Pääkaupunkiseudulle on avattu alkuvuodesta monenkirjava joukko uusia kiinnostavia ravintoloita. Jo viime vuosina Helsingissäkin jyllännyt jaettavien annosten buumi jatkaa kukoistustaan Söderissä, Plattassa ja Hello Strangerissa, perinteisemmän keittämisen linjaa edustavat Sikke’s sekä Kuusihokin perintöä vaaliva Meiccu.
Lyhyen ajan sisällä ovensa avasi kaksi modernia meksikolaista: Frida’s sekä Taquería El Rey, jotka molemmat nojaavat autenttisiin meksikolaisiin makuihin ja laadukkaisiin cocktaileihin.
Maistiaisia maailmalta tuovat myös modernia aasialaista tarjoileva Sentro, Suomen ensimmäinen armenialainen ravintola Armenian Grill House, filippiiniläinen tapasbaari Platito sekä venäläistä kotiruokaa tarjoileva Alenka Home Food.
Söder
Tehtaankadulle avatussa Söderissä konsepti on selkeä: Ruokalistalta on jätetty pääruoat kokonaan pois, sillä pääpaino on pienissä alkuruoissa sekä jälkiruoissa.
Pääkokki Oliver Lauronen on erikoistunut skandinaavisiin makuihin ja raaka-aineisiin, mutta keittiössä ollaan avoimia myös kansainvälisille vaikutteille. Monet raaka-aineista tulevat ravintoloitsija Lotten Lindborg-Suhosen kotiseudulta Porvoosta.
Lue lisää: Mahan täydeltä alkuruokia – Söderissä ei pääruokia tarvita
Sentro
Pikkuroballe avatun Sentron ravintoloitsijat ovat Filippiineiltä kotoisin, mutta filippiiniläisen ruoan lisäksi tarjolla on valikoima korealaisia, indonesialaisia ja japanilaisia annoksia. Annokset pohjautuvat perinteisiin resepteihin, mutta ote on moderni. Isosta osasta annoksia on saatavilla myös vegaaninen versio.
Pit Stop BBQ @ MS Louisiana
Amerikkalaisen barbequen sanansaattaja Chris Patonin ravintola Pit Stop BBQ valtasi ravintolalaiva MS Louisianan keittiön. Nyt Hietalahdenrannassa nautitaan slow cook -tyyliin 15–21 tuntia kypsytetyistä naudan brisketeistä, possun ribseistä ja muista alusta loppuun itse valmistetuista barbeque-herkuista.
Dos Pulpos
Jätkäsaareen avatun tapasravintolan keittiöstä vastaa kansainvälisen tason huippukokki, espanjalainen Oscar Ballesteros. Menu koostuu espanjalaisista tapaksista sekä puuhiiligrillissä valmistetuista grilliherkuista.
Lue lisää: Uusi tapas- ja viinibaari Jätkäsaareen – Dos Pulposin keittiömestariksi espanjalainen huippukokki
Sikke’s
Sikke Sumari avasi mutkattoman kortteliravintolan Tehtaankadulle. Yhdessä keittiömestari Pipsa Hurmerinnan kanssa suunnitellulla menulla nähdään milloin mitäkin, sillä he eivät halua sitoutua tiukasti mihinkään tiettyyn tyylisuuntaan, vaan valmistaa juuri sellaista ruokaa, mikä tuntuu omalta. Sunnuntaisin Sikke’sissä herkutellaan brunssin sijaan pastalla.
Lue lisää: Sikke’s on ravintola, jossa Sikke Sumari ja Pipsa Hurmerinta kokkaavat mitä haluavat
Hello Stranger
Hello Stranger on ravintola, jossa voi viettää luontevasti koko illan aina alkuillan aperitiiveistä yön pikkutunneille saakka. Keittiömestari Thomas Hudsonin menu elää vahvasti sesonkien mukana.
Rakkaus sesonginmukaiseen lähiruokaan kumpuaa Hudsonin lapsuusmaisemista Pohjois-Englannin maaseudulta, joka toimii inspiraation lähteenä myös hänen resepteilleen. Kesällä Hello Strangerin cocktaileja kelpaa nauttia myös sisäpihan terassilla.
Taqueria El Rey
Tuoreista ja maukkaista tacoistaan ja raikkaista cevicheistään tunnettu meksikolaisravintola Taquería El Rey avasi toisen ravintolansa isompiin tiloihin Annankadulle.
Uuden El Reyn listalla nähdään Vuorimiehenkadulta tuttuja hittituotteita, kuten tacoja ja cevichejä, mutta luvassa on myös kausittain vaihtuvia erikoisuuksia sekä vegaanisia annoksia.
Lue lisää: Taquería El Rey sai isommat tilat – luvassa meksikolaista brunssia ja lisää vegevaihtoehtoja
Classic & Vegan
Hakaniemen metroaseman Classic & Vegan -ravintolassa täyttyvät niin vegaanien kuin sekaanienkin vatsat. Tarjolla on monenlaista mättöä pizzoista burgereihin, kebabiin ja välimerellisiin mezeihin.
Ruokalistalla vegaaniseen tarjontaan on panostettu huolella ja valikoimaa on paljon. Keittiössä on erilliset parilat lihalle ja vegelle, ja jopa pizzauuni on jaettu kahteen osaan, jotta kasvisruoat on mahdollista valmistaa lihasta erillään.
Frida’s
Manu Torchio tutustutti suomalaiset aitoihin meksikolaisiin makuihin kymmenisen vuotta sitten perustamalla Helsinkiin Cafe Nopalin, Patronan, Cholon ja Lucha Locan. Nyt hän on tehnyt paluun modernin meksikolaisen ruoan pariin ravintola Frida’sin puikoissa.
Frida’sissa kannattaa maistaa talon meksikolaishenkisiä cocktaileja, joita voi siemailla myös sisäpihan terassilla.
Meiccu
Yli 70 vuotta Meilahdessa palvellut Ravintola no 11 (entinen Kuusihokki) vaihtoi omistajaa ja toimii nyt nimellä Meiccu. Ravintoloitsija Eija Salonen halusi säilyttää perinteikkään tyylin niin sisustuksessa kuin ruokalistallakin, joten Meicussa on edelleen mahdollista nauttia paistetuista muikuista, läskisoosista ja vorschmackista Paavo Tynellin design-valaisimien kajossa.
Lue lisää: Perinteet elävät ravintola Meicussa – Klassikkoannosten rinnalle nousi uusi yllättävä suosikki
Platta
Messukeskuksen Holiday Inn -hotellin remontin yhteydessä myös alakerran ravintola uudistui täysin. Nyt hotellin alakerrassa palvelee ravintola Platta, jonka keittiömestarina toimii Markus Fogelholm. Fogelholmin ruokafilosofian ytimessä ovat käsityöläisyys, vuodenaikojen vaihtelu sekä herkullisuus, jotka näkyvät myös menulla.
Illallisella Platassa kannustetaan yhdessä syömiseen, ja tarjolla on jaettaviin annoksiin perustuva sharing-menu. Jokainen saa valita itselleen mieleisen pääruoan, jonka lisäksi pöytään tulee erilaisia jaettavia kasvislisukkeita.
Kultá Kitchen & Bar
Lapland Hotels Bulevardin ravintola Kultá tarjoaa aitoja lappilaisia makuja tyylikkäässä ja modernissa ympäristössä. Lounasaikaan ravintola Kultá tarjoaa kolmen ruokalajin lounasmenua, iltaisin tarjolla on hienostunut á la carte -lista sekä keittiömestarin viiden ruokalajin yllätysmenu.
Aamiaiseenkin on panostettu keskivertohotelleja paremmin, ja lappilaisilla herkuilla varustettu aamupalapöytä on ravintolan tapaan avoinna myös hotellin ulkopuolisille asiakkaille.
Lue lisää: Kultá Kitchen & Bar tuo lappilaisen lähiruoan Helsinkiin – ja tekee sen tyylillä
Armenian Grill House
Suomen ensimmäinen armenialainen ravintola avattiin Punavuoreen helmikuussa. Armenialaiset ravintoloitsijat valmistavat kotimaansa perinneruokia mausteisista kasvispadoista lihavartaisiin.
Keittiössä kuumenee myös aito tandooriuuni, josta runsaat liharuoat saavat lisämakua. Armenialaiseen tapaan annokset ovat runsaita ja niitä voi hyvin myös jakaa koko seurueen kesken.
Alenka Home Food
Alenka Home Food tarjoaa nimensä mukaisesti aitoa venäläistä kotiruokaa. Ravintoloitsija Elena “Alenka” Vaskivuo valmistaa itse kaalipiirakat, borssikeitot, kaalipiirakat ja muut venäläiset perinneherkut päivittäin tuoreista raaka-aineista Kallion kirkon kupeessa.
Kotoisassa korttelikuppilassa on tarjolla myös munakkaita, salaatteja, hodareita ja voileipiä. Erityismaininta edullisesta hintatasosta.
Lue lisää: Alenka Home Food tarjoaa venäläistä kotiruokaa Kalliossa huokeaan hintaan
Platito
Pieni ja sympaattinen tapasbaari Vallilassa, jossa tarjoillaan espanjalaisten pintxojen tyyppisiä pincho-leipiä, joiden päälle on tarjolla niin espanjalaisia kuin filippiiniläisiäkin täytteitä. Pinchojen lisäksi tarjolla on filippiiniläisiä erikoisuuksia, kuten cevichen tyyppistä kinilawia.
Amarillo
Amarillo palasi Helsinkiin uudistuneella konseptilla. Mummotunneliin avattu uusi Amarillo houkuttelee asiakkaita elämyksellisellä The Table -konseptilla, joka kokoaa tutut ja tuntemattomat yhteisen pöydän ääreen nauttimaan Mad Mex -herkuista ja yllätysohjelmasta.
Lue lisää: Uudistunut Amarillo tuo MadMex-tunnelmaa Mummotunneliin
Tärpit Espoosta ja Vantaalta
Pääkaupunkiseudun ravintolaskene levittäytyy hyvää vauhtia myös Helsingin rajojen ulkopuolelle. Alkuvuodesta myös Espoon ja Vantaan ravintolatarjontaan on tullut uusia tulokkaita.
Deluxe Burger & Pizza
Myyrmannin kauppakeskuksen Deluxe Burger & Pizza panostaa meheviin burgereihin ja italialaistyylisiin artesaanipizzoihin. Maun salaisuus piilee käsityössä, tuoreissa raaka-aineissa ja lisäaineettomuudessa. Pihvien raaka-aineena käytetään kotimaista black angus -pihvikarjan lihaa, briossisämpylät tulevat lähileipomolta.
Paikan erikoisuus on puolukoilla höystetty mehevä karhuburgeri, ja tarjolla on myös paahdetuilla kotisirkoilla höystetty sirkkaburgeri.
Anne’s vege
Aiemmin Matinkylässä toiminut Anne’s vege toi vegebuffetinsa Tapiolan Ainoaan ja laajensi samalla aukioloaikojaan iltaan asti. Anne Saarenojan ravintolassa kaikki ruoka on vegaanista, gluteenitonta ja lisäaineetonta.
Reseptit suunnitellaan terveellisyys edellä, makua kuitenkaan unohtamatta. Saarenoja on matkustellut paljon Lähi-Idässä, Intiassa, Vietnamissa ja Thaimaassa, ja se näkyy niin sisustuksessa kuin reseptiikassakin.
Lue lisää: Anne’s vege tarjoaa vegaanista ja gluteenitonta ruokaa, joka maistuu myös bodareille