Ceres voi yllättää. Sen rakenteissa on runsaasti elämän nestettä ja missä sitä esiintyy siellä on usein myös elämää. 6. maaliskuuta Dawn asettuu sen kiertoradalle ja sieltä se lähettää Maan ihmisille dataa ja kuvia tuntemattomasta pienestä maailmasta, joka voi kätkeä sisäänsä muitakin yllätyksiä kuin kauas avaruuteen asti näkyvät kaksi kirkasta valoa.
Marsin ja Jupiterin välisellä asteroidivyöhykkeellä liikkuva Ceres on ehkä hieman yllättäen saanut aikaan valtavan spekulaatioiden tulvan jo Dawnin mission alkuvaiheessa näiden kirkkaiden valojen vuoksi. Dawn-luotain on havainnut Ceresin pinnalla kaksi laajaa kirkkaan valon aluetta, mikä on hurjimmissa arvioissa tulkittu jopa merkiksi vieraan sivilisaation aktiviteeteista Ceresin pinnalla. Todennäköisempi vaihtoehto lienee kuitenkin kraatterin pohjalta paljastunut jää, joka heijastaa auringonvaloa tai jonkinlainen purkausalue. Tuskinpa ne puuttuvia pikseleitäkään ovat...Jää merkitsisi vettä ja sitä siellä on joka tapauksessa. Ceres on kääpiöplaneetta, josta ei juuri paljon puhuta - lieneekö siitä syystä, että se on niin pieni. Mutta pienikin voi yllättää ja nousta jättiläisten yläpuolelle. Olisipa se aikamoinen paukku, jos sieltä jotain organismeja löytyisi. NASA ei ole vielä ottanut virallisesti kantaa valoihin...
Jospa aurinkokunnassamme onkin paljon enemmän elämää kuin mitä kuvittelemme. Kuten tiedämme Mars näyttää aika lupaavalta elämän kannalta. Upea Curiosity on siellä mönkinyt jo yli kaksi vuotta ja ainakin Marsin muinainen elämä näyttää hyvin todennäköiseltä. Eiköhän sieltä löydy pian todisteita elämästä ja viimeistään noin kymmenen vuoden kuluttua, kun ihminen astuu Marsin pinnalle. Entäpä Venuksen pilvet - siellä on vyöhykkeitä, joissa on elämälle sopivia lämpötiloja. Kaasujättiläinen Jupiter on haalinut ympärilleen muutaman lupaavan kuun kuten Europa ja Ganymedes. Europan paksun jääkannen alla lainehtii meri ja missä on meri siellä voisi olla elämää. Ja entäpä Saturnuksen Titanissa lainehtivat metaanijärvet...järkyttävän kylmähän siellä on mutta elämä on sitkeää ja onhan Maapallollakin olioita, joiden suonissa on pakkasnestettä. Se Philae on muuten vielä siellä komeetan pinnalla ja nyt kun aurinko lämmittää sitä niin laskeutujalta saataneen uutta dataa. Jospa siellä todella on niitä elämän siemeniä, jotka kulkeutuvat komeettojen mukana aurinkokuntamme eri osiin.
Ehkä yllättäen joskus täysin kuolleeksi kuviteltu aurinkokuntamme - tietysti Maapalloa lukuunottamatta - saattaa yllättää. Hyvä tuntea oma taka/etupiha kun uudet, tuhannet eksoplaneetat alkavat vyöryä pikku hiljaa tietoisuuteemme. Katsomme eksojakin toisesta perspektiivistä kun ymmärrämme omaa aurinkokuntaamme. Olemme historiallisen askeleen päässä uudesta aikakaudesta...
5 kommenttia
Franny_Berry
9.3.2015 17:00
"Jospa siellä todella on niitä elämän siemeniä, jotka kulkeutuvat komeettojen mukana aurinkokuntamme eri osiin..[...] Olemme historiallisen askeleen päässä uudesta aikakaudesta..."
Niin :) Kun siis ajatellaan, että Ceres (tai Demeter) on mytologioissa maanviljelyksen/sadon (sitä kautta myös sitoutuen vuodenkiertoon: kylvö/sadonkorjuu) ja hedelmällisyyden jumalatar, unohtamatta äidin huolehtimista/rakkautta lapseensa (usein yhdessä Tellus -jumalattaren kanssa!) voisin sanoa, että aika hyvin sanoit... Kaikista hauskinta, että juuri DAWN tutkii Cerestä. Jos tästä ajateltaisiin vaikka niin, että uusi aika todellakin on koittamassa? :) Miksi ja KOSKA ne muuten päättivät juuri Cerestä lähteä tutkimaan...? Mielenkiintoista.
Noista valoista... Jos en tästä linkistä väärin katso, Feb 4. kuvassa olisi valoa aika paljonkin nähtävillä...? http://www.nytimes.com/interactive/2015/01/13/science/space/photos-of-ceres-from-nasa-dawn.html
Vastaa kommenttiin
3001Europa
9.3.2015 20:15
Hi Franny! Kiva kuulla Sinusta Cityssä :) Ja tuo sun kommentti on kyllä ajatuksia kovasti stimuloiva. Kuinka roomalaisten mytologiassa saatettiinkaan yhdistää Ceres mainitsemiisi ominaisuuksiin - osoittautuuko parin tuhannen vuoden kuluttua roomalaisten päivistä, että heidän mytologiansa sisältää totuuden siemeniä. Aika hyvä valinta...
Ja miksi NASA valitsi nimeksi DAWN - sehän ei ole akronyymi niin kuin usein tapaa olla vaan se tarkoittaa juuri sitä aamunkoittoa/ruskoa. Mitä aamunkoittoa NASA saattaa ennakoida...Ja miksi Ceres on kiinnostava.
Vuonna 2007 matkaan lähtenyt Dawn saattaa aiheuttaa löydöillään jonkinasteisen paradigman muutoksen planeettatutkimuksessa. Onhan Ceres senkaltainen asteroidi/pikkuplaneetta, joista Maapallokin on syntynyt eli useista pienemmistä asteroideista ja kappaleista. Ceres ja sen vesi ja jää tulevat kertomaan ihmisille paljon aurinkokunnan alkuajoista. Eli tämä on myös matka menneisyyteemme. Vesi ja jää saattavat tarjota joitain yllätyksiä...Ceresillä on myös ohut kaasukehä, mikä on poikkeuksellista asteroidilla.
Tarkempia kuvia noista "valoista" täytyy tietääkseni odottaa huhtikuun puolelle. Dawn taitaa olla jo piilossa Ceresin pimeällä puolella.
Mitkä tahansa... organismit olisivat historiallisia ja tieteellisiä sensaatioita. Ja hyvä muistaa vielä mitä juuri äskein saatoimme lukea tiedotusvälineistä Marsin menneisyydestä: siellä on lainehtinyt muutama miljardi vuotta sitten meri... Paradigman muutoksen elementtejä saattaa olla muuallakin...
Franny_Berry
9.3.2015 20:36
Kiitos! Tätäpä pitää todella seurata, ehdottomasti. Vuonna 2007... taisin lukaista jonkin kirjoituksen siihen liittyen. Etsin ja informoin, jos oli tärkeää! (Tai "tärkeää")
Ja P.S Sinulle on postia...jonka lopusta yritin telepatioida (miten tuo sana taivutetaan?!) Sinulle vaikka uutta aihetta.. Be water, My Friend! :)
3001Europa
10.3.2015 21:08
Thanks Franny :) - Water is life! Olemme vesiolentoja, vedestä tehtyjä kuten muistamme...
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
5.12.2021 10:31
Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me
Vastaa kommenttiin