Ylen määrin rahaa jaossa?

  • Timo Heinonen

Viime viikkoina ja oikeastaan jo puolisen vuotta on käyty värikästä keskustelua Yleisradion rahoittamisesta. Mediamaksu, Ylemaksu, Ylevero, "rakkaalla" lapsella on monta nimeä. Viestintäministeri Suvi Linden teki minusta ainoan oikean ratkaisun sanoessaan ei suunnitellun kaltaiselle mediamaksulle. Kaikille pakollinen ja kaikille yhtä suuri, asuntoon perustuva mediamaksu sai osakseen ennennäkemättömän kovan arvostelun ja mielipidepalstat ja keskustelusivut täyttyivät.

Suurin vastarinta syntyi siitä ajatuksesta, että maksu olisi ollut kaikille sama, tilanteeseen katsomatta. Monet kokivat myös epäoikeudenmukaiseksi sen, että tuon maksun maksaisi jokainen suomalainen ottamatta huomioon sitä, käyttääkö Ylen palveluita ollenkaan.

Nyt sitten julkisuudessa kiistellään, että mitä nyt tehdään. On varmasti totta, että tv-maksu on aikansa elänyt, ja tarvitsemme uuden järjestelmän. Millä tavoin rahaa kerätään, keneltä ja kuinka paljon sitä pitäisi Ylen pussiin saada, jotta se riittäisi? Ja mihin sen pitäisi riittää? Siitä vallitsee varsin vahva yhteisymmärrys, että Ylen rahoitus tulee tulevaisuudessakin turvata, mutta oikeastaan muusta ei sitten enää yksituumaisia ollakaan.

Kansan radion ja tv:n, niin kuin Yle parhaimmillaan on, täytyy nauttia minusta vahvaa kansanluottamusta. Tämä tarkoittaa myös sitä, että siitä maksettu maksu koetaan oikeudenmukaiseksi ja myös maksulla saatu ohjelmisto sen maksun arvoiseksi. Näin ei mediamaksun kanssa näyttänyt olleen, eikä välttämättä nykyisen tv-luvankaan kanssa.

Suunnitellusta ja jo kuopatusta mediamaksusta olisi tullut kaikille pakollinen välittämättä mm. siitä omistaako sitten tv:tä tai käyttääkö edes Ylen palveluita lainkaan. Suunniteltuun mediamaksuun etsittiinkin pitkään eri ministeriöiden johdolla erilaisia ratkaisumalleja joilla siitä olisi saatu oikeudenmukaisempi. Halusimme kompensaatiota mm. pienituloisille, opiskelijoille, yksin asuville ja joillekin erityisryhmille. Ymmärsimme myös sen, että tietyistä tehtävistä meidän kaikkien tulee kantaa vastuuta ja maksaa osamme. Tällaisia ovat mm. erityisryhmien ohjelmatarjonta, esimerkiksi viittomakieliset uutiset.

Tasasuuri ja kaikille pakollinen mediamaksu sai osakseen siis erittäinkin kovaa kritiikkiä eduskunnassa ja sen läpimeno lopullisessa päätökseteossa oli jopa kyseenalaistettu. Kuten jo aiemmin sanoin, olen tyytyväinen, että asiassa otettiin aikalisä ja valmistelua jatketaan. Tämäkään ei tietenkään kaikkia miellytä, mutta on minun mielestäni se paras vaihtoehto tällä hetkellä.

Uutta oikeudenmukaista rahoitusmallia etsitäänkin jo. On rahoitusmalli tulevaisuudessa Ylelle mikä tahansa, niin sillä tulee olla minusta vahva kansalaisten hyväksyntä, jotta kansan tuki Ylelle ja arvostus Yleä kohtaan säilyy. Muuten Yle ja sen rahoitus olisivat jatkuvasti kovan kritiikin kohteena.

Tekniikka on kuitenkin ajanut ohi nykyisestä tv-luvasta. Ylen palvelut tavoittavat jopa 98 prosenttia suomalaisista eri kanavien ja mm. internetin kautta. Nykyinen tv-lupa ei siis ole tätä päivää ja tarvitsemmekin filosofian muutoksen laitepohjaisesta maksusta johonkin muuhun.

Ylellä on laissa määritelty julkisen palvelun tehtävä, hallinto ja rahoitusmalli. Näistä mikään ei ole raukeamassa ja Ylen rahoitus voidaan siis hyvin turvata lähivuosiksi myös nykyisellä televisiomaksulla. Mutta ei pitkäksi aikaa. Viestintäministeri Suvi Lindén totesikin, että työ tehdään ja Ylen rahoituksesta valmistellaan erilaisia malleja. Nyt on oikea aika käydä keskustelua siitä millaiseksi me suomalaiset kansan tv:n ja radiomme haluamme. Mitä haluamme Yleisradion tekevän ja tarjoavan?

Minullekin Yle on tärkeä. Sen tulee tarjota jatkossakin laadukkasta suomalaista draamaa, ajankohtaisohjelmia ja uutistarjontaa, lastenohjelmia, urheilua ja viihdettä unohtamatta edellä mainitsemiani erityisryhmien ohjelmia. Myös maakuntaradioiden ohjelmat ovat osa Ylen julkisen palvelun tehtävää.

Pohtia pitää kuitenkin sitä minkälaista viihdettä tai urheilua Ylen kuuluu tarjota. Kuuluuko Formula 1:set tai jääkiekon SM-liiga julkiseen palveluun ja kaikkien yhdessä maksettavaksi vai maksukortin taakse? Tätä kannattaa pohtia.

Yleisradiolain mukaan Ylen pitää tarjota monipuolista ohjelmaa, mutta aiheellinen kysymys on, onko Yle viime vuosina kasvanut liikaa? Mitä kaikkea pakollisella maksulla sitten tulevaisuudessa voitaisiin rahoittaa? Mikä ihme on tämä paljon puhuttu julkinen palvelu, josta me maksamme, ja kuka sen määrittelee?

Tätä pitää pohtia jo siksi, että niin moni suomalainen lintsaa tv-maksun maksamisesta. Televisiolupien määrä on jatkanut edelleen laskua. Viime vuoden lopussa lupia oli 1,9 miljoonaa eli noin 15 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Edellisvuonna lupien määrä laski 31 000 luvalla. Vuonna 2003 tv-lupien määrä oli huipussaan yli 2 miljoonassa. Eli noista ajoista määrä on pudonnut yli 100 000:lla, mikä tarkoittaa Ylen kannalta reilusti yli 20 miljoonaa euroa vähemmän tuloja. Lasku on ollut siis hurjaa.

Onko syy tähän se, että tv-lupa on helppo jättää maksamatta ja katsoa ohjelmia ilman lupaa tai periaatteessa luvallisesti tietokoneella? Vai onko kyseessä kapina ohjelmatarjontaan kohtaan? Vastaus tähänkin pitää etsiä. Eikä ratkaisuksi kansan tv:ltä ja radiolta riitä suunnitellun kaltainen pakko – pakkomaksu.

10 kommenttia

Anonyymi

8.4.2010 09:57

Voisiko City järjestää gallupin, jossa ruksataan palveluja, joita Ylen pitäisi tarjota? Jokaisen palvelun vieressä olisi hinta, ja loppuun tulisi kokonaishinta.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

8.4.2010 11:41

Suomalaisen ja suomenruotsalaisen kulttuurin ylläpitäminen ovat asioita, joista ei mikään muu kansa maailmassa huolehdi kuin me suomalaiset. Siihen Yleä jatkossakin tarvitaan ja meidän suomalaisten pitää ja kannattaa se jossain muodossa kustantaa.

Mutta: nykyisellään Ylen kustannukset ovat aivan liian suuret ja toiminta aivan liian laajaa. Joukossa on paljon sellaistakin, jota tulee myös mainoskanavilta. Esimerkiksi jääkiekossa SM-liigan pelit toimivat ihan hyvin mainoskanavilta esitettyinä, joten miksei Yle voisi luopua myös maajoukkueen peleistä, samalla tavalla nekin toimisivat mainoskanavilla kuin liigapelitkin.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

WilleWau

8.4.2010 12:00

Ylen rooli ja rahoitus kirjattava perustuslakiin. Sitten hommat ammattilaisten käsiin.

Toki ensin laaja kansalaiskeskustelu ja lopullinen päätös kansanäänestyksellä.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

8.4.2010 17:11

yle on täynnä paskaa. jos karsittaisiin TURHA paska pois niin koko laitoksen nielemä rahamäärä olisi about kolme kertaa pienempi eikä näin ollen valtiolle suurikaan maksettava

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Reima_Elo

8.4.2010 17:17

YLE:n rahoitus pitää laittaa valtion budjettiin. Tällöin kulut kohdistuvat kansalaisiin tasaveron sijasta kunkin veroprosentin mukaan. Byrokratia, joka on kuulunut lupamaksukäytäntöön ja sen valvontaan, tai jota mahdolliset mediamaksusta vapauttamiset arviointeineen vaatisivat, jää pois.

FST saa kohtuuttoman suuren osan YLE:n budjetista verrattuna ruotsinkielisen vähemmistön määrään. FST:n rahoituksen voisi siirtää rikkaiden ruotsinkielisten säätiöiden maksettavaksi.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

8.4.2010 19:13

YLE:en rahoitus ehdottomasti valtion budjettiin! Hei telkkaria katsovat YLE:n vihaajat Laskekaapa mitä saatte esim. Mtv3 kanavapaketti Maksatte siitä n 22 euroa kuukaudessa Mediamaksu olis ollut n 14 euroa /kk mihin olisi kuulunut Ylen Tv/radio ja netti palvelut. Ajatelkaa ihmiset mistä maksatte!

Ainoa kipupiste tässä hommassa on tuo pakko ja "enhän mä edes kato telkkaria"- lause. Siihen maksuun kuuluu paljon muutakin ku telkkari, kuka jaksaa kuunnella pelkkää soittolista musiikkia tai mainoksia. Telkkarin puolella kaupalliset kanavat tuottavat sitä mikä halvimmalla pystyvät ja myyvät sen katsojille "hjuippuviihteenä" (näin kärjistettynä).

Ainoa todellinen syy miksi tästä YLE:n rahoituksesta pitää keskustella on sen vaikutus muihin medioihin. YLE ei saa olla jättiläinen joka vie kaikki katsojat muilta pelkästään mainosrahotteisilta kanavilta.

Muuten sanon että: Herranjumala älkää sekoilko! Verolle tämä homma niinkun muutkin julkiset palvelut!.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

11.4.2010 19:46

Mieluummin katselisin rehellisesti mainosrahalla kustannettuja ohjelmia kuin esim. YLE TV1:n Tohtori Kiminkistä, jossa "tohtori" (oikeasti vain lääketieteen lisensiaatti) ajelee esittely-Skodalla, jossa autoliikkeen tarrat kyljissä. Lähes puolet ohjelma-ajasta käytetään tuon puunatun Skodan kuvaamiseen eri kuvakulmista. Piilomainontaa, jonka kustannuksista osa otetaan kyselemättä tv-lupamaksajien pusseista.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

20.4.2010 15:19

"YLE:en rahoitus ehdottomasti valtion budjettiin! Hei telkkaria katsovat YLE:n vihaajat Laskekaapa mitä saatte esim. Mtv3 kanavapaketti Maksatte siitä n 22 euroa kuukaudessa Mediamaksu olis ollut n 14 euroa /kk mihin olisi kuulunut Ylen Tv/radio ja netti palvelut. Ajatelkaa ihmiset mistä maksatte! "

Jep, mulla ei ole tota mtv paketti joten aika helvetin halpaa.

"Muuten sanon että: Herranjumala älkää sekoilko! Verolle tämä homma niinkun muutkin julkiset palvelut!."

Yle ei ole vuonna 2010 mitenkään pakollinen palvelu. Useimmiten käytetty perustelu onkin juuri siksi että maksetaan veroista muitakin palveluja.

Ylellä olisi kuitenkin mahdollisuus myös muunlaiseen varojen keräämiseen eli kanavamaksut ja/tai mainokset. Tätä mahdollisuutta suurimmalla osalla julkisista palveluista ei ole, mutta silti niitäkin rahoitetaan usein edes osittain palvelun käyttäjän rahoista.

YHTÄKÄÄn syytä, vaikka Ylen palvelut olisivat miten kullanarvoisia tahansa, ei ole siihen etteikö niitä voitaisi rahoittaa myös täten.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Nikomies

30.4.2010 14:17

"Vermithrax" Onks sulla tellkari,netti ja radio?
Ei oo terveyskeskuksessakaan pakko käydä, koulussa taitaa olla pakko käydä.
Ja tässä muutama syy miksei YLE:ä voi rahoittaa mainoksilla: Mainostajat sanelevat viimekädessä ohjelma sisällön, Ylenkin sisältö lipeäisi aivan varmasti hömpän puolle mainostajien ja rahan kalastuksessa. On myös vaikea ellei mahdoton pysyä objektiivisenä ja puolueettoman informatiivisenä jos joudutaan nuoleskelemaan mainostajia. Ja tottakai on mukavampi katsoa ohjelmia ilman mainoksia. YLE:ä pidetään itsestäänselvyytenä, se huomataan vasta kun se on poissa.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.12.2021 10:42

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus