Eläinsuojeluliitto Animalian, Luonto-Liiton, Oikeutta eläimille -yhdistyksen sekä Suomen Eläinsuojeluyhdistyksen liiton yhteistyössä keräämä kansalaisaloite pääsee eduskunnan käsittelyyn tänä vuonna. Kyseessä on historiallinen kansalaisaloite, joka on ensimmäinen joka sai kasaan vaaditut 50 000 allekirjoitusta. Väestörekisterikeskus hyväksyi kansalaisaloitteen tänään keskiviikkona.
Kansalaisaloitteella pyritään kieltämään suomalainen turkistarhaus epäeettisenä elinkeinona.
"Kansalaisaloite turkistarhauksen lakkauttamiseksi on tehnyt suomalaisen demokratian historiaa: se on ensimmäinen eduskuntakäsittelyyn etenevä kansalaisaloite. Toivomme, että myös tämä vuosi on historiallinen: eduskunnalla on mahdollisuus seurata monien Euroopan maiden esimerkkiä ja lakkauttaa epäeettinen turkistarhaus", kertoo Animalian toiminnanjohtaja Kati Pulli Tarhauskielto.fi-sivustolla.
Viime kuussa maailman neljänneksi suurin minkkiturkisten tuottajamaa Hollanti lakkautti turkistarhauksen epäeettisenä elinkeinona. Seuraavaksi turkistarhauksen lakkauttamisesta keskustellaan muun muassa Norjassa ja Ruotsissa
"Myös Suomen eduskunnan on aika herätä siihen tosiseikkaan, että turkistarhaus ja eläinten hyvinvointi eivät sovi yhteen. Kyse ei ole rahasta, vaan siitä, mikä on eläinten kannalta oikein: turkistarhaus on epäeettinen elinkeino, ja turkiseläimet eivät voi tarhoissa toteuttaa lajityypillisiä tarpeitaan", muistuttaa SEY Suomen eläinsuojeluyhdistysten liiton toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö.
Järjestöjen kansalaisaloite etenee eduskuntakäsittelyyn tänä vuonna. Sitä ennen järjestöt muun muassa ottavat yhteyttä kansanedustajiin, kampanjoivat turkiseläinten puolesta sekä innostavat suomalaisia kertomaan poliitikoille kantansa turkistarhauksesta.
"Tavoitteemme on, että Suomi on eläinsuojelun ja eläinoikeuksien edelläkävijä, ei epäeettisen turkistarhauksen hyväksyvä perässähiihtäjä", kertoo Kati Pulli.
Kansalaisaloite turkistarhauksen lakkauttamiseksi keräsi 69 381 hyväksyttyä allekirjoitusta. Lomakkeita tarkistukseen toimitettiin yhteensä 70 049. Näistä paperilla toimitettiin 69 493 kappaletta, sähköisesti 556. Hylättyjen allekirjoitusten määrä oli 668 kappaletta, eli alle 1 % toimitetuista ilmoituksista.
6 kommenttia
kansalaisaloite
9.1.2013 19:11
tuossa jutussa on virhe, vaaditaan 50t allekirjoitusta että kansalaisaloite menee eduskunnan käsittelyyn, ei 55 kuten jutussa mainittu www.kansalaisaloite.com
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Bestwisser
9.1.2013 23:44
Tuossa vastustamisessa on kuitenkin sellainen puute, että se on täysin kaksinaismoraalinen!
Vaikka tarhaus saataisiin kiellettyä Suomessa, niin eihän se kysyntään mitenkään vaikuta. Tuloksena olisi vain ja ainoastaan, että kun kohtuullisen hyvissä olosuhteissa tarhattujen eläimien turkiksia ei enää saataisi Suomesta, niin niitä kasvatettaisiin jossain muualla.
Ja hyvin todennäköisesti huonommista kasvatusolosuhteista!!!
Tuolla hankkeella lähinnä nostetaan omaa profiiliaan ja saadaan tunne että nyt ollaan niiiiin hyvän asian puolesta liikkeellä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
logiikkaa
10.1.2013 13:05
Bestwisserin logiikalla vaikkapa huumeita kannattaisi kasvattaa Suomessa joka niemennotkossa, koska "jostainhan ne kuitenkin ostetaan". Jep jep.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
City
10.1.2013 14:39
Kiitokset, nimimerkki kansalaisaloite. Virhe on korjattu.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
13.1.2013 01:29
Toivoa sopii, että eduskunnasta löytyy riittävästi järkeä ja rohkeutta tyrmätä tämä järjenvastainen kansalaisaloite.
Mitäpä jos kerättäisiin kansalaisaloite tällaisten animalioiden ja muiden kieltämiseksi lailla? Siihen voisin kirjoittaa nimeni minäkin.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Vankikettu
18.1.2013 08:47
Vihdoinkin minut on huomattu. Elän huonolla ruualla karmeissa olosuhteissa, vankina, syyttömänä. Mikään raha ei korvaa tätä typeryyttä, kuka haluaa pitää turkista päällä kun tietää kärsimykseni..Tarhaajat eivät saa myöskään ostaa metsätiloja, kun ne hakkaavat kaiken välittömästi, luontoa raiskaten, kaiken kauniin tuhoten.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin