Miten hyödynnät persoonallisia vahvuuksiasi työelämässä? Osaatko työhaastattelussa kertoa parhaista puolistasi? Kuinka hyvin tunnet itsesi? Selvitä oma luonnetyyppisi ja löydä tulosten avulla oma urapolkusi.
Milloin viimeksi teit internetissä luonnetestin ja oikeasti uskoit tuloksiin? Testien tekeminen on kivaa ajanvietettä, mutta usein tulokset ovat yhtä tarkkoja kuin aikakausilehtien ympäripyöreät horoskoopit. Luotettavalla luonnekartoituksella voi kuitenkin olla merkittävä vaikutus työuraasi ja tulevaisuuteesi.
Duunitori lanseerasi yhdessä Human Elementin kanssa luotettavan ja helpon tyyppitestin, jonka avulla selvität, mitä ihmistyyppiä edustat. Voit hyödyntää tulosta niin työelämässä kuin ihmissuhteissakin. Tee Duunitorin Tyyppitesti »
Lue viisi syytä, miksi sinunkin kannattaa tehdä luonnekartoitus:
1. Tunnista vahvuutesi
Huolella tehty testi auttaa sinua tunnistamaan persoonallesi ominaiset piirteet ja vahvuudet. Jos pystyt työelämässä ja ihmissuhteissa keskittymään näihin vahvuusalueisiin, tulee elämästäsi helpompaa kuin jos joutuisit elämään jatkuvasti ”vastavirtaan”. Hyvä testi toimii parhaiten itsetuntemuksen parantajana ja täsmentäjänä. Testin avulla saat osviittaa ja vinkkejä omista vahvuusalueista ja se auttaa itselle mieluisten työtehtävien kartoittamisessa ja löytämisessä.
2. Näin ajattelet, kommunikoit ja teet päätöksiä
Persoonatestillä haetaan eri osa-alueiden painotuksia. Olemme enemmän toista kuin toista. Toinen on puheliaampi ja toinen keskittyy mieluummin omiin ajatuksiinsa. Tilanteet vaikuttavat myös paljon siihen, millaisia olemme. Joku voi olla työroolissaan hyvinkin erilainen kuin vapaa-ajan roolissaan. Myös vuorovaikutustilanteilla on merkitystä valitsemaamme rooliin ja toimintatapaamme.
Tyyppitestin persoonaprofiilista selviää muun muassa:
- Mistä saat energiaa. Tuleeko se ensisijaisesti ulkopuolisesta vai sisäisestä maailmasta
- Ajattelutapasi eli kuinka konkreettisesti tai abstraktisti havaitset asioita
- Oletko enemmän käytännönläheinen vai abstrakti
- Painavatko päätöksenteossasi enemmän järki- vai tunneperusteet
3. Löydä uusia urapolkuja
Työhakemusta kirjoittaessa ja työhaastattelun aikana pitäisi tuoda esille omia taitoja ja motivaatiota sekä vakuuttaa työnantaja, mikä voi tuntua monelle työnhakijalle haasteelliselta. Omien vahvuuksien tunnistaminen helpottuu testin avulla, jonka tulokset kertovat juuri sinuille ominaisista luonteenpiirteistä. Parhaassa tapauksessa saatat kiinnittää huomiota uramahdollisuuksiin, joita et ole osannut aikaisemmin edes ajatella.
4. Opi tuntemaan kollegasi ja heidän työskentelytapansa
Jos kaverisi tai kollegasi ovat tehneet saman testin kuin sinä, on hyödyllistä ja palkitsevaa käydä profiileita yhdessä läpi ja oppia toinen toisesta erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. Tämä on hauska tapa oppia erilaisuudesta ja samanlaisuudesta. Samalla saat ymmärrystä siihen, miten ajattelu ja toiminta sujuvat joidenkin ihmisten kanssa helposti, kun joidenkin toisten kanssa se vaatii enemmän panostusta.
Tiesitkö? Vahvuudet painottuvat eri ihmisillä eri tavoin. Lopputuloksena on variaatioiden kirjo, joten kahta täysin samanlaista ihmistä on lähes mahdotonta löytää.
5. Työnantajat käyttävät testejä rekrytoinnissa
Erilaisia testejä on käytetty apuvälineinä johtamisessa, organisaatioiden kehittämisessä ja myös rekrytoinnissa. Yritykset hyödyntävät testausta selvittääkseen työnhakijan osaamista ja sopivuutta tiimiin. Yleensä testit tekee psykologi tai soveltuvuusarviointeihin perehtynyt ammattilainen, mutta nyt myös työnhakijalla on mahdollisuus tehdä itse kevyt tyyppitesti.
Mitä testi ei kerro
Muista, että saamasi profiili ei ole täydellinen kuvaus sinusta kaikkine ominaisuuksineen. Tulos ei ole työhakutilanteissa riittävä kuvaamaan hakijan ajattelu- ja toimintatavan sopivuutta tai sopimattomuutta johonkin tehtävään. Profiilin tiedoista voi olla hyötyä ja ne voivat toimia työhaastattelussa keskustelun pohjana, mutta päätöksenteossa pelkän persoonaprofiilin tiedon käyttö on profiilin väärinkäyttöä.
Selvitä oma ihmistyyppisi Duunitorin tyyppitestillä!
Tee Duunitorin Tyyppitesti »
Artikkelikuva: Pixabay