Asut Skotlannissa. Kuvaile kolmella adjektiivilla haggista.
"Murea, mausteinen ja kolmijalkainen. Villi haggis on Skotlannin kukkuloilla elävä eläin, joka on helppo napata kamppaamalla: se pystyy liikkumaan vain jyrkillä rinteillä ja on tasamaalla avuton. Pidän haggisista ja syön sitä usein, ennen krapularuokana, nyt muuten vain."
Olet opiskellut matemaattista fysiikkaa Oulun ja Cambridgen yliopistoissa ja väittelit säieteoriasta Edinburghin yliopistosta. Muistatko ulkoa piin kuusi desimaalia?
"3.141587. Matemaatikko ei opettele ulkoa, vaan laskee ne sopivasta sarjakehitelmästä."
Cambridgen yliopisto on maailman parhaimpia yliopistoja ja sen kasvatit ovat saaneet 85 Nobel-palkintoa. Veikkauksesi, mikä on alhaisin älykkyysosamäärä, jolla Cambridgeen pääsee, ja erottuvatko "tyhmät" joukosta?
"Kysymys on tuskin pelkästään älykkyysosamäärästä, johon en usko lahjakkuusmittarina. Hakuprosessiin kuuluu kasvokkain tapahtuva haastattelu, joten ulosannilla on vaikutusta."
Olet kotoisin Ylivieskasta. Mitä Ylivieskassa on enemmän kuin Alavieskassa?
"Presidenttejä: Kyösti Kallio oli kotoisin Ylivieskasta. Vanhempani asuvat Ylivieskassa, joten käyn siellä pari kertaa vuodessa. Turvasatama."
Kirjasi Kvanttivaras (The Quantum Thief) on scifiä. Koska aikamatkailu on mahdollista?
"Jos puhutaan menneisyyteen matkustamisesta, Einsteinin yleinen suhteellisuusteoria näyttäisi periaatteessa sallivan aikamatkailun, ja tietyin reunaehdoin aikamatkailu on myös yhteensopivaa kvanttimekaniikan kanssa. Aikakoneiden rakentamiseen vaaditaan radikaaleja teknologioita, jotka ovat tuhansia vuosia teknologiahorisonttimme ulkopuolella."
Kirjan juoni lauseella.
"Herrasmiesvaras Jean le Flambeur vapautetaan vankilasta uusimaan epäonnistuneen keikkansa, mutta joutuu vastakkain sinnikkään salapoliisin ja menneisyytensä kanssa tulevaisuuden Marsissa, jossa muistoja voi jakaa."
Kirjasi julkaistaan Yhdysvalloissa. Millä todennäköisyydellä sinusta tulee Suomen Dan Brown?
"Erittäin pienellä: scifin lukijat ovat anglosaksisessa maailmassa oma ryhmänsä valtavirtakirjallisuudesta erillään, enkä usko, että kvanttimekaanisilla herrasmiesvarkailla on samanlaista vetovoimaa kuin temppeliherroilla."
Uraputki
- 1978 Syntyy.
- 5 v Oppii lukemaan. ”Ensimmäinen kirja oli joku Enid Blytonin Viisikoista.”
- 7 v Ensikosketus scifiin. ”Löysin kirjastosta kirjan Sukelluslaivalla maapallon ympäri, ja luin sen moneen kertaan.”
- 19 v Laudatur äidinkielestä. ”Ylioppilasaineeni meni Suomen Kuvalehden valioaineeksi.”
- 21 v Cambridgeen opiskelemaan.
- 25 v Ensimmäinen julkaistu teksti: novelli Shibuya no Love Futurismic.com-nettisivustolla.
- 32 v Kvanttivarkaan (The Quantum Thief) julkaiseminen.
1 kommentti
jugular
14.10.2010 19:50
Menivät desimaalit väärin, oikea vastaus on 3.141592 :) Hienoja novelleja Rajaniemi on kyllä kirjoittanut, omalaatuisia ja idearikkaita. Toivottavasti The Quantum Thief on saatavilla pian.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin