Rikkaat naivat toisia rikkaita, koulutetut kiinnostuvat vain koulutetuista. Aviopuolison valinnan ratkaisevat edelleen tulo- ja koulutustaso. New Yorkin yliopiston sosiologian tutkija Florencia Torche on selvittänyt parinmuodostuksen perusteita Brasiliassa, Chilessä ja Meksikossa. Tulokset ovat selvät ja pätevät osin myös Suomessa.
Kehittyneissä maissa sukupuolten väliset koulutus- ja työllisyyserot ovat tasaantuneet. Naiset ovat monessa maassa yhtä koulutettuja tai jopa korkeammin koulutettuja kuin miehet, ja naisten asema työmarkkinoilla lähestyy hiljalleen miesten asemaa. Miehet voisivat preferoida suurituloisia naisia, eikä naisten tarvitse enää löytää mahdollisimman varakasta elättäjää, vaan he voisivat naida köyhän miehen rakkauden takia. Mutta millä perusteella pari valitaan?
Raha ratkaisee, väittää Torche. Valikoivalla parinmuodostuksella ja taloudellisella epätasa-arvolla on arveltu olevan yhteys – ja nyt se on todistettu. Mitä suuremmat tuloerot maassa on, sitä tiukemmin rikkaat naivat vain omista piireistään. Torchen laajan aineiston ja pitkittäistutkimusten mukaan koulutusryhmien väliset tuloerot selittävät avioitumispreferenssejä.
Meksikossa selvin tuloerokuilu syntyy perusasteen ja keskiasteen koulutuksen saaneiden välille. Tutkimuksesta käy ilmi, että vähän koulutetut avioituvat keskenään. Chilessä elintasokuilu erottaa akateemiset kaikista muista, eikä pieni yläluokka nai alempaa. Brasiliassa koulutusryhmien väliset tuloerot ovat pienemmät ja ryhmien avioitumisprofiilit tasaisemmat.
Täysin eri koulutustason päntänneet eivät juuri missään avioidu keskenään. Kouluttamattoman ja akateemisen "seka-avioliiton" todennäköisyys on Chilessä 0,003 ja Yhdysvalloissa 0,05 prosenttia. Tuloerojen jyrkentyminen johtaa koulutusryhmien välisten avioliittojen vähenemiseen.
Torchen mukaan miehet ja naiset ovat yhtä valikoivia parinvalinnassaan, mutta sukupuolilla on avioliitossa erilaiset roolit. Latinalaisissa maissa naiset jäävät edelleen usein kotiin. Yläluokan miehet valitsevat silti korkeakoulutetun vaimon, sillä heidän katsotaan tarjoavan perheelle kulttuurista pääomaa: heillä on paremmat sosiaaliset verkostot ja he kasvattavat "laadukkaampia lapsia".
Muun muassa perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on syyttänyt suomalaisia naisia liian korkean riman pitämisestä. Perhetutkija Anna Rotkirch, ovatko naiset nirsoja?
"Kaikki naiset kaikkialla, jos vain saavat itse valita, suosivat miehiä, joilla on tiettyjä ominaisuuksia. Miehillä ja naisilla on osittain samoja preferenssejä, kuten luotettavuus ja huumorintaju. Ulkonäkö on miehille tärkeämpää ja toisaalta naiset arvostavat miehen sosio-ekonomista asemaa. Suomalainen parinvalinta on mismatch. Vähän koulutetuilla miehillä on vähemmän naisia ja lapsia, ja koulutetuilla naisilla on usein ei-toivottua lapsettomuutta ja vaikeuksia löytää partneria. Miesten huonompi koulutus ei sinänsä estä pariutumista. Jos sulla on tuloja, se riittää", Rotkirch sanoo.
Elina Mäenpää on tutkinut puolisoiden ominaisuuksia nuorten suomalaisten naisten avoliitoissa. Ihmisillä on taipumus valita pari samankaltaisesta sosiaalisesta ryhmästä. Valintaan vaikuttavat yksilöiden henkilökohtaiset mieltymykset, yhteisön normit ja muut ulkopuoliset tekijät sekä parisuhdemarkkinoiden rakenteelliset tekijät (esimerkiksi opiskelijat hengaavat yliopistolla ja tutustuvat toisiinsa). Puoliso valitaan usein omasta kieliryhmästä ja samankokoisesta ja -tyyppisestä kunnasta. Erityisesti pääkaupunkiseudulla syntyneet suosivat heimolaisiaan. Ylempien toimihenkilöiden ja maatalousalalla työskentelevien lapset pysyvät tiukimmin kaltaistensa kanssa. Lähes puolessa avoliitoista puolisot kuuluvat yhteen muuttamisen hetkellä samaan koulutusryhmään. Naisella on yleisemmin miestä korkeampi koulutus. Työssäkäyvä menee todennäköisimmin kimppaan toisen työssäkäyvän kanssa ja opiskelija opiskelijan kanssa.
Mäenpään seurantatutkimuksen pareista kolmannes erosi, noin 39 prosenttia avioitui ja loput jatkoivat avoliitossa. Naimisiin päätyivät todennäköisimmin toimihenkilöperheestä tulevat ja suurituloiset. Kaksi maisteria pysyy varmimmin yhdessä. Suurin avoeron riski on akateemisella miehellä ja kouluttamattomalla naisella. Pienituloiset miehet päätyvät helposti sinkuiksi.
"Taipumus homogamiaan [puolisoiden ominaisuuksien samankaltaisuuteen] on voimakkaampaa koulutusasteen kuin tulojen suhteen. Erityisesti korkea-asteen koulutuksen saaneet erottuvat muista. Tuloissa esiintyy taipumusta valita puoliso siten, että miehellä on jonkin verran korkeammat tulot kuin naisella, kun taas koulutuksessa asetelma on hyvinkin symmetrinen sukupuolen mukaan", tiivistää väitöskirjaa tekevä Elina Mäenpää.
Lähteet: Demography, May 2010. Elina Mäenpään sosiologian gradu 2007. Timo Nikander: Avioliitot koulutuksen mukaan -taulukko, Tilastokeskus.
8 kommenttia
Vivian7
1.3.2012 23:50
Olipa lohduton artikkeli.Hyvästi Pretty woman-haikailut.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
fiinifiini
2.3.2012 11:55
Kun miettii akateemisia piirejä, niin hmm, on sinne tosi vaikea viedä ihmistä, joka ei sujahda joukkoon. Vivian, ota menestynyt urheilija tai lottovoittaja. Kaunis vaimo, vaikka missimisukka sopii äkkirikkaalle urheilijalle.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
VastavirtaanUija
2.3.2012 15:06
"Ihmisillä on taipumus valita pari samankaltaisesta sosiaalisesta ryhmästä. Valintaan vaikuttavat yksilöiden henkilökohtaiset mieltymykset, yhteisön normit ja muut ulkopuoliset tekijät sekä parisuhdemarkkinoiden rakenteelliset tekijät (esimerkiksi opiskelijat hengaavat yliopistolla ja tutustuvat toisiinsa). Puoliso valitaan usein omasta kieliryhmästä ja samankokoisesta ja -tyyppisestä kunnasta."
Minä sitten vissiin se poikkeus, joka vahvistaa säännön. Olen itse korkeasti koulutettu suomenkielinen pääkaupunkiseutulainen, ja menin naimisiin ulkomaalaisen amismaalarin kanssa. Asun nyt hänen kotiseudullaan 200 ihmisen maalaiskylässä. Elämäni onnelisinta aikaa. Lehmänpaskan hajuunkin jo tottunut.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
HelsingforsGigolo
3.3.2012 16:17
V***Uija ei ole kyllä mikään poikkeus, pk-seudulla on paljon hyvätuloisia ja koulutettuja "naisia" jotka eivät kelpaa kaltaisilleen miespuolisille johtuen .. niin ikävä sanoa.. puutteellisesta naisellisuudestaan..
Joten ulkomaalainen maalari on tällaiselle otukselle suorastaan pelastus.
Terveisiä siis sinne paskanhajuun..
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
VastavirtaanUija
6.3.2012 16:19
^Haha, näkisitpä paikalliset naiset.
Jos puutteellista naisellisuutta on 1) säännöllinen kuntoilu, 2) kampaaja 5 viikon välein, 3) manikyyri kerran viikossa, 4) sheivaus päivittäin, 5) ehostus päivittäin, ja 6) matalakenkäiset kengät jalassa vain lenkkipolulla, muuten korkokengät, niin okei, naisellisuudessani on puutteita. ;)
Kiitos vaan terveisistä!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
VarattuNimimerkki
6.3.2012 22:05
Kyllä yksi asia on niin että ei eri luokista olevat yleensä hengaile samoissa paikoissa ja siten eivät tapaa toisiaan. Tuskimpa joku favelan tyttö tai poika usein pääse hengailemaan paikkaan jossa on korkeasti koulutettua porukkaa ja vielä vähemmän joku korkeasti koulutettu lähtee hengailemaan favelaan
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
arvio
14.3.2012 23:45
ehkäpä vastavirtaanuijan puutteet naisellisuudessa ovat henkistä laatua?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
TheCompass
15.3.2012 19:46
ihan hauskaa sanailua, vaikka naiseuden määrää on vaikeaa tai mahdotonta arvioida pelkän nettikirjoituksen perusteella
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin