Espanjalaisen illan voi kääntää hyvin myös brunssiksi. Tällöin viinivalinnaksi riittää koko brunssin ajan free flowing champagne, joksi suosittelen Freixanet Cato Negro -skumppaa. Sitä saa valikoidusti alkoista myös magmum pulloissa. Espanjalaisen illan tai brunssin kuohutarjoilusta tulee sen verran hilpeä olo, ettei auton rattiin ole mitään asiaa ilman kunnon yöunia. Jos illallisen tai brunssin tarkoituksena on tehdä vaikutus johonkuhun, niin tämä on SE resepti. Jos tämä ei toimi, niin ei mikään sinussa tai sinun yrittämisessä ei tule riittämään. Parempi unohtaa koko juttu.
Musiikki on tärkeä osa tunnelmaa, kynttilöiden, käytöstapojen ja rentouden ohella. Musiikiksi suosittelisin vaikkapa Quentin Tarantinon Kill Bill soundtrackiä. Kannattaa kokeilla myös Stan Getziä, jonka saksofoni valuttaa hunajaa suoraan korvaan...
"Tapaksia"
Cazpachokeitto
- 5 kpl tomaatteja
- 2 kpl paprikaa
- ½ kpl kurkkua (kuorittuna)
- 1 pala chilipaprikaa
- 2 viipaletta vaaleaa leipää
- ½ sipuli pilkottuna
- valkosipulin kynsi
- ½ dl oliiviöljyä
- yrttejä
- suolaa
- mustapippuria
Pilko kaikki aineet pienemmiksi ja anna maustua hetki huoneenlämmössä.
Laita tehosekoittimeen ja soseuta oikein hienoksi.
Tarvittaessa paseeraa/purista siivilän läpi.
Cazpacho on parhaimmillaan kun se on saanut tekeytyä yön yli jääkaapissa.
Tortilla Espanjola
- ½ kg kypsää perunaa viipaleina
- 1 kpl keskikokoinen sipuli viipaleina
- ½ dl oliiviöljyä
- 3-4 munaa koosta riippuen
- Rouhittua mustapippuria
- Suolaa
Paista perunat pannulla ruskeiksi sipulin kanssa.
Kaada päälle munamassa jossa mausteet ja oliiviöljy.
Anna massan hyytyä. Laita hetkeksi uunigrilliin, jotta päälipintakin kypsyisi.
Kumoa ja leikkaa sopivia paloja.
Tapenadetoast
- Vaaleaa leipää
- 200 g oliivejä
- ½ dl oliiviöljyä
Jauha oliivit tehosekoittimessa hienoksi ja "ohenna" oliiviöljyllä, mausta suolalla ja mustapippurilla.
Levitä tahna paahdettujen leipäviipaleiden päälle.
Marinoitua Manchego-juustoa
Paloiksi leikattua juustoa
Marinadi:
- 1 dl oliiviöljyä
- 3-5 rkl viikunaetikkaa (herkkukaupaan, mars)
- murskattua mustapippuria
***
Sinisimpukoita Mojo style tomaatti-anjovisleipä
- 20 kpl pestyjä sinisimpukoita
- 2-3 kpl valkosipulin kynsiä
- iso sipuli hienoksi leikattuna
- 1 kpl tomaattia kaltattuna ja pienittynä
- 2 dl kuivaa valkoviiniä
- 1 tl kuminaa
- loraus oliiviöljyä
- suolaa
- 10 lehteä oreganoa
- nippu hienonnettua persiljaa
Kuumenna öljy kasarissa ja lisää valkosipuli. Hetken päästä sipuli, tomaatti, kumina.
Anna muhia hetki.
Lisää valkoviini ja keitä minuutti. Lisää hienoksi leikattu oregano.
Kaada pestyt simpukat joukkoon, laita kansi päälle ja keitä kolme minuuttia siitä kun neste alkaa uudestaan poreilemaan.
Tomaatti-anjovisleipä
- 4 kpl kaltattuja tomaatteja
- 4 filettä anjovista
Kuutioi tomaatit ja anjovis. Sekoita keskenään ja levitä tahna paahtoleivän päälle.
***
Grillattua tonnikalaa Eskalivada salsa Roja
- 100g tonnikalaa/ruokailija
Grillaa tonnikala kuumalla pannulla 1-2 min puoli. Sisus ½ cm syvydeltä pitää jäädä punaiseksi.
Eskalivada
- 2 kpl paahdettua paparikaa
Paahda paprika kuumassa uunissa 220 c, 10-15 min.
Tämän jälkeen ota uunista ja peitä foliolla, anna hikoilla n. 10 min.
Kuori ja poista siemenet.
- 2 viipaloitua kesäkurpitsaa
- 1 viipaloitu munakoiso
- 2 valkosipulin kynttä
Paahda vihannekset suolatulla pannulla rapean ruskeiksi.
- 2 dl oliiviöljyä
- timjamia
- valkoviinietikkaa
- mustapippuria
Suikaloi kaikki vihannekset ja mausta sokerilla, mustapippurilla, timjamilla, valkoviinietikalla ja paahdetulla valkosipulilla. Lopuksi oliiviöljyä joukkoon.
Salsa Roja:
- 1 paparika kuorittuna (katso edellinen ohje)
- 2 viipaletta vaaleaa leipää
- 2 dl paahdettua mantelia
- 2 valkosipulin kynttä
- 5 kypsää tomaattia
- 3/4 dl oliiviöljyä
- ½ dl punaviinietikkaa
- Suolaa
- Mustapippuria
- Chilipippuria
Kaikki ainekset tehosekoittimessa sekaisin.
***
Creme Catalana ja applesiiniliköörillä liekitettyjä hedelmiä
- ½ l maitoa
- 2½ dl kermaa
- halkaistu vaniljatanko (aito vanilja on sahramin jälkeen maailman kallein mauste. Mutta hintansa väärti!)
- 1 kanelitanko
- 1 appelsiinin kuori raasteena
Hauduta 10-15 minuuttia hellalla miedolla lämmöllä.
- 6 keltuaista
- 2 rkl maizenaa
- liraus appelsiinin mehua
- 100 g sokeria
Sekoita keltuaiset ja sokeri vaahdoksi, lisää maizena ja kaada kuuma maitoseos päälle.
Laita takaisin liedelle ja saosta kunnes sopivan kypsää.
Kaada annos astioihin ja jäähdytä kylmäksi.
Tarjolle menessä laita päälle runsaasti sokeria ja kuorruta "tohottimella".
Liekitettyjä hedelmiä:
- erillaisia hedelmiä leikattuna
- 1 dl vettä
- 100 g sokeria
Marinoi hedelmiä hetki sokeriliemessä.
Valuta siivilässä ja kuumenna pannulla.
Kaada varovaisesti Cointreauta päälle ja sytytä.
Tarjoa Catalanan seurana.