Tuttavaperhe osti talon. Muuttopäivän lähestyessä kävi ilmi, ettei vanhoilla asukkailla ollut aikomustakaan pakata tavaroitaan. Kun neuvottelu ei johtanut mihinkään, meni tuttavani poliisin puheille. Eihän se toki niin voi mennä, että vauvaperhe jää taivasalle, koska heidän ostamassaan kodissa asuu muita ihmisiä?
Poliisi ei ottanut asiaa käsiteltäväkseen. Heillä on kuulemma parempaakin tekemistä. Perheen tilanne on edelleen avoin.
Kyseinen perhe koki saaneensa osakseen perin huonoa kohtelua, mutta heidän käsitystään suomalaisen poliisin erinomaisuudesta ei tapaus silti romuttanut. Hostelleja netistä selaillessaan he vain tuumivat, että eihän se heidän asiansa varmaan pahimmasta päästä ollut. Hyvä, että poliisi osaa keskittyä olennaiseen.
Suomalainen poliisi nauttii kansangallupeissa lähes luonnottoman vankkaa luottamusta. Jäin miettimään, mihin tämä horjumaton kannatus oikein perustuu.
Ei ainakaan fyysisen koskemattomuuden takaamiseen. Poliisin kykenemättömyys suojata fyysistä koskemattomuutta tiedetään niin hyvin, että vain jokunen prosentti seksuaalista väkivaltaa kokeneista edes harkitsee rikosilmoitusta. Sama pätee lähisuhdeväkivaltaan. Myös kaikki tuttavapiirissäni tapahtuneet varkaudet ovat jääneet ratkaisematta. (Paitsi kummitätini tapaus, jossa hän itse törmäsi puistossa varkaisiin, piti näille kunnon saarnan ja talutti pyöränsä kotiin.)
Mutta ehkä ne tärkeämmät työt ovatkin muualla, esimerkiksi laajenevan kansainvälisen talousrikollisuuden torjunnassa?
Epäilen vahvasti. Tutkimilleni ulkomaalaisen työvoiman hyväksikäyttötapauksille on nimittäin yhteistä, että tutkinta oli jätetty sikseen nimenomaan rikoksen kansainvälisyyden vuoksi. Ne kun ovat niin hankalia, pitäisi poliisinkin osata kieliä, tehdä monikansallista yhteistyötä ja niin edelleen… Jos olisin Suomeen päätynyt ihmiskaupan uhri, en näillä tiedoin kyllä uskaltaisi hakea suojaa virkavallalta.
Vaikka ainakin yleisen järjestyksen luulisi olevan poliisin peruskauraa, ihan putkeen ei kai mene sekään. Ainakin vartiointiliikkeiden kasvu ja toistuvat vaatimukset vartijoiden toimivallan kasvattamisesta viittaavat siihen, ettei poliisi selviävänsä järjestyksenpidosta.
Kaikki vuosien varrella tapaamani poliisit ovat olleet kieltämättä kivan, fiksun ja rehdin oloisia. Silti en muista kuulleeni yhdestäkään tapauksesta, jossa rikoksen uhriksi joutunut henkilö olisi todella saanut apua. Olenkin alkanut epäillä, että suomalaisten luottamus poliisiin ehkä perustuu enemmän väestön yleiseen lainkuuliaisuuteen kuin dokumentoituihin saavutuksiin.
Tai sitten on poliisin onnistunut rekrytoida harvinaisen pätevä brändityöryhmä.
17 kommenttia
Antsu
30.1.2011 20:40
Yllätys että vasemmisto taas vinkuu poliisin toiminnasta....
Se on aina helppo kritisoida ja huudella puskasta kun ei itse tee kyseistä työtä tai tiedä siitä yhtään mitään. Oletko tutkinut poliisitoiminnan rahoitusta, leikkauksia ja yleisiä toimintatapoja?
Ja väitätkö tosissasi, että seksuaali- ja lähisuhdeväkivalta ovat poliisin syytä? Koska he eivät voi taata fyysistä koskemattomuutta? Luuletko, että väkivaltarikollisen kohdalla vika olisi ehkä jossain muualla...?
Valot päälle nyt.
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
30.1.2011 20:49
Loviisassa poliisit juoksivat Apteekkiin murtautuneet heput kiinni yöllä. Poliisit olivat hoitivat oman osuutensa asiasta kun eräs henkilö kännipäissään puhkoi veljeni silmän päähänpistosta.
Poliisit ottavat kiinni rattijuoppoja. Poliiseilta saa virka-apua väkivaltaisten potilaiden kuskaamiseksi hoitoon. Poliisit ohjaavat liikennettä onnettomuuksissa. Poliisit selvittivät paikallisen murhan. Poliisit vievät perheväkivaltaa harjoittavan ihmisen pois jne.
Kaikki esimerkkejä elävästä elämästä joihin olen itse suoraan törmännyt. :)
-Vasemmistoliittolainen valtuutettu Uudeltamaalta
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
30.1.2011 21:17
Keskustelijat voisivat ehkä miettiä, että mihin poliisin resursseja nykyään käytetään. Sen sijaan että juurikin panostettaisiin talousrikosten selvittämiseen, poliisit tekevät hamppareiden perässä muutamia satoja kotietsintöjä. En tiedä onko kyseessä yksilöllisten poliisien väärä toimintatapa vaiko ihan ylhäältä annettu käsky toimia näin.
Siihen en ota kantaa, miten onnistunut itse kirjoitus oli.
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
30.1.2011 21:31
Minusta on hyvä, että joskus Suomen "niin hyvää, luetettavaa ja rehtiä" poliisia uskalletaan arvostella. Itselläni on juuri tuollaisia kokemuksia, ettei minuun kohdistunutta rikosta edes yritetty selvittää... silti kerrostaloni edessä poliisit silloin tällöin ovat kyttäämässä väärin pysäköityjä autoja. En toki syytä yksittäisiä poliiseja, mutta resursseja voisi käyttää paremminkin.
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
30.1.2011 21:48
Joo just, jos arvostelee virkavaltaa, hamuaakin oikeasti Stasia ja KGB:tä takaisin. Hah hah.
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
30.1.2011 21:59
Ei mitään muuta kuin viinakauppaan.
Sitten lähipubiin kysymään, josko sais' mukaansa kuusi miestä kanniskelemaan tavaroita pihalle.
Ja eiku hommiin.
Kyllä se poliisikin tulee sit' aikanaan, jos tarve vaatii.
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
30.1.2011 22:05
Luottaa poliisiin? Mihin helvettiin sitten pitäisi luottaa - poliitikoihin vai?
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
30.1.2011 22:44
Olen tiennyt tämän jo 30 vuotta, poliisit pyydystävät vain helppoja tapauksia, resuperseitä luusereita, mutta heti jos vastassa onkin ihan tavallinen täysipäinen ihminen, niin poliisiluovuttaa heti ja lähtee käpälämäkeen, ettei vain tarvitsisi tehdä mitään leipänsä eteen.
Vastaa kommenttiin
Esker
31.1.2011 01:39
Muut toivatkin jo aika hyvin esille Kontulan järjettömät ajatukset lähiväkivallasta.
Vartijan peruskoulutus kestää 60 tuntia. Poliisin pari vuotta. Jos vartija tai järjestyksenvalvoja selviää esim. kaupan tai kauppakeskuksen järjestyksenpidosta niin onko mitään järkeä laittaa poliisi tekemään samaa hommaa. Vähän kuin laittaisi sähköinsinöörin myymään kauppaan paristoja. Homma olisi tehokasta kuin neuvostoliitossa.
Toinen asia on tietysti että miksi vartijoita/järjestyksenvalvojia nykyään tarvitaan enemmän. Ihmisten pahoinvointiin, päihdeongelmiin, köyhyyteen puuttumalla parannettaisiin myös yleistä turvallisuutta ja vähennettäisiin yksityisten turvallisuuspalvelujen tarvetta.
Se on toki aina valitettavaa kun rikoksia jää selvittämättä. Joskus rikos on vain yksinkertaisesti mahdoton selvittää tai se on niin vähäinen että resursseja on pakko ohjata vakavempien rikoksien selvittämiseen.
On myös aika naivia ajatella, että poliisi suojaisi ihmisten fyysistä koskemattomuutta. Se enemmänkin luo peloitteen kiinnijäämisen riskistä ja sen seurauksista. Jos joku päättää vetää toista kadulla turpaan niin kuinka poliisi voi tällaista estää? Ei mitenkään, mutta se voi (yrittää) ottaa tekijän kiinni.
Jotenkin hyvin absurdi koko Kontulan kirjoitus. Toivottavasti näiden kommenttien pohjalta hän voi ajatella asioita myös toiselta kantilta.
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
31.1.2011 04:38
No joo, mitäs poliisin olisi pitänyt tehdä? Ajaa lapsiperhe ulos pakkaseen? Tässä tapauksessa poliisi tiesi näköjään laista ja olisi voinut ohjata tuon perheen lakimiehen luokse, joka olisi laskuttanut heitä ja hoitanut asian, viimekädessä häädöllä.
Tiedät kyllä, että tuo laki on vasemmistolaisten aikaansaama ja heidän intressissään on rajoittaa omistajan oikeutta vuokralaisen oikeuksia parantavasti.
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
31.1.2011 05:56
Se, etta vakivalta tai seksuaalirikoksia ei raportoida poliisille johtunee enemman oikeuslaitoksesta kuin poliisista. On stressaavaa ja turhauttavaa kayda tekemassa rikosilmoituksia, ja menna lapi kuukausien joskus vuosien prosessi, jonka jalkeen jos tuomiota tulee, niin se on useimmiten ehdollinen tuomio, ja rikollinen on saman tien valmis pahoinpitelemaan tai uhkailemaan rikoksen uhria. On vaikea vaittaa tuota poliisin viaksi, vaan syy on oikeuslaitoksen, joka ei pysty suojelemaan rikoksen uhria, vaan laittaa rikollisen oikeudet samalle tai korkeammalle tasolle.
Useimmat tuntemani poliisit tuosta jaksavat aina valittaa, kuinka turhauttavaa on kayda hakemassa kannista vaimonsa hakkajaa joka viikko putkaan, kun syytteet sitten taas perutaan, ja uusi keikka edessa jos ei seuravalla viikolla, niin ensi kuussa. Kansallis sankari Matin case-study tasta aiheesta on hyvin dokumentoitu iltapaivalehdistossa. Siinakin voi vain miettia mita poliisi voi asialle tehda, jos ei aikuisten ihmisten oma jarki toimi, ja oikeuslaitos ei saa asiaa korjattua.
Sitten tuohon yleisempaan kysymykseen miksi kansa luottaa poliisiin. Kyse on lahinna suhteellisuuden tajusta, silla maailman mittapuun mukaan Suomen Poliisi on jos ei maailman paras niin aivan varmasti top-5. Syita tahan ovat ainakin seuraavat:
Poliisi on luotettava, sita ei tarvitse lahjoa saadakseen asiansa kasiteltavaksi.
Poliisi ei paasaantoisesti pahoinpitele pidatettyja tai kiduta kuulusteluissa. Aina kerran vuodessa on joku yksittaistapaus, mutta nekin tutkitaan.
Poliisi on suhteellisen pateva ja koulutettu, useimmiten rauhallisia miehia tai naisia, jotka eivat ramboile tai uhkaile vallallaan.
Eli jos Suomessa on joitain institutioita, jotka kestavat kansainvalisen vertailun ja joista voi olla ylpea niin Suomen Poliisi kuuluu varmasti siihen ryhmaan.
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
31.1.2011 06:37
Ihan turha väittää, etteikö poliisi tekisi työtään. Minäkin kävelin puolet suojatiestä yli punaisilla, kun autoja ei näkynyt siltä suunnasta tulevan, ja heti oli poliisi puuttumassa tilanteeseen ihan piiska-auton voimin. Pari päivää aiemmin olin lukenut lehdestä kuinka n. 100 metrin päässä paikasta oli raiskattu nainen. Poliisi priorisoi asiat. Tärkeintä on suojella minua kummitusautoilta.
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
31.1.2011 09:16
Kommentoijat missasivat kirjoittajan pointin. Kysymys kuului, mihin kansalaisten suuri luottamus poliisiin perustuu.
Miksi te luotatte poliisiin?
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
31.1.2011 13:22
Minä en ainakaan luota, vaikka olenkin ns. lainkuuliainen kansalainen. Sen verran monta kertaa on poliisi viime aikoina jäänyt kiinni kyseenalaisista asioista, puhumattakaan poliisiylijohtaja Paateron demokratiaa ja vallan kolmijakoa halveksuvista ehdotuksista.
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
31.1.2011 20:46
Poliisia ja armeijaa kun Suomessa arvostelet, olet heti hinttikommari. Näinhän se täällä menee. Kyseiset instanssit pitävät mahdollisen kapinan loitolla.
Poliitikkojen maine lahjomattomina on jo mennyt, seuraavaksi poliisien?.
Vartijat ovat wannabe poliiseja, väkivaltaisiakin - kyllähän se traumatisoi kun ei pääse edes poliisikouluun.
Vastaa kommenttiin
Pasi
31.1.2011 22:31
Syy, miksi luotan poliisiin on se, että poliisilla tuntuu olevan aika vähän sanavaltaa töidensä suhteen. Oikeuslaitokseen tai yleiseen valtion oikeudenmukaisuuteen luottaminen onkin sitten jo täysin eri asia.
Toinen yleisempi syy on se, ettei poliisista ole huonoja kokemuksia, vaikka olenkin asioinut heidän kanssaan vain maksavana osapuolena. Henkilökohtaiset huonot kokemukset voisivat nakertaa luottamusta, vaikka kyse olisikin yksittäistapauksista.
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
5.12.2021 10:39
Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me
Vastaa kommenttiin