Kiitos, kiitos, kiitos!

Kiitolliset ihmiset ovat parempia ongelmanratkaisijoita.

Kiitollisuus parantaa jopa traumoja. Ikävien muistojen myllääminen positiivisesta näkökulmasta vähentää henkistä kipua ja turhaa vatvomista.
Kiitollisuus parantaa jopa traumoja. Ikävien muistojen myllääminen positiivisesta näkökulmasta vähentää henkistä kipua ja turhaa vatvomista.

Papit ja filosofit ovat jauhaneet kiitollisuudesta aina. Tarina Jeesuksen parantamista spitaalisista lienee tuttu: vain yksi kymmenestä tuli kiittämään. Kiitollisia on toki muissakin kuin uskovaisissa, ja millaisia he ovatkaan. Tutkimusten mukaan kiitolliset ihmiset ovat onnellisia, vastuullisia ja hyviä ongelmanratkaisijoita. He ovat tyytyväisempiä elämäänsä ja ihmissuhteisiinsa ja kärsivät vähemmän masennuksesta ja stressistä kuin muut. He ovat keskimääräistä harvemmin ahneita, vihaisia, katkeria ja kateellisia, ja keskittyvät enemmän muiden auttamiseen kuin materian keräämiseen.

Psykologian uusi megatrendi on positiivinen psykologia: autetaan ihmistä tunnistamaan ja kehittämään myönteisiä luonteenpiirteitä, tunteita ja kokemuksia psyykkiseen kipuun jumiutumisen sijaan.

Ruotsalaisen psykoterapeutin Patricia Tudor-Sandahlin mukaan ongelmista ja vaikeuksista selvinneet ovat usein kiitollisimpia; kriisi saa tajuamaan olennaisen elämässä. Kiitollinen ymmärtää elämän hienouden eikä pidä mitään itsestään selvänä. Hyväosaiset menevät tolaltaan, jos asiat eivät mene suunnitelmien mukaan: Miksi minä? Muutokset ja menetykset kuuluvat elämään. Turvallisuushakuisuus ja takertuminen siihen, mikä meiltä muka puuttuu, latistaa elämän ja johtaa masennukseen. Tudor-Sandahlin resepti: Ajattele niitä, jotka ovat auttaneet sinua. Laita hyvä kiertämään. Terävöitä aistejasi. Nauti hetkestä. Opitko vaikeuksistasi? Pidä kiitollisuuspäiväkirjaa. Opettele eleitä, kiitä, ole ystävällinen. Auta muita. Näe myönteiset asiat. Karsi tarpeeton; aineellinen ja henkinen roju tukahduttaa. Aloita ja lopeta päiväsi kiitoksella. Amen.

Kalifornian yliopiston psykologian professori Robert Emmons väittää, että kiitollisuuden harjoittaminen parantaa tunteidensäätelykykyä. Onnellisuus kasvaa jopa 25 prosentilla. Emmonsin ryhmä testasi vuonna 2003 kiitollisuuspäiväkirjan pitämisen vaikutuksia. Kontrolliryhmään verrattuna kiittäjien tyytyväisyys elämään parani. He raportoivat vähemmän fyysisiä vaivoja, kuten kipua. He suhtautuivat tulevaan viikkoon muita optimistisemmin, nukkuivat paremmin, liikkuivat enemmän ja olivat tyytyväisiä ihmissuhteisiinsa. Muut ihmiset ilmoittivat kiitoslistan pitäjien olevan ystävällisiä, auttavaisia ja epäitsekkäitä. Emmonsin vinkit: Pidä kiitospäiväkirjaa neljä kertaa viikossa kolmen viikon ajan. Lisäksi kirjoita kiitoskirje henkilölle, jolla on ollut positiivinen vaikutus elämääsi, mutta jota et ole kiittänyt. Etsi henkilö ja lue kirjeesi ääneen. Kymmenen viikon päiväkirjan pito saa ihmisen onnelliseksi ainakin puolen vuoden ajaksi ja kiitoskäynti parantaa mielialaa kuukausiksi. Tutkijoilla on väitteidensä tueksi dataa: koehenkilöiden stressihormoni- eli kortisolitasot laskivat, sydämen sykevaihtelu parani ja aivotoiminta virkistyi.

Kiitollisuuden pahin este - tyytymättömyys - on vaikea vihollinen, koska elämäntapamme perustuu upgreidaukseen. Kirjassaan Riittää jo brittiläinen toimittaja John Naish kehottaa voittamaan ahneuden. Varhain kehittyneet syvät aivoalueet haluavat kaikkea lisää: ruokaa, työtä, omaisuutta, onnea. Ihmisen aivot kyllästyvät ärsykkeille ja vaativat voimakkaampia elämyksiä. Naishin ratkaisu on riittävyyden filosofia. Sivistynyt ihminen harrastaa itsekuria ja kehittää aivojen yläkerroksia. Meidän tulisi arvostaa aikaa ja itsemääräämisoikeutta, ei statusta. Kilpailuhenkinen ja itsekäs elämäntapamme johtaa tyytymättömyyteen. Vaikka 80 prosenttia maapallon väestöstä elää köyhyydessä, vain reilu prosentti länsimaalaisista pitää itseään rikkaana.Naish pelkää, että luonteen vakiintumisen iässä 25-vuotiaana nuoret aikuiset ovat yksinäisiä ja ikävystyneitä neurootikkoja.

Lukijoilta

“Olen todella innostunut tästä psykologian uusimmasta villityksestä. Tosi asia on, että kuka tahansa joka terveenä syntyy Suomeen, on todella onnekas.”
Nainen, 32

“Käytän kiitollisuutta unilääkkeenäkin. Aina kun vanhat asiat ahdistavat minua, enkä saa unta, alan miettiä asioita jotka ovat elämässäni hyvin. Minulla on ihana lapsi ja kaunis koti. Olen kiitollinen niistä. Minua alkaa heti nukuttaa. Kiitollisuus suojaa itsesääliltä, eikä kiitollinen kanna kaunaa vanhoista asioista ja pilaa sillä omaa elämäänsä.”
Nainen, 36

“Olen kiitollinen perintötekijöistäni.”
Mies, 23

“Ihmiset valittavat oikeasti aivan liikaa, esimerkiksi ulkonäköön liittyviä asioita. Valittaminen on asennevalinta. Lapselleen voi opettaa kiitollisuutta.”
Nainen, 35

“Terveellä tavalla itsetuntoinen on myös kiitollinen. Kiitollinen ihminen on suhteellisuudentajuinen.”
Mies, 34

“Ystäväpiirissäni ei onneksi ole ketään ärsyttävällä tavalla ylikiitollista. Sellaista, joka tuo koko ajan esille sitä, että ollaan nyt kiitollisia kun kehitysmaan lapsilla ei ole ruokaa.”
Nainen, 25

“Kiitollisuudessa on jotain samanlaista rauhoittavaa vaikutusta kuin uskonnossa.”
Nainen, 30

“Olen kiitollinen perusjutuista: on työpaikka, terveyttä ja yli 50-tuumainen televisio. Suomessa perusasiat toimivat.”
Mies, 33

“Olen kiitollinen ihminen ja juuri nyt kiitollinen siitä, että mummini osti minulle uuden peiton ja tyynyn ja vuokrani on kohtuullinen.”
Nainen, 24

50 % on kiitollisia.
Lähde: Cityn lukijat

Entä sinä? Vastaa: http://www.city.fi/kyselyt

4 kommenttia

kiitollisuutta

14.9.2009 14:08

Pitäisikö olla kiitollinen siitä että on töitä, vaikka palkalla hädin tuskin tulee toimeen, työ on liian raskasta tehtäväksi paljon pidempään ja pomo on täysi mulkku??? Kiitollisuutta???

Monet olisivat kiitollisia tästäkin, minä en. Enkä mielestäni ole mitenkään asennevammainen, liiallinen asioiden hyväksyminen johtaa siihen ettei mikään muutu.

Meillä on ollut töissä työilmapiirikonsultti (työnantajan maksamana tietenkin) joka aloitti puheensa tyyliin: Jos olet tyytymätön työssäsi, mieti mitä voit tehdä tilanteen parantamiseksi:) Ehkä vika onkin sinussa? Olet siis kiittämätön:):):):)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Classy

14.9.2009 14:41

Itse lähdin lätkimän työpaikalta, jossa oli jatkuvia ilmapiiri-, palkanmaksu- yms. ongelmia. ja olen kiitollinen kaikesta saamastani kokemuksesta, vaikka vuosi meni kituessa, niin olen nyt vahvempi ja hengitän vapaammin.

Kiitollisuus on asenne, ja asenne ratkaisee.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Hyvä Classy

14.9.2009 14:46

Hyvä asenne Classy.
Kun on selvinnyt hengissä koettelemuksesta, eivät työhön liittyvät asiat paljon jaksa minua hetkauttaa. Parhaani teen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

pium desiderium

15.9.2009 17:40

Olen kiitollinen siitä, ettei ole olemassa enää epäilystäkään siitä, ettenkö olisi hullu.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi