“Ajattelin kerran, että olen itsenäinen ihminen ja teen itselleni hienon illallisen. Se oli kamalaa.”
“Myöskään arkiruoka ei voisi vähempää kiinnostaa. Teen joko juhlavasti ja kunnolla tai sitten syön ulkona.”
ElRamly laittaa ruokaa noin kerran viikossa, eniten poikaystävänsä kanssa.
“Intialainen, italialainen ja venäläinen keittiö ovat parhaita. Nyt on menossa thai-vaihe.”
Koska ruoanlaitto on rentoutumista ja nautiskelua, siihen menee vähintään kolme tuntia. Ateriaan kuuluvat ainakin alku- ja pääruoka. Myös viini on ehdoton.
“Pidän eniten kuivista italialaisista valkoviineistä ja täyteläisistä punaviineistä.”
Hemmotteluun kuuluu “kaikkia pieniä juttuja”: kala-alkupaloja, valkosipulisuolakurkkuja ja smetanaa, marinoituja oliiveja ja mätiä.
“Satsaan alkupaloihin, en jälkiruokiin.”
Jälkiruoaksi sopii esimerkiksi turkkilainen kahvi. Se on tavallista kahvia paksumpaa ja hienompijauheista. Aitoa, kardemummalla maustettua jauhetta saa itämaisista kaupoista.
“Helsingin etniset valikoimat ovat nykyisin loistavat.”
Egyptiläistä tai suomalaista ruokaa syntyy silti harvoin. “Viinilehtikääryleissäkin tärkeintä on se, että resepti on isältä.”
Myös vuodenajat ja mieliala vaikuttavat ruoanlaittoon.
“Olen huono kasvissyöjä, mutta kesällä pidän kylmistä keitoista. Salaatteja syön silloin, kun olen itse kypsänä.”
Entä vakuuttava maustehylly?
“Ensin pitää aistia ruoan omat ainekset, sitten vasta mausteet. Syöminen ei ole extreme-laji. Se on nautinto.”
Eikä tässä keittiössä tunneta paheita.
Egyptiläiset viinin-lehtikääryleet pääruoka 6:lle
Pieni purkki viininlehtiä liemessä.
Täyte:
4 dl basmatiriisiä
200 g jauhelihaa
3 pieneksi silputtua tomaattia
ruukulliset tuoretta minttua ja persiljaa
1 rkl juustokuminaa
reippaasti mustapippuria
ripaus suolaa, loraus oliiviöljyä
1 1/2 sitruunan mehu
Sekoita täyteainekset keskenään. Huuhtele viininlehdistä liika suola ja aseta ne karhea puoli ylöspäin pöydälle. Annostele täyte. Tee kääryleistä umpinaisia: taita lehden alareuna, sen päälle sivut ja rullaa nyytti loppuun asti. Purista liika neste hellästi pois. Aseta kääryleet ison kattilan pohjalle tikkataulun tavoin: ensin kierros pohjan ulkoreunoille, seuraava sen sisälle jne., kunnes pohja on tiiviisti täynnä. Jatka kerroksittain. Aseta kääryleiden päälle (kattilan sisään) tavallinen lautanen. Näin ne pysyvät paikallaan. Lisää vettä niin, että kääryleet ja lautanen peittyvät. Keitä kypsiksi miedolla lämmöllä n. 45 min.
Juoma: Olut, Retsina.
Soundtrack: Arabialainen musiikki, Ultra Bra.
2 kommenttia
köyhä
5.5.2003 09:24
Miten kirjailijalla on varaa syödä 6 kertaa viikossa ulkona??
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
tarkkana
4.7.2003 19:30
Jos se laittaa vaan kerran itse ruokaa ja syö muina päivinä unicafessa, opiskelija kun on... 2,35 ei ole paha hinta hyvästä lounaasta, edes opiskelija-kirjailijalle
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin