Persoonallisista puitteistaan ja suureellisista teoksistaan tunnettu Teatteri Toivo on tehnyt uuden aluevaltauksen koko perheen teatteriin. Jukka Parkkisen v. 1978 julkaistuun kirjaan perustuva Korppi ja kumppanit on ajankohtainen ja rohkean kantaaottavakin teos, joka sivuaa eläinten ystävyyden kautta myös ihmisen toimien vaikutusta luontoon rujoimmillaan. Mitä Korppi ja kumppanit merkitsee sinulle, teoksen ohjaaja Ville Haikola?
Sadut ovat kaiken kaikkiaan oiva tapa ymmärtää maailmaa ja hyvä satu on iätön ja ajaton. Itse olen kasvanut Disneyn kerran kuussa postiluukusta kolahtavien kuvitettujen satujen ja äänikirjojen parissa. Täytyy myöntää, että tutustuminen Astrid Lindgrenin tai Muumien kaltaisiin helmiin on tapahtunut vasta aikuisiällä. Aivan kuin noiden lastenkirjallisuuden klassikoiden kohdalla, myös Korppiin ja kumppaneihin tutustuminen oli minulle matka täynnä oivalluksia, naurua ja herkistymistä.
”Kalevi Korppi asustaa kumppaniensa Majavan ja Piisamin kanssa rauhaisassa Jokisaaressa, missä ihmisiä ei juuri tavata. Kumppanusten idylliä saapuvat rikkomaan niin tarhasta karanneet minkit, kaupungista joen mukana kulkeutuvat myrkyt kuin majavien patoja tuhoavat räjäyttäjät” (ote esittelyteksistä). Mistä näytelmässä on kyse?
Tarinassa seikkailee kaltaistensa syrjimä Korppi, joka on ystävystynyt Jokisaaren Piisamin ja Majavan kanssa. Eläinten elämän lisäksi tarinassa on kuvattu ihmisen vaikutusta luontoon ja ottaapa Parkkinen kantaa turkistarhaukseenkin. Korppi ja kumppanit kuvaa ikiaikaista hyvän ja pahan ristiriitaa, mutta ennen kaikkea se on minulle eläinkolmikon kautta kerrottu kaunis kuvaus ystävyydestä. Lisäksi elementtinä on erikseen pakko mainita Parkkisen rikas ja runollisen soljuva kieli, joka luo aivan omanlaisensa tunnelman myös näytelmään.
Kenelle näytelmä sopii erityisesti?
Halusin tehdä lastennäytelmän, joka ei aliarvioi katsojaansa, vaan kutsuu sukeltamaan Jokisaaren maailmaan. Halusin tehdä näytelmän, joka pysäyttää erilaiset katsojat kuulemaan ja pohtimaan teemoja, jotka itse kukin kokee tarinassa omakseen. Juuri tarinan moniulotteisuus antaa pohdittavaa myös meille aikuisille, jotka pohdimme, mitä ihmettä maailmassa nykyään oikein tapahtuu.
Mikä oli yllättävintä ohjaustyössä?
Aina uutta kohtausta työstettäessä oli hienoa nähdä, kuinka näyttelijät löysivät, mistä vuorosanoissa on kyse ja mitä kaikkia tunteita Parkkisen ”rivien väliin” mahtuukaan. Kun on itse sovittanut tekstin näytelmän muotoon, oli ilo huomata näyttelijöissä se sama löytämisen ja tunnistamisen riemu, joka itsellä oli ollut tämän hienon teoksen äärellä.
Millaisia asioita haluat tutkia taiteen avulla ja mihin suuntaan ilmaisusi on menossa?
Korpissa ja kumppaneissa pääsin näyttelijöiden kanssa etsimään eläinten tapaa liikkua ja ilmaista itseään. Koen, että hahmoa hyvin ilmentävä liike täydentää sen. Seuraavaksi haluan jatkaa näytelmän ja liikkeen suhteen tutkimista. Suunnitelmissani on tehdä teos, jossa ”tavallinen” liike ja tanssi vuorottelevat. Haluan tuoda tanssin ilmaisukeinoja puhenäytelmään.
Lue lisää Teatteri Toivon sivuilta.
Liput myy Tiketti.
X Eero Tiainen