Suomessa juodusta siideristä on päärynän makuista perryä.
Keskioluet top 3
1. Karhu markkinaosuus 30 %
2. Lapin Kulta 23 %
3. Karjala 11 %
Siiderit top 3
1. Golden Cap 44 %
2. Upcider 28 %
3. Fizz 14 %
Lähde: AC Nielsen Scan*Track, yli sadan neliön päivittäistavaramyymälät.
Siiderimaat top 3
1. Irlanti litraa / henkilö17
2. Suomi 10
3. Iso-Britannia 9
Julkkissiiderit
Vapun alla vuonna 1997 Pirkanmaan Uusi Panimo lanseerasi viulisti Linda Lampeniuksen nimikkosiiderin. Ensimmäisenä vuonna Linda-siideriä valmistettiin 2,5 miljoonaa litraa. Siiderin valmistus lopetettiin vuonna 2000.
Uusin yrittäjä on vuonna 2002 markkinoille tuotu vadelmalla ja mustikalla maustettu ex-mäkikotka Matti Nykäsen nimeä kantava siideri, jonka kyljessä komeilee Matin kuvan ohella legendaarisia lausahduksia, kuten “Elämä on laiffii”.
Lähteet: Matti Turunen: Jos täytätte mun lasini, Suomalaisen panimo- ja virvoitusjuomateollisuuden vuosisata, Seppo Bonsdorff: Suomen panimot 1756–1996, Mikko Salmi: Kippis!, Ravintolan olutkäsikirja, Panimoliitto, Sinebrychoff, www.suomalaisetjuovatolutta.net, Hartwall, Olvi, PUP.
Tiesitkö, että...
• Elias Lönnrot on kirjoittanut Kalevalaan oluen valmistuksesta kertovia säkeitä kaksi kertaa enemmän kuin maailman luomiseen liittyviä säkeitä.
• Maunu Eerikinpojan maalaissa 1300-luvulla humalan varastamisesta toisen pelloilta seurasi kuolemanrangaistus.
• 1800-luvulla yksi kannu vastasi 2,6 litraa olutta.
• Oluen ja muun alkoholin myynti maaseudun kaupoissa kiellettiin vuonna 1883.
• Tauno Palo esiintyi useassa Sinebrychoffin mainoksissa 1960-luvulla. Palon repliikkinä oli: ”Sano vaan reilusti Koff!”
• Sahdinvalmistuksen SM-kisoja on järjestetty vuodesta 1991.
• Yksi lasipullo kiertää yli 30 kertaa kuluttajalta tehtaalle.
• Suomalaisten panimoiden hiivakantoja säilytetään niin sanotussa hiivapankissa VTT:llä Espoossa. Pari kertaa vuodessa hiiva tuodaan koeputkessa panimolle. Perinteisesti hiiva vietiin kulkueessa ja laulettiin samalla virsi.
• Vuonna 1955 käyttöön otetun 0,33 litran pullon suunnittelijasta ei ole varmaa tietoa, mutta sen tekijäksi arvellaan Tapio Wirkkalaa.
• Ensimmäisenä erikoisoluena voidaan pitää 1980-luvun alussa Sinebrychoffin lanseeraamaa Light-olutta.
• Karjala-oluesta tuli maankuulu vuonna 1968, kun Neuvostoliiton suurlähettiläs A.E. Kovalev sanoi etiketin herättävän vääriä ajatuksia sota-ajoilta. Tapaus herätti lehdistössä suurta huomiota, ja Karjala sai ilmaista mainosta palstamillimetreissä laskettuna 14 Hesarin sivun verran.
• Koff Special III -olut voitti 4,5–5,5 -prosenttisten lager-oluiden sarjan vuonna 1996 Englannissa Burtonissa järjestetyissä oluen olympialaisissa. Koff III sijoittui viime vuonna kisoissa toiseksi alle 4,5-prosenttisten astiaoluiden sarjassa.
• Lapin Kulta voitti Premium Lager -oluiden sarjan International Beer and Cider Competitionissa Lontoossa vuonna 2000.
• Keskioluen mainonta kiellettiin vuonna 1977. EU:n myötä tullut uusi alkoholilaki kumosi mainontakiellon vuonna 1995.
• Juodusta 0,33 litran olutpullosta menee 63 prosenttia eli 0,2 litran verran veroa valtiolle.
2 kommenttia
snobi
21.3.2003 16:19
Tietääkö joku, mistä baareista löytyy niitä näiden festivaalien erikoisuuksia etenkin maalaissiiderin osalta? (vai jääkö ne erikoisuudet erikoistarjouksiin...)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Snobi
3.4.2004 01:00
Tiedän sen verran, että Suomen innokkain oluenjuoja, stand up -koomikko Risto Koo, esiintyy Simonessa lauantaina 3.4. klo 20.00 -
Kannattaa mennä katsomaan; mies on parempi kuin André W.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin