Meneekö suomalainen työsuojelu överiksi?

Petri Hollmén luuli olevansa hyvä työnantaja. Sitten tuli työsuojelun tarkastus.

Kuva: © tiero - Fotolia.com

Petri Hollménin Perjantaikokki-blogiin kirjoittama postaus on saanut laajasti huomiota ja moni on sen luettuaan tajunnut tekevänsä työtään lainvastaisesti. Siinä Hollmén tarkastelee suomalaista holhousyhteiskuntaa työsuojelun pilkun tarkkojen pykälien kautta.

Hollménin tarina vaikuttaa kuin suoraan Franz Kafkan romaanista repäistyltä byrokratian riemuvoitolta. Hän kuvailee Lyyti-yrityksensä joutumista työsuojelutarkastuksen kiemuroihin. Pomon käsitys firmastaan oli aiemmin ollut läpeensä positiivinen: meininki on rentoa ja reilua ja työntekijöiden nauttima vapaus lisää luottamusta eikä syö sitä.

“Kyseessä on mahtava systeemi, joka perustuu luottamukseen, yhteishenkeen ja myös siihen, että meillä yrittäjillä ei ole mitään tarvetta itsekään esittää 12-tuntisia päiviä painavia työn sankareita. Meillä on siis hyvä fiilis! Tai oli. Meillä kävi nimittäin työsuojelutarkastaja ja kävi ilmi, että olemme lähes rikollisia. Saimme kehotuksen, jota voidaan tehostaa huomautuksella ja tarvittaessa uhkasakolla”, Hollmén kirjoittaa.

“Eniten noottia saimme siitä, että olemme liian joustavia. Meidän on jatkossa otettava kellokorttijärjestelmä käyttöön. Se, että jokin asia perustuu vain luottamukseen tai hyvään yhteishenkeen ei suomalaiseen suojeluyhteiskuntaan istu. Täytyy olla järjestelmä. Ah, ihana kellokortti, tervetuloa meidän firmaan!”

Vaikka Hollménin kirjoitus nostaa esiin todellisia epäkohtia työsuojelun jäykkyydestä, on hyvä muistaa, että maailma voi näyttää toimitusjohtajan silmin hyvin erilaiselta kuin työntekijän silmin, jopa trendikkäässä muutaman hengen start upissa. Tarvitaanko näiden epäkohtien hoitoon kuitenkaan yli-innokasta, byrokraattista ja kankeaa työsuojelua, jonka pykälät tuntuvat auttamatta sopimattomilta nykyajan työelämään?

3 kommenttia

mursu83

20.3.2014 11:35

Jotenkin epäilyttää että tässä tapauksessa "luottamus ja hyvä yhteishenki" tarkoittaa paljon kirjaamattomia ylitöitä ja työntekijöiden oikeuksien polkeamista.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

24.3.2014 04:10

Sitähän se on. Kun firma puhuu jouston tärkeydestä niin ei se tarkoita sitä, että firma joustaisi milliäkään mihinkään suuntaan. :D

Taneli Hämäläinen

20.3.2014 18:23

Tuntui herättävän keskustelua somessa. Koska yksikään tarina ei ole mustavalkoinen, tässä hieman erilainen näkökulma kaupunginvaltuutettu Dan Koivulaaksolta. http://blogbook.fi/dankoivulaakso/hopohopa-kellokorteista-ja-tyosuojelutarkastuksista/?fb_action_ids=10152325593357718&fb_action_types=og.likes&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi