Lapsena kai miltei kaikilla on ollut jonkinlainen mielikuvituskaveri. Minä vain palasin siihen kerhoon näin aikuisena; minulla on mielikuvituspoikaystävä.
Miesten suhteen minulla ei varsinaisesti ole ollut tuuria. Yläasteikäisenä minut raiskattiin; siinä meni neitsyys. Sen jälkeen, kai melko ymmärrettävästi, seksi lähinnä kuvotti. Päällepäin olen kai normit täyttävä ihminen. Normipainoinen, hauskaksi luonnehdittu, kuulemma positiivinen, avoin, nättikin. Mistä minä tiedän, mutta näin ne muut sanovat. Siteeraanpa siis niitä.
En minä silloin penskanakaan seurustellut. Ei ollut teiniromansseja tai kädestäpitelyjä. En tiedä miksei; en poikennut muista ainakaan negatiivisessa mielessä, mutta pojat joista pidin eivät tavanneet pitää minusta. Samanlaista se oli - ja on - vanhemmitenkin ollut. Tapahtuneen vuoksi minun on ollut aina vaikea luottaa miehiin, ja kiinnostuminen on aina ollut pitkä prosessi. Jos joskus olen jotain alkuun saanutkin, avauksen tehtyä ja asia on edes vähän edennyt, ovat ne miehet järjestään hankkiutuneet minusta nopeasti eroon - tai alkaneet ravata vieraissa. En pysty seksiin kovinkaan nopeasti, en fyysiseen läheisyyteen tai muuhun sellaiseen. Ja vaikuttaa siltä, ettei suurinta osaa miehistä kiinnosta odottaa siihen saakka, että kykenisin. Että luottaisin. Että haluaisin sitä itsekin. Yleensä "etäisyyteni" tai "vaikeuteni" on ilmoitettu syyksi lopettaa tapailu, vaikka olen yrittänyt selittää mistä on kyse. Tai sitten on ryhdytty ravaamaan vieraissa, kun "kai sä ymmärrät, ettei yksikään mies voi olla koko ajan ilman".
Yksi mies oli, yksi ainoa, joka odotti. Hän onkin ainoa, jonka kanssa seksi tyntui - hyvältä. Ei-vastenmieliseltä. Häntä en pelännyt. Kunnes, poliisin tullessa mukaan kuvioon, kävi ilmi että mies olikin ehta auervaara. Iltsikkaankin ehti, tekemisineen. Minulta hän ei sentään saanut rahaa, ilmaisen asunnon ja helppoa seksiä kyllä. Asian selvitessä en tiennyt, miten reagoida; missä vaiheessa elämäni muuttui huonoksi kotimaiseksi elokuvaksi?
Joku muu olisi ehkä nauranut aikansa ja jatkanut elämässä eteenpäin. Minä en kyennyt. Tämän jälkeen jokin minussa vain hajosi. Masennuin. Päädyin sairaalaan. Annoin periksi. Töihin olen jo palannut, sairaslomalta, mutta ilo on ollut mennyttä maailmaa. Hymyilen kun pitää, mutten muista milloin viimeksi olisin nauranut aidosti. Tai kiinnostunut mistään. Uneksinut jostakin. Elämän juju tuntuu kadonneen ja pahinta on, etten tiedä sanooko näin minä vai depressio.
Tapahtumista on pian pari vuotta. Niiden jälkeen en ole enää käynyt treffeillä, en laatinut seuranhakuilmoituksia. Baareissakin ehkä muutaman kymmenen kertaa, tuskin enempää. En jaksa väenpaljoutta, en isoja sosiaalisia tilanteita. Kavereita tapaan toisinaan, mutta mieluummin kaksin tai kolmin. Tuntuu kuin olisin kadottanut halun, kyvyn sosialisoida, olla ihmisten seurassa - siitä huolimatta, että minua luonnehditaan iloiseksi vitsiniekaksi. Eivät tajua, että paskanjauhaminen ja naurattaminen ovat vain yksi tapa olla hiljaa.
Miehiä en uskalla enää juuri edes ajatella. En sitä, että lähestyisin taas jotakuta, kuullakseni ja kokeakseni taas samat satuttavat asiat. Mieluummin vetäydyn, suojelen itseni kuoren sisään. Mutta yksinäisyyttä en pääse karkuun sielläkään; sitä puolta itsessäni, joka kaipaisi jotakuta jolle kelpaisi juuri sellaisena kuin on, skitsoineen, traumoineen kaikkineen. Ja kun sellaista ei tunnu olevan olemassa, minä loin sellaisen; lainasin kasvot yhtäältä, annoin nimen, loin elämäntarinan. Kuvittelen kaikenlaista hetkinä ennen unta ja pienen tovin aamulla, ennen kuin noustava. Keskellä päivää, hetkinä joina pelko, suru tai jokin muu ikävä tunne on käydä ylivoimaiseksi. Joku voi sanoa että se on todellisuuspakoa; minulle se on ainoa tarjolla oleva lohtu ja ainoa tapa kokea sitä kaivattua läheisyyttä. Kuvitella se.