Viinin viemää

Asiantuntijakaan ei tunne viiniä, paljastaa City-lehden viinitesti

Näin testi tehtiin

Tasting-viinien valinnasta vastasi Palacen sommelier Pekka Koiranen.

Maisteltavina olivat Ch.de Rully 1996, Antonin Rodet (Burgundi / Côte Chalonnaise, Chardonnay, 80-90 mk), Pipers Brook Riesling 1999 (Australia / Tasmania, Riesling, 90-100 mk), Meerlust Pinot Noir (Etelä-Afrikka / Stellenbosch, Pinot Noir, 80-90 mk), Cabernet Sauvignon Yellow Label 1995, Wolf Blass (Australia / South-Australia, Cabernet Sauvignon, 60-70 mk), Raimat Merlot (Espanja / Costers del Segre, Merlot, 60-70 mk).

Jokaisesta oikein arvatusta rypäleestä, alueesta ja hintaluokasta sai yhden pisteen. Yhteensä siis 15 pistettä.

Viinuri Matti Peltola kaataa viinit laseihin, vie kaadon jälkeen pullot piiloon ja päästää testattavat kabinettiin. 20 minuuttia aikaa. Maistelemassa olivat Erkki Naski, Timo Susi ja Marja-Liisa Ahjomaa. Heidät esitellään ohessa.

In vino veritas?

Kutsuimme kolme viinien ystävää ja asiantuntijaa maistelemaan ja arvuuttelemaan ravintola Palacen kabinettiin viiden eri viinin alkuperää, rypälettä ja hintaa. Taitojaan kokeilevat viiniseura Munskänkarnan puheenjohtaja Erkki Naski, Erottajan Alkon myymälävastaava Timo Susi ja Munskänkarnan rivijäsen Marja-Liisa Ahomaa.

Viinit valinnut Ravintola Palacen sommelier Pekka Koiranen valitsi testiviineiksi yhden rypälelajin viinejä. Haaste on siinä, ettei yksikään viineistä ole peräisin valitun rypäleen alkusijoilta. Koiranen on osannut kikkailla. Esimerkiksi Pipers Brook Rieslingin Australian Tasmaniasta, Naski nimesi varmaksi Elsassin Rieslingiksi. Eteläafrikkalainen Meerlust Pinot Noir, osoittautuu vaikeimmaksi. Hämmennystä aiheuttaa nimenomaan rypäleen maun tummuus. Viinin kunnostakin syntyy ennen salaisuuksien paljastumista keskustelua. "Toisella kerralla tuli outo maku, viini tummenee nopeasti", sanoo Susi. Naski väittää viinissä olevan "kellaria." "Olen juonut tätä Etelä-Afrikassa, mutta nyt tuntuu kummalliselta - onko tämä varmasti kunnossa?" Viinin tarkistavat Palacen viinuri, hovimestari ja myöhemmin vielä Koiranen. Kaikki kunnossa, eteläafrikkalaisuus vain tekee viinistä mausteisen ja tumman. Eteläafrikkalainen pinot noir on yleisesti vaikea tunnistettava.

Helpoiten taas arvataan Ch.de Rully. Yksi maailman viljellyimmistä rypäleistä, Chardonnay, tekee siitä helposti tunnistettavan.

Maistelijoiden pisteet jäävät pieniksi ja kisa päätyy tasapeliin; maksimipistemäärä on 15 ja kaikki kolme maistelijaa saavat vain 4 pistettä.

ViiniExpo 8.-10.3.2001 Messukeskuksessa. Torstai ja perjantai ammattilaisille, lauantai yleisöpäivä. Avoinna klo 11-18, liput 60 mk, maisteluliput 8 mk / kpl. Lisätietojaohjelmasta www.viinilehti.fi.

4 pistettä!

Erkki Naski
Tausta: Viiniseura Munskänkarnan puheenjohtaja, 15 vuoden viinihistoria.
Selitys: "Jos kolmonen on Pinot Noir, minä olen Napoleon." (Se oli Pinot noir)
Pisteet: 4/15

4 pistettä!

Timo Susi
Tausta: Erottajan Alkon myymälävastaava, Alkon kouluttaja, Etiketti-klubin kouluttaja, 5 vuoden viinihistoria.
Selitys: "Metsään meneminen on loistava syy jatkaa."
Pisteet: 4/15

4 pistettä!

Marja-Liisa Ahjomaa
Tausta: Munskänkarnan jäsen, 15 vuoden viinihistoria.
Selitys: "Turhaan vaihdoin vitosen."
Pisteet: 4/15

Viini + ruoka ABC

Grilliruoka > makea, hedelmäinen, ei hapokas, lämpimien alueen viini.
Tomaattikeitto > hapokas viileän alueen viini.
Hapanimeläkastike > viileän alueen matalahappoinen, makea viini.
Antipastit > hedelmäinen viini.

Lähde: Wine Academy

1 kommentti

lkj

28.12.2006 12:59

M-L:n makuun ei kannata luottaa

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi