Tehdään naimakaupat

Naimisiin menemällä rikastuu. Ei tarvitse naida rahaa, riittää että löytää avio-onnen.

Työttömyys, sinkkuus ja yksinhuoltajuus häiritsevät rikastumista. Lisää siis panostusta uraan ja parisuhteeseen. Vähennä tupakointia.
Työttömyys, sinkkuus ja yksinhuoltajuus häiritsevät rikastumista. Lisää siis panostusta uraan ja parisuhteeseen. Vähennä tupakointia.

Avioparin omaisuus on suurempi kuin kahden omaisuuden summa, ja ero vähentää vaurautta enemmän kuin mitä omaisuuden puolittaminen aikaansaisi.

Tarkemmin ottaen naimisissa olo lähes tuplaa ihmisen vaurauden, kasvattaen sitä 93 prosenttia. Avioero on taloudellisesti katsoen huonoin vaihtoehto: se pienentää ihmisen varallisuutta 77 prosenttia verrattuna sinkkuuteen.

Ohion yliopiston professori Jay Zagorskyn ryhmä tutki yhdeksän tuhannen amerikkalaisen ihmisen vaurautta vuodesta 1985 vuoteen 2000. Tulos edustaa koko Yhdysvaltain väestöä. Kaikki tutkittavat olivat aloitusvuonna 21–28-vuotiaita. Vastaajia haastateltiin yhteensä kolmetoista kertaa, ja heidän taloutensa ja taustatekijänsä selvitettiin perusteellisesti. Ikisinkkujen varallisuuden arvo oli nuorena vähän alle 2000 Yhdysvaltain dollaria, ja viidentoista vuoden jälkeen noin 11 000 taalaa. Naimisiin menneet alkoivat rikastua reippaasti jo avioliiton alkuvuosina, ja kymmenen aviovuoden jälkeen omaisuutta oli kertynyt 43 000 dollarin arvosta. Kun muut tekijät suljettiin pois, rikastuivat naimisissa olevat neljä prosenttia vuosittain.

Tutkimuksen aikana eronneilla pareilla vauraus lähti avioliiton alussa vain hitaaseen kasvuun ja alkoi huveta neljä vuotta ennen eroa. Talouden pohja saavutettiin vuosi ennen eroa, jolloin varallisuus oli keskimäärin vain 3 500 dollaria. Tämä johtunee siitä, että parit muuttivat erilleen ennen virallista avioeroa. Ja ehkä aviohuolien vuoksi vaurastumiseen ei ole enää jaksettu panostaa.

Ero on pitkä prosessi myös pankkitilin kannalta. Se vaikuttaa henkilön talouteen vielä neljän vuoden kuluttua erosta. Eronneilla on myös paljon ylimääräisiä kustannuksia.

Professori Zagorsky hakee selitystä avioliiton kannattavuudelle kimpassa asumisen tehokkuuseduista. Kaksi ihmistä elää halvemmalla yhdessä kuin erikseen. Vuokra ja ruokalaskut kannattaisi jakaa jonkun kanssa, jos haluaa saada jotakin säästöön. Ja sitten on myös ajankäytöllinen hyöty: jaettu taloustyö on yksinkertainen taloustyö, ja silloin jää enemmän aikaa tuottavaan työhön.

David Popenoe Rutgersin yliopistosta väittää taloudellisen tuottavuuden paranevan avioitumalla. Tämä johtuu Popenouen mukaan siitä, että naimisissa olevat tekevät kovemmin töitä, etenevät urallaan, säästävät enemmän ja sijoittavat viisaammin. He ponnistelevat perheen hyväksi. Entä Suomessa?

"Meillä varallisuus kertyy pääsääntöisesti palkkatuloista säästämällä. Kaksi ansaitsee enemmän kuin yksi. Skaalaedut hankinnoissa lisäävät pariskuntien vaurastumismahdollisuuksia", selvittää Tilastokeskuksen tutkija Markku Säylä. Parit harrastavat myös erilaista sijoituspolitiikkaa, sinkuilla on harvemmin kesämökkiä.

"Perheiden portfoliorakenne on erilainen kuin sinkuilla. Yhteisten hankkeiden eteen ponnistellaan. Mökkien ja muiden sijoitusten varallisuusarvot kasvavat hyvinä aikoina", Säylä sanoo.

Kannattaako Suomessa mennä naimisiin? Helsingin Kauppakorkeakoulun kansantaloustieteen professori Pekka Ilmakunnas kertoo, että miehillä on marriage premium eli naimisissa olevilla miehillä on korkeampi palkka kuin naimattomilla. Naisilla tällaista ilmiötä ei tavata.

"Ehkä naimisissa olevat miehet saavat kotoa tukea, eivätkä tuhlaa aikaansa kapakoissa. Heillä on tutkimusten mukaan parempi terveys, millä voi olla yhteys palkkaankin. Voi syy-seuraus-suhde olla toisinkin päin. Ehkä helpommin naimisiin pääsevät miehet, joilla on hyvä ansaintapotentiaali. Naisten joukossa taas urasuuntautuneet jäävät helpommin sinkuiksi", Ilmakunnas toteaa

Lähteet: World Science, Journal of Sociology

Eroriskiä kasvattaa

  • Työttömyys
  • Vuokralla asuminen
  • Kesken jäänyt koulu
  • Työläisammatti

Eroriskiä vähentää

  • Omistusasunto
  • Vaimo kotona ja mies ansaitsee hyvin -asetelma
  • Psykologiset ominaisuudet: tasapainoisuus, hyvä itsetunto, kyky sietää stressiä, energisyys, empaattisuus, mukautuvuus
  • Hyvä terveys

