Vaadimme vapautta duunissa!

Tätä me y-sukupolven edustajat haluamme työelämältä.

Enemmän joustoa, avoimuutta ja vapaata. Näitä asioita Y-sukupolvi haluaa työelämältä. Viestintätoimisto Ellun Kanojen viime vuonna tekemään tutkimukseen vastasi 1700 Aalto-yliopiston opiskelijaa.

"Everybody knows that the boat is leaking, kukaan ei vain osaa tarttua ongelmaan. Monella työnantajalla on defensiivinen suhtautuminen siihen, miten 1980–1998 syntyneet nuoret tulevat muuttamaan työelämää", Ellun Kanojen Kirsi Piha sanoo.

Y-sukupolven mielestä pahinta työelämässä on jouston puute: melkein kaikki haluaisivat mahdollisuuden tehdä etätöitä ja pitää enemmän vapaata, vaikka sitten palkatonta. Rahaa ja titteliä tärkeämpi asia on merkityksellinen työ. Moni haluaa kouluttautua työn ohessa. Jos nämä asiat eivät toteudu, Y nostaa kytkintä.

"Maailma on tullut epävarmemmaksi, eikä työnantajiin voi luottaa. Nykyään kaikki tuntevat termin ’yt-neuvottelut’. Y-sukupolvi haluaa kontrolloida elämäänsä ja sovittaa työn siihen eikä päinvastoin. He ovat optimistisia mutta eivät epärealistisia."

Tutkimuksesta nousi esiin kuusi sukupolvi Y:n työntekijätyyppiä.

1. Työteliäs urasuuntautuja

(18 % vastaajista)

Urasuuntautuja ei katso kelloa duunia painaessaan. Vaikka työ vie ison osan elämästä, se ei haittaa: työ antaa hänelle energiaa. Tulostavoitteet eivät ahdista vaan motivoivat tätä yrittäjähenkistä työntekijää, joka haluaa edetä esimiesasemaan.

  • Toiveet: Arvostus, hyvä liksa ja korkea status, reilut mahdollisuudet edetä, paljon vastuuta ja vapaus määrätä omasta sekä esimiehenä muiden työstä.
  • Parhaimmillaan: Yritykseen vahvasti sitoutunut vastuunkantaja.
  • Pahimmillaan: Jos etenemisen edellytyksinä ovat tietty sukupuoli tai 10 vuoden ura yrityksessä, urasuuntautujasta tulee rahan perässä juokseva kyynärpäätaktikko.

2. Riippumaton maailmanparantaja

(16 %)

Maailmanparantajalle yrityksen arvot ovat tärkeimpiä kriteerejä työnantajan valinnassa. Hän työskentelee mieluiten yleishyödyllisessä järjestössä. Maailmanparantaja on joustava: hän voi työskennellä missä vain, milloin vain. Toisaalta hän saattaa pitää pitkiäkin taukoja työnteossa.

  • Toiveet: Mahdollisuus parantaa maailmaa yrityksessä, joka on sitoutunut arvoihinsa, joustavat työajat, kenties osa palkasta vapaana tai hyväntekeväisyyteen.
  • Parhaimmillaan: Yrityksen kehittäjä, superasiantuntija omalla erikoisalueellaan.
  • Pahimmillaan: Itsekäs, moralisoiva nipottaja, joka arvostelee muiden valintoja.

3. Säännöllinen vastuunkantaja

(17 %)

Vastuunkantaja on työntekijätyypeistä perinteisin. Hän haluaa tehdä töitä työpaikalla ja erottaa työn vapaa-ajasta. Vastuunkantaja ei halua rasittaa itseään liikaa, mutta työajalla hän on tehokas, ahkera ja motivoitunut.

  • Toiveet: Vakaa ja turvallinen työsuhde, jossa ei paheksuta, kun vastuunkantaja lähtee viideltä kotiin. Mukava työyhteisö, mahdollisuus keskittyä yhteen asiaan kerrallaan.
  • Parhaimmillaan: Sinnikäs ja yritykseen sitoutunut puurtaja, joka vie projektit loppuun.
  • Pahimmillaan: Jos työnantaja painostaa vastuunkantajaa tekemään ylitöitä tai tarjoaa hajanaisia projekteja, vastuunkantaja lyö liinat kiinni ja muuttuu joustamattomaksi marttyyriksi.

4. Kehittymishaluinen luottopelaaja

(22 %)

Sosiaalinen, sitoutuva työntekijä, joka näkee työn hyötysuhteena ja haluaa jatkuvasti kouluttautua työn ohessa. Kerää mielellään työkokemusta eri firmoista. Haluaa syventyä tehtäväänsä ja tulla oman alansa asiantuntijaksi.

  • Toiveet: Vaihteleva, sosiaalinen työ, mahdollisuus kehittyä, vapaus päättää, miten töitä tekee.
  • Parhaimmillaan: Muita sparraava luottopakki, joka vetää langat kasaan helposti kyllästyvän visionääripomonsa jäljiltä.
  • Pahimmillaan: Jos esimies ei panosta hänen kehittymiseensä eikä kuuntele hänen ehdotuksiaan, hänestä voi tulla kateellinen turhautuja.

5. Liikkuva tilaisuuksiin tarttuja

(12 %)

Ristiriitainen hahmo, joka voi olla joko passiivinen ajelehtija tai nopeasti uutta omaksuva, projektitöissä loistava työntekijä. Tilaisuuksiin tarttuja ei oikein tiedä, mitä haluaisi tehdä. Hän on verkostoitunut tyyppi, joka kaipaa työltä joustoa, vaihtelevuutta ja haasteita.

  • Toiveet: Joustavat työajat, hyvä palkka, mahdollisuus toimia erilaisissa tehtävissä.
  • Parhaimmillaan: Haastavien projektien suorittaja.
  • Pahimmillaan: Välinpitämätön kattoon syljeskelijä.

6. Omistautuva visionääri

(15 %)

Siinä missä urasuuntautuja haluaa pomoksi vallan takia, visionääri kaipaa esimieheksi siksi, että pitää ihmisistä. Visionääri tekee motivoituneena töitä kelloon katsomatta ja on kiinnostunut kansainvälisestä urasta. Helposti innostuva ja innostava tyyppi, joka ei halua olla sidottu tiettyyn paikkaan tai työaikaan.

  • Toiveet: Mahdollisuus toteuttaa ideoitaan ja luoda uutta sekä tehdä erilaisia projekteja missä haluaa. Tulospalkkaus ja osakkuus kiinnostavat visionääriä.
  • Parhaimmillaan: Organisaation huippuunsa innostava johtaja.
  • Pahimmillaan: Jos hänen ideoihinsa ei koskaan palata, tai työ on liian yksitoikkoista tai joustamatonta, visionääri tylsistyy ja turhautuu. Saattaa olla liian innokas aloittamaan aina uusia projekteja.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi