Virtahepo olohuoneessa? Mies Marsista? Myöhäistä saada onnellinen lapsuus? Seksiongelmia?
Ei paniikkia, ratkaisu on yhtä lähellä kuin lähin kirjahylly. Erilaiset self help -oppaat ovat suositumpia kuin koskaan, samoin kuin psykologia light -telkkariohjelmat Dr. Philin tyyliin.
Netti on itseavun varsinainen kultamaa; useat virallisetkin organisaatiot pitävät netissä itseapusivus-toja ja -neuvoloita, joissa kiusallisista aiheista, kuten päihderiippuvuudesta tai seksiongelmista, ei tarvitse keskustella kasvokkain.
"Itseapumediat ja terveysaiheiden saama julkisuus riisuu tabuja ja tekee sairauksista puhumisen helpommaksi. Esimerkiksi mielenterveysongelmista keskusteleminen on tänä päivänä aivan eri tasolla kuin kymmenen vuotta sitten", sanoo omaapu.net- sivuston vetäjä, erikoislääkäri Pekka Palin.
Self help -kirjallisuus lisää tietoa ja antaa lukijalleen työkaluja ongelmiensa käsittelyyn ja tiedostamiseen.
Itseapukirjojen heikkouksiasen sijaan myös asioiden liiallinen yksinkertaistaminen sekä riski, että lukija tekee vääriä diagnooseja elämästään ja vaikeuksistaan. Palin luottaa siihen, että ihmiset osaavat hakea tietoa useammasta kuin yhdestä lähteestä.
"Pahaa jälkeä syntyy silloin, kun lukija hurahtaa yhden oppaan filosofiaan kritiikittömästi. Ristiriitainen tai vanhentunut tieto voi lisätä ihmisten hämmennystä ja riskiä vääriin johtopäätöksiin, mutta eihän kirjojen tai netin sisältöä voida ruveta sensuroimaan sen perusteella, että niiden sisältö on jonkun mielestä huonoa."
Liikkeenjohdollisissa tehtävissä työskentelevä Ville, 32, on self help -oppaiden suurkuluttaja.
"Aloitin lukemalla amerikkalaisia menestysoppaita, ja tilatessani niitä netistä ajauduin katselemaan psykologiaan liittyviä self help -kirjoja. Pidän eniten NLP-oppaista, joista koen saaneeni konkreettista hyötyä elämänhallintaan, sekä työelämään että parisuhteeseen."
Ville on myös lukenut ehkä tunnetuimman suomalaisen self help -oppaan, Tommy Hellstenin Virtahepo Olohuoneessa -kirjan, jossa resonoidaan alkoholistin perheen ongelmia.
"Vaimolleni Virtahepo on ollut hyvin tärkeä kirja, koska hänen isänsä oli alkoholisti. Luin kirjan, jotta ymmärtäisin paremmin vaimoni käyttäytymismalleja tietyssä tilanteessa. Vaimoni on vakuuttunut kirjan teeseistä, ja pidin niitä itsekin loogisina."
Ville ei juurikaan mainosta self help -harrastuneisuuttaan.
"Meillä ei ole kulttuuria tämän kaltaisten oppaiden lukemiseen, ja varsinkaan miehille se ei sovi. En halua antaa itsestäni mitään Bridget Jones -vaikutelmaa."
Amerikassa, self helpin kehdossa, on luonnollisesti kirjoitettu myös self help -kirja self help -kirjoista.
Kirjan viesti: itseapukirjallisuus on viihdyttävää satuilua, josta ei ole mitään apua silloin, kun todellisia ongelmia ilmenee.
Lukijoilta
"Edmund J. Bournen Vapaaksi ahdistuksesta. Tätä kirjaa luin, kun olin itse ahdistunut. Joidenkin mielestä puppua, mutta minua se auttoi aivan konkreettisesti. Sisältää todella konkreettisia ohjeita ahdistuksen torjumiseen."
Nainen, 23
"Keskusteluja Jumalan kanssa -kirjat ovat minulle stressiä poistava elementti. Kun lukee niitä, omat murheet alkavat pienentyä ja tulee tunne, että meistä pidetään huolta. Myös länsimaisille kirjoitetut Buddha-kirjat ovat rauhoittavia."
Nainen, 24
"Minulle netissä toimiva luonnehäiriöisten omaisten tukipalsta on ollut ainoa ymmärtäjä, kun olen koittanut toipua erosta luonnehäiriöisen kanssa. Tilasin sivuilta myös Robert Haren Ilman omatuntoa -kirjan, ja tajusin eläneeni psykopaatin kanssa seitsemän pitkää vuotta."
Nainen, 29
"Punkkupullon etiketti toimii aina. Siitä näkee prosentit eli sen, kuinka nopeasti rahahuolet muuttuvat saataviksi."
Nainen, 21
"Tommy Hellsten ei varsinaisesti ole suuri suosikkini, mutta useita vuosia sitten ahdistuksessani yritin lukea kaikenlaista itseapuopasta ja käteen sattui hänen kirjansa, nimi oli jotain tyyliin Koskaan ei ole liian myöhäistä saada parempi lapsuus tms. No, sitä lukiessa oivalsin, että ehkä kaikki ei olekaan ollut omaa syytäni ja että pilaan elämäni syyttelyllä. Hankin terapeutin ja matka kohti tervettä itsetuntoa jatkuu yhä. Hellsten herätti."
Nainen, 35
"Amerikkalaiskirja Naiset, jotka rakastavat liikaa, avasi silmäni silloisen parisuhteeni mädännäisyydelle. Olin hyväksikäytön uhri, joka kuvitteli olevansa itse syyllinen kaikkiin suhteemme ongelmiin. Mielestäni sisäistin kirjan opit hyvin, mutta nyt, 16 vuotta tuon suhteen jälkeen olen taas samassa jamassa. Kirja on ollut kaksi vuotta lainassa kaverillani. Hän erosi juuri."
Nainen, 37
"Melody Beattien Irti läheisriippuvuudesta on ollut suoranainen avainteos elämääni. Olen aina ollut vahva ihminen, mutta nyt ymmärrän vahvuuden syyt ja taakan. Minusta jokaisen naisen tulisi lukea tämä kirja, etenkin jos tuntuu että kaikki miessuhteet menevät aina pieleen."
Nainen, 31
3 kommenttia
Luettu on
21.8.2006 10:48
Kirjan "Ei koskaan liian myöhäistä saada onnellinen lapsuus" on kirjoittanut Ben Furman
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
virtahepoja
19.6.2012 02:15
Autapa tosiaan ihan itse itseäsi.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Timo79s
23.10.2015 12:51
Jos ettii helppoja self-help vinkkejä, niin tää 100 tapaa juttu oli hyvä mulle:
Vastaa kommenttiinhttps://holvi.com/shop/connection/product/0dd9c299a6277a62afc6fd00d407d0b4/
Vastaa kommenttiin