Lukijoilta

"Rikkain on se, joka ei tarvitse toista ihmistä rinnalleen pönkittämään egoaan, vaan selviää elämän karikoista yksin. Naurettavaa pelleilyä tää avioliittokeskeinen yhteiskunta. Heikkoutta on se, että joutuu elämään elämänsä toisen varjossa, ottaen toinen huomioon. Pah!"
Nainen, 26

"Kerron tässä varoittavan esimerkin, joka ei toteutunut, mutta oli lähellä toteutua. Ystäväni tuttava ihastui mieheen, joka oli menossa vankilaan. Koska vanki ei saa tavata tyttöystäväänsä, heidän piti mennä naimisiin, jotta he voivat tapailla vankilassa. Yli kahden vuoden vankilassa oloaika on jo sen verran pitkä avioliitto, että sitten vapauduttua voi jo erotakin. Erotessa miehen kaikki rikoksiin, oikeudenkäynteihin ja vahingonkorvauksiin liittyvät velat korkoineen ovat pesän yhteisiä velkoja. Näin vanki näppärasti puolittaa oman velkataakkansa. Saman voi muuten tehdä seuraavallekin naiselle, jolloin velat taas puoliutuvat ja ehkä vielä enemmänkin pienenevät, jos naisella on yhtään omaisuutta."
Nainen, 25

"Sinkkuna oli rahaa, mutta eipä ole enää. Ensin muija vei leijonanosan, ja nyt muksu vielä enemmän. Mitä tästä opimme? – Älä styylaa kouluttamattoman ja siksi työttömän kanssa. Äläkä varsinkaan hanki lapsia. Siis jos haluat, että on rahaa."
Mies, 36

"Kaveri meni naimisiin, jotta saisi lisää tukia opiskeluun ja erosi kun lapsi syntyi, koska yksinhuoltajat saavat enemmän tukea kuin naimimissa olevat. Ovat silti lapsen isän kanssa vielä yhdessä."
Nainen, 23

6 kommenttia

Mielenterveyskuntoutuja

31.10.2008 19:42

Naimisiinmeno ei kannata, ellei molemmilla ole palkkatyötä. Jos toinen on opiskelija/työtön/sairaana, puolison tulot heikentävät kaikkia tukia. Esim. työmarkkinatuella ei voi mennä töihin, koska se kutistuu olemattomiin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

gummati

31.10.2008 19:52

Naimisiin meno kannatti joskus 70-luvun alussa jolloin asunnoista oli pula ja ei saanut esim. kaksiota ilman että kaksi henkilöä naimisissa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tyttö86

2.11.2008 20:31

Avioliitto on historiallisesti taloudellinen ratkaisu. Sitä se on nykypäivänäkin verhoiltuna pumpuliin. Naimisiin menijät eivät usein ymmärrä olevansa yhteiskunnan pelinappuloita. Esimerkiksi Kela näyttää tekevän vielä 2000-luvulla liiton rikkaammasta osapuolesta (usein miehestä, no niin se vaan on) naisen holhoojan. Sellaiset valtasuhteet vaikuttavat väkisinkin parisuhteen dynamiikkaan, vaikka sivistyneitä tasavertaisia ihmisiä muka oltaisiinkin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kaketzu

2.11.2008 23:23

Myös progressiivinen verotus nostaa parisuhteesta saatavaa hyötyä. Kaksi ihmistä maksaa yhteenlasketuista tuloistaan paljon pienempää veroa kuin sinkku joka tienaa saman.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

annamrk- erään vangin vaimo

14.11.2008 18:10

Muutama korjaus asiaan josta Nainen-25 edellä kirjoitti.
Ensinnäkin, vanki saa tavata tyttöystäväänsä kuten ketä tahansa toista riippumatta siitä ovatko keskenään sukua/ lähiomaisia tms. Perhetapaamisen saadakseen parin tulee olla naimisissa (muutamia poikkeuksia siihenkin toki löytyy). Toisaalta perhetapaaminen ei välttämättä siltikään toteudu vaikka ollaankin naimisissa jos vankilan johtaja niin päättää.
Toiseksi, aviopuolison velat ajalta ennen avioliittoa pysyvät hänen omina velkoinaan, ellei kysymyksessä ole vahingonkorvaus mikä ollaan yhteisvastuullisesti velvollisia korvaamaan tai jos ollaan yhdessä jotain hankittu. Eikä se vaadi edes avioehtoa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ulkosuomalainen

25.6.2010 18:39

Asun Saksassa. Täällä on ns. perheverotus. Eli jos toinen aviopuolisoista tienaa vähän tai ei ollenkaan, voidaan puolisoiden veroprosentit vaihtaa. Vähemmän tienaava maksaa veroja sen verran, kuin mitä paremmin tienaava maksaisi ja päin vastoin. Tämä on vapaaehtoinen ratkaisu: jos molemmat tienaavat saman verran, voi päättää myös, että molemmat verotetaan erikseen. Rehellisesti sanottuna perheverotus toimii loistavasti. Meille jää joka kuukausi 500 euroa enemmän käteen vain siksi, että olemme naimisissa. Samanlainen systeemi voisi toimia hyvin myös Suomessa. Susipareja ei tarvitsisi palkita, ei täälläkään avoliittolaisille anneta näitä etuja.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi