On olemassa vanha sanonta, että kynä on miekkaa mahtavampi. Sanoilla voidaan muuttaa tulevaisuuden suuntaa niin hyvässä kuin pahassa. Pehmeillä sanoilla ja ajatuksilla voidaan rakentaa entistä inhimillisempi yhteiskunta, kun taas propagandan sanoilla myrkytetään ihmismieliä ja edistetään katkeruuteen pohjautuvaa kahtiajakoa. Siksi jokaisella ihmisellä on suuri vastuu siinä, että minkälaista ilmapiiriä he ovat luomassa ja minkälaisessa ilmapiirissä he haluavat elää.
Ihmiset rakastavat tarinoita. Tarinoita on kerrottu niin kauan kuin ihmiset ovat kyenneet puhumaan ja myöhemmin kirjoittamaan. Mikään ei ole niin hienoa kuin istua kesäillan aikana ulkosalla, katsoa nuotion tuliliekkiä ja sädehtivää tähtitaivasta, sekä jakaa tarinoita parhaimpien ystävien kanssa aamuyön pikkutunneille saakka. Hersyvää naurua, suurta hymyä ja jaettua empatiaa. Sävelkorvan rikkovia yhteislauluja. Pensaikosta voi kuulla villieläimien ja kyttäävän naapurin rasahduksia. Tunnelmallisen illan voi keskeyttää se, että kaveri nojaa liian voimakkaasti valkoisen nojatuolin kanssa, jonka seurauksena tuolinjalka katkeaa ja ystävä katoaa pensaikkoon yön hämärän aikana. Näin on tapahtunut.
Entisaikaan sanankäytön voima oli rajallinen, koska sanojen levittäminen rajoittui monesti puhuttuun kieleen omissa ystävä- ja tuttavapiireissä. Kirjeitä kirjoitettiin eri vastaanottajille. Nykyään sanankäytön voima on jokaisella. Jokainen voi perustaa internetissä itselleen blogin ja levittää ajatuksiaan sadoilla ja tuhansille lukijoille. Sanojen voima ei rajoitu pelkästään kirjoitettuun kieleen, vaan jokainen voi perustaa itselleen podcastin, jos puhuminen tuntuu luontevalta. Toiset haluavat taas ilmaista itseään myös eleiden ja ilmeiden kautta, eli on mahdollista julkaista videoita. Sosiaalisen median kautta voidaan jakaa ilosanomaa eteenpäin.
Tämän takia tietokirjalija Martti Vaalahden uutuusteos Sanojen supervoima - Näin valitset sanasi oikein ja onnistut elämässä (WSOY, 2020) on ajankohtaista luettavaa. Moni voi erehtyä siihen, että kyseessä olisi tekninen opas, jossa kerrotaan puisevalla tavalla siitä, että missä ja miten pitäisi viestiä. Kyseessä perusarvoja puhutteleva teos, eli miten päivittäin käytetyt sanat ja ajatukset vaikuttavat mieliimme ja ennen kaikkea muihin. Teoksen sanoma on lempeä ja inhimillinen. Miten sanat vaikuttavat tulevaisuuteemme? Miten kannattaa suhtautua vihamieliseen, itsekeskeiseen ja epäreiluun käyttäytymiseen? Hyväntahtoiset ihmiset voivat joutua silmittömien raivokohtauksien kohteiksi, vaikka eivät ole loukanneet ketään.
Jokainen meistä on varmasti huomannut sen, että miten sosiaalisessa mediassa kapitalistit ja kommunistit, suvaitsevaiset ja rasistit, vegaanit ja lihansyöjät, liberaalit ja konservatiivit, inbound-markkinoijat ja myynnin kylmäsoittajat ovat toinen toistensa kurkuissa kiinni. Rakentavat väittelyt ovat eri asia kuin vihamieliset hyökkäykset, eli tavanomainen keskustelu kuuluu asiaan. Tärkeintä on se, että on kyky kuunnella ja mahdollisuus kehittää omaa ajatteluaan.
Eilen oli mukavaa keskustella Vaalahden kanssa kirjan julkistamistilaisuuden yhteydessä nykyisestä keskusteluympäristöstä. Puhuimme esimerkiksi Twitteristä, joka rajoittaa viestin 280 merkkimäärään. Välillä olen ollut aikeissa julkaista omia ja kommentoida muiden twiittejä, mutta merkkimäärärajoitukset antavat liian suuren tilan väärinymmärryksille. Siksi on paljon kevyempää kirjoittaa pitkä blogikirjoitus kuin antautua rajoitusten vietäviksi. Tee sinäkin samoin, jos koet, että haluat ilmaista itseäsi laajemmin.
Voin sanoa, että Vaalahden teos on yksi tämän vuoden tärkeimmistä teoksista, koska teoksen arvoihin pohjautuva sanoma on tärkeä. Tämä teos puhuttelee kaikkia ja teoksessa näkyy se, että kirjoittaja on vilpitön omassa sanomassaan, koska sanat tulevat sydämestä. Teoksen voi lukea vaikka jokainen vuosi, koska teoksen sanoma voi puhutella eri tavoin eri elämäntilanteissa. Teoksessa kaikuu elämänkokemuksen ja kiltteyden ääni. Ole hyvä ihminen.