Kaupan ala on yksi Suomen suurimmista työllistäjistä ja ala tarjoaa tänäkin kesänä monelle nuorelle ponnahduslaudan työelämään. Tiesitkö, että myös muusikko Arttu Wiskari on nuorena aloittanut työt kaupan alalla? Wiskari kertoi Duunitorille työuransa ensiaskeleista rautakaupassa ja kuinka hän päätyi yhdeksi Suomen suosituimmista artisteista.
Tämä artikkeli on osa Duunitorin kaupan alasta kertovaa juttusarjaa, jossa pääset tutustumaan alan ammattilaisten ja kesätyöntekijöiden arkeen. Juttusarja tehdään yhteistyössä Keskon kanssa, joka rekrytoi ensi kesäksi 5000 kesätyöntekijää.
Kesätyö auttoi oman polun löytämisessä
Arttu Wiskari julkaisi vuonna 2011 debyyttialbuminsa ja nousi sen myötä suureen suosioon suomalaisten keskuudessa. Koko kansan suosikki kiertää nyt ahkerasti keikkalavoja ympäri Suomea, mutta mistä kaikki sai alkunsa? Työ kaupan alalla on monelle ensimmäinen askel työelämään ja myös Wiskarin ura on alkanut sieltä.
Wiskari meni töihin jo 14-vuotiaana, kun haaveissa oli hankkia ihka oma mopo. ”Ensimmäinen työpaikkani oli huoltoasemalla. Autoin asiakkaita tankkauksessa, siivosin ja sen sellaista.” Kun Wiskari oli 17-vuotias hän pääsi töihin Herttoniemen K-Rautaan. Aikainen herääminen ja työmatkat olivat nuorelle Wiskarille rankka paikka.
”Kun kaverit viettivät kesälomiaan, minä menin aamulla kello seitsemältä töihin ja aloitin pesemällä maalikoneita. Joka aamuinen herääminen ja pitkä työmatka Helsinkiin oli aika tuskaa.” Vaikka koulunkäynti ei Wiskarille maistunut, työnteko toi hänelle uuden suunnan: ”Minulla oli paljon oppimisvaikeuksia nuorena. Se johtui varmaan osaltaan keskittymisestä ja siksi koulunkäynti ei hirveästi kiinnostanut.”
Työnteko ja oikea asenne tuottivat kuitenkin tulosta. ”Rautakaupassa innostuin ensimmäistä kertaa oikeasti työn tekemisestä. Töissä minua kiinnostivat erityisesti maalaushommien tekeminen ja niiden opiskelu. Sen jälkeen, kun olin jo saanut hieman kokemusta, sain osallistua myös myyntityöhön ja asiakkaiden neuvontaan.”
”Rautakaupassa tuli opittua paljon, koska oli pakko. Töitä tehdessä piti muistaa katteet ja prosenttilaskut ulkoa, kun asiakas tuli heti aamusta pyytämään vaikka tiettyä alennusta tuotteesta.”
Nuori kesätyöntekijä sai myös apua kokeneemmilta työkavereilta, mutta Wiskari huomasi pian, että hän oppii työn parhaiten tekemällä ja yrittämällä ensin itse. Virheitä ei myöskään kannata pelätä. ”Rautakauppa on ihan oma maailmansa. Onneksi töissä oli muutama pitkäpinnainen kaveri joka jeesasi, kun tällainen nuori pallopää tuli sinne pätemään.”
Tie rautakaupasta radioaalloille
Työssä parasta olivat Wiskarin mielestä mukavat työkaverit. ”Samanhenkinen porukka oli yksi isoimmista syistä, miksi tykkäsin tehdä töitä rautakaupassa niin pitkään. Se oli aika tyypillinen tarina, moni oli tullut kesätöihin ja jäänyt sen jälkeen vakituiseksi työntekijäksi. Eräskin työkaveri oli aloittanut kesätyöntekijänä rautakaupassa ja teki samoja töitä vielä 42 vuoden jälkeen.” Kun päivätyö vaihtui muusikon uraksi, Wiskari oli ehtinyt tehdä töitä rautakaupoissa lähes kymmenen vuotta.
Miten Wiskari sitten päätyi levyttäväksi artistiksi? Musiikki oli kulkenut aina mukana tavalla tai toisella, mutta Wiskari ei ollut ajatellut tekevänsä sitä työkseen. Lapsuuden unelma-ammattien listalla ei ollut koskaan muusikkoa, vaan esimerkiksi näyttelijä ja poliisi. Jo ennen täysi-ikää Arttu oli ehtinyt perustaa bändin kavereidensa kanssa, mutta silloin hän keskittyi vielä basson soittamiseen. ”Yritimme etsiä bändiimme sopivaa laulajaa, mutta laulaminen ei silloin meidän ikäisten kundien keskuudessa ollut kovin cool juttu.” Laulajaa ei koskaan löytynyt, joten Wiskari päätti itse ryhtyä bändinsä solistiksi.
Mitä ensimmäinen työpaikka opetti?
Kesätöitä tekemällä nuorella on mahdollisuus saada arvokasta työkokemusta, oppia hyödyllisiä työelämätaitoja ja ansaita ensimmäistä kertaa palkkaa. Koska nuorelta puuttuu vielä työkokemusta, tärkeämpää onkin reipas ja oma-aloitteinen asenne työntekoon.
Wiskarin mielestä ensimmäisellä työpaikalla oli hänelle suuri merkitys omaa työuraa ajatellen. ”Kyllä kesätyö opetti minulle mitä työnteko on ja mistä se liksa tulee. Olisihan se ollut skidinä helppoa, että äiti ja isä olisivat säästäneet liksoista ja ostaneet sen mopon minulle. Se oli paljon hienompi fiilis sanoa, että minä olen itse hankkinut tämän omilla rahoilla.”
Tuhannet nuoret saavat työpaikan tänäkin kesänä
K-ryhmä työllistää tänä kesänä lähes 5000 nuorta. Eniten kesätöitä löytyy nuorille ja opiskelijoille K-ruokakaupoista ja rautakaupoista, joille kesä on sesonkiaikaa. Keskon puolella kesätyöpaikkoja on tarjolla muun muassa varastoissa.
Wiskari antaa vinkkejä nuorille, jotka pohtivat omia uravalintojaan ja mihin töihin kannattaisi hakea. ”Kannattaa rohkeasti lähteä myös sellaisiin töihin, jotka tuntuvat aluksi itselle täysin oudoilta ja vaikka työtä ei alussa osaisi niin sen oppii varmasti. Työhön sisältyy paljon muutakin ja kaikki työ on varmasti kivaa, kun on hyvä jengi ympärillä. Jos jaksaa vähänkin keskittyä, niin löytää sellaisia työtehtäviä, jotka itseä kiinnostavat.”
Etsitkö sinä kesätöitä? Kaikki Keskon avoimet kesätyöpaikat löydät yrityksen kotisivuilta. Töitä voi saada myös ottamalla suoraan yhteyttä oman alueen K-kauppiaaseen ja kysymällä vapaita kesätyöpaikkoja.
K-ryhmä työllistää nuoria työuraansa aloittavia monta eri väylää pitkin. Tutustu ja tienaa – kesäharjoitteluohjelmassa nuoret saavat kokemusta kaupan alasta kahden viikon työjaksolla. Moni kauppias ottaa opiskelijoita työssäoppimisjaksoille ja hyvin sujunut harjoittelujakso voi jatkua työsuhteena kaupassa. Kesko ja K-kaupat ovat mukana myös nuorisotakuussa. Esimerkiksi elokuun 2013 ja joulukuun 2014 välisenä aikana K-ryhmään työllistyi liki 2000 nuorisotakuun piiriin kuuluvaa nuorta.
Kirjoitettaessa soi Arttu Wiskari - Mökkitie