Afrojazz Clubilla Storyvillessä esiintyy to 10.3. Sila Fato. Bändin nimi tarkoittaa tienristeystä mandinkan kielellä. Nimi kuvastaa hyvin yhtyeen kirjavaa soundia, jossa ikivanhat länsiafrikkalaiset perinnesoittimet balafoni ja kora taipuvat notkeasti myös suomimelodiikkaan. Biisilista kaartuu lyyrisistä laulelmista räväkkään rytmiikkaan, ja yleisölle välittyy musiikin rajaton riemu.
Suomalais-afrikkalaisten muusikoiden yhteistyö on alkanut jo useita vuosia aikaisemmin ensin Senegalissa ja sitten Suomessa. Yhtyeen perustajajäsen, muusikko, tanssija ja pedagogi Maarika Autio toivoo aktiivisuutta afro- ja maailmanmusiikkirintamalle.
- Mitä muualla Euroopassa asuvien kavereiden ja kollegojen kanssa tulee vertailtua, niin tosi, tosi vaisua on täällä meininki. Kiinnostunutta yleisöä todistettavasti on, ja tietoa ynnä taitoa löytyy myös tekijäpuolelta, mutta lukumääräisesti genre on vielä piirin pikkiriikkisen pyörintää.
Mitä monikulttuurisuus merkitsee sinulle ja Sila Fatolle?
- Matkustaminen muuttaa ihmistä. Juurtua voi muuallekin kuin synnyinmaahansa, jopa useampaan paikkaan. Sila Fatossa me ollaan totaalisen monikulttuurisia joka ikinen: ei enää sitä eikä tätä vaan jotakin siltä väliltä. Ja parhaamme mukaan otetaan ilo irti vallitsevasta tilanteesta.
Mikä on uuden Afrojazz Clubin merkitys?
- Hieno klubi! Aktiivisuutta maailmanmusiikkirintamalla – tätä kaivataan. Merkitys? Maailmanmusiikille lisää yleisöä.
Mitkä ovat sinun ja Sila Faton lähitulevaisuuden suunnitelmat?
- Pitäisi vihdoinkin saada äänite kasaan. Biisejä on vaikka kuinka, mutta äänitettä vielä ei. Siinä yksi yhtyeen tärkein lähitulevaisuuden suunnitelma ja tavoite.
Sila Fato soi maailmanmusiikin iloa Afrojazz Clubilla 10.3.2016, showtime 21.30. Afro ja maailmanmusiikkia esittelevä Afrojazz Club pidetään joka toisena torstaina Storyville Jazz Clubissa kevään 2016 ajan.
- Marjo-Sisko Lindstedt