Musiikkiteatteri Kapsäkki lähtee kesän kunniaksi puistoihin! Kaikenikäisille sopiva Puistokabaree kiertää tänä kesänä Helsingin kaupunginosatapahtumissa.
”Puistojen maailmaan katsojan johdattavat Puistoduunarit, jotka kohtaavat työpäivän aikana monenlaista kummallista kulkijaa. Kuka on jyrsinyt koristeomenapuun kuoliaaksi? Entä kuka kakkasi kukkapenkkiin? Miksi juuri istutetussa nurmikossa on renkaanjälkiä?” Mistä Puistokabaree-esitys kertoo, esityksen ohjaaja ja käsikirjoittaja Valto Kuuluvainen?
Puistokabaree kertoo kahdesta puistotyöntekijästä Pomosta ja Duunarista, jotka ovat työtään mainostaakseen päättäneet tehdä puistoissa keräämistään tarinoista musiikkikabareen. Kaikki ei kuitenkaan suju aivan suunnitelmien mukaan, sillä edellisenä kesänä on alkanut tapahtua kummallisia asioita. Pomon koristeomenapuu on jyrsitty kuoliaaksi ja maan alta kuuluu outoja ääniä. Yrittäessään selvittää mysteeriä ja samalla viihdyttää yleisöä lauluillaan, puistoduunarit päätyvät yllättävään lopputulokseen.
Millä lailla teos koskettaa sinua itseäsi?
Olen elänyt koko ikäni Helsingissä, ja myös puistotyö on minulle tuttua nuoruudestani. Kabareessa vierailevat hahmot, kuten urbaani ympäristötuholainen Herra Roska, anarkistinen Skeittari, sekä hipahtava Fillaristi edustavat minulle niitä pohdintoja ja konflikteja, joita kaupunkitilan käyttöön liittyy. Puistotyöntekijöiden kautta olen miettinyt myös ihmisen ympäristövaikutuksia, ja niiden oikeutusta. Aiheutamme suuria muutoksia, joiden seuraukset voivat olla arvaamattomia. Tätä filosofisempaa tasoa esityksessä edustavat kanit, joiden kannan hallinta eli suomeksi sanottuna metsästäminen on viime vuosina vakiintunut pysyväksi osaksi Helsingin luontoympäristön hoitoa.
Musiikkiteatteri Kapsäkin lisäksi Puistokabareeta esitetään puistoissa ympäri Helsingin. Millä mielin odotat ulkokeikkoja?
Odotan ulkokeikkoja suurella innolla ja jännityksellä. Kylätapahtumissa esiintymisessä on varmasti omat tekniset haasteensa, joista sää tietysti ilmeisimpänä. Puistokabaree on moderni versio perinteisestä kesäteatterista, jossa esityspaikka on pysyvä. Laitosteatterithan ovat kesäisin tauolla, joten ammattimaista kiertuetoimintaa tässä muodossa on vähän. Puistokabaree seikkaileekin jossain teatterin ja kesäfestari-musiikkikeikan välimaastossa. Se on suunniteltu palvelemaan tällä hetkellä kovassa nosteessa olevaa kaupunginosa-aktivismia.
Olen ymmärtänyt, että kulttuurin tukirahoja ohjataan yhä enemmän alueellisesti painottaen niitä lähiöitä joissa on nk. ”syrjäytyneitä” enemmän. Mitä mieltä olet tällaisesta määrärahojen ohjaamisesta?
Puistokabaree on saanut kiertueavustuksen Kulttuuriasiainkeskukselta, mutta toimimme riippumattomasti. Tavoitteemme on ajan hengen mukainen eli viedä teatteria sinne, missä ihmiset ovat – nekin, jotka eivät eksy keskustan teattereihin. Kulttuurimäärärahojen ohjaamisessa lähiöihin on paljon järkeä, jos se samalla tuottaa työmahdollisuuksia taiteilijoille ja lisää sosiaalista sekoittumista. Kysymys on tietysti, siirtyykö raha tällöin pois jostain muualta, missä sitä polttavasti tarvittaisiin. Taiteen tekemisen edellytykset pitäisi pystyä turvaamaan, painotuksista riippumatta. Pyrkimys viedä taide sinne, missä sitä tarvitaan, on aina kannatettava.
Millaisia asioita haluat tehdä tulevaisuudessa? Onko taiteesi kehittymässä johonkin tiettyyn suuntaan?
Haluan tehdä lisää tekstejä, esityksiä ja musiikkia. Seuraava unelmaprojekti on queer-feministinen teatteriprojekti, joka on pitkällä suunnittelussaan mutta tuotantopaikka puuttuu. Pitkäjänteisempi kirjoittaminen maistuisi myös.
Puistokabareesta järjestetään neljä näytöstä sisätiloissa ja loput esitetään eri paikoissa kesän aikana mm. kaupunginosatapahtumissa. Lue lisää Puistokabareesta Musiikkiteatteri Kapsäkin sivuilta.
x Eero Tiainen