Viikonloppuna kävin Viini, Ruoka & Hyvä Elämä, eli tuttavallisemmin ViRHE messuilla perjantaina ja lauantaina maistelemassa muutamat viinit Samppanjamatkan markkinoinnin ohessa. Messuilta yleensä lähden hakemaan itselleni uusia viinejä, oli ne sitten Alkon uutuuksia tai muuten harvinaisempia pullotteita. Arvokkaampia viinejä on hyvä päästä ensin messuilla testailemaan ennen kuin ostaa pullon kotiin.
Selvästi eniten näyttäisivät houkuttelevan Samppanjat:
Syyskuussa Italiassa käydessäni pääsin tutustumaan Piemontelaisiin Brachetto-viineihin – makeisiin hieman kuohuviin punaviineihin. Muutama sellainenkin tuli messuilla vastaan.
Toki tuli maisteltua myös valko- ja punaviinejä.
Hyvät punaviinit eivät messuilla ole oikein parhaimmillaan vaan ne tarvitsisivat seurakseen jotain ruokaa. Enemmän tietoa itse messuista löytyy edellisestä blogikirjoituksesta. Jos joku haluaa perusteluja miksi juuri nämä viinit valitsin tähän niin voi kysyä kommenteissa.
Messukeskuksessa on jälleen Viini, Ruoka & Hyvä Elämä messut, tuttavallisemmin ViRHE. Maistelulipukkeilla pääsee maistelemaan viinejä lukuisten osastojen tiskeiltä. Lisäksi siellä järjestetään viineistä luentoja ja ohjattuja tasting tilaisuuksia. Kannattaa mennä käymään. Alkuun oli tarkoitus mennä vasta perjantaina paikalle, mutta pitikin käväistä pikaisesti jo tänään bisneksiä hoitelemassa ja hyvältä näyttää viinialue.
Tarkemmat tiedot lippujen hinnoista ja ohjelmasta löytyy täältä! Ja tasting tilaisuudet Viinilehden sivuilta. Itse taidan ainakin nuo Vuoden Viini -finalistit käydä maistelemassa. Samppanja- ja kuohuviinitasting on tietenkin myös suositeltava – niitä ei voi koskaan juoda liikaa.
Messut järjestetään samanaikaisesti Helsingin Kirjamessujen, Musiikkimessujen ja Art Forum Helsingin kanssa. Minut tavoittaakin Kirjamessujen puolelta Lomalinjan osastolta perjantaina klo 14-15 sekä 18-19, ja lauantaina klo 15-16. Olen siellä markkinoimassa viinimatkoja ja etenkin kertomassa meidän tulevasta huikeasta Samppanjamatkasta. Huhtikuussa 2014 tosiaan olen järjestämässä matkaa Champagnen seudulle ja matkakuume on jo nousussa. Helpotusta tähän tuo messuilla tarjolla olevat lukuisat samppanjat.
Tässä vähän käytännön ohjeita suoraan messukeskuksen sivuilta kopioituna kaiken varalta, jos messut eivät ole ennestään tutut:
”Näin toimit viinialueella:
Maistelulasi ja –lipukkeet ostetaan Viinialueen lasipisteestä. Maistelulasin hinta on 8 €, josta saa lasinpalautuksessa takaisin 5 €. Säästäkää maistelulasin mukana saamanne lippu, jota vastaan palautamme 5 € panttimaksun. Maistelulasin palautuspiste löytyy lasipisteessä. Maistelulipun hinta on 2,50 €/kpl. Huomioittehan, että yksi maisteluannos voi maksaa useamman lipukkeen.”
Minulta monesti kysytään tuleeko viini sylkeä pois maistamisen jälkeen. Jos kulauksen hinta on 2,50 € niin harvemmin messuilla näkee kenenkään viiniä pois sylkevän. Olen aiempina vuosina ollut töissä kyseisillä messuilla ja pari vuotta sitten jo kirjoittelin Wineserver blogiin mitä nuo maisteluliput oikeastaan näytteilleasettajalle tarkoittaa. Viinimessut Confidential –kirjoitus.
Maistelulippukäytäntö johtuu siitä, että Suomessa laki ei salli tarjoiltavan ilmaista viinaa yleisölle avoimessa tilaisuudessa. Sinänsä tuo hinta kuluttajalle on varmaan ihan ok mutta rajoittaa toki maisteltavien viinien määrää. Mitäköhän tapahtuisi jos viini tuolla olisikin ilmaista. Harmittava piirre tuossa vain on se, että näytteilleasettaja saa tuosta lipukkeen hinnasta vain murto osan. Vuonna 2011 jako oli seuraava: Messujen ravintolalle 1,317€, verona valtiolle 0,468€, ja näytteilleasettajalle jää kaikkien kulujensa katteeksi 0,715€. Eli mitään kannattavaa bisnestä tuo ei ole ja siksi valtaosa messujen viineistä tulee isomman volyymin tuottajilta, joilla markkinointibudjeteissa on siihen varaa.
Näiltä messuilta saa hyviä vinkkejä mitä Alkosta kannattaa ostaa. Palaan myöhemmin asiaan ja kerron mitä hyviä viinejä itse messuilta löysin. Viinicocktailejakin näiltä messuilta löytyy :D
Saavuin OlutExpoon. Mitäs hel******!? Tämä paikkahan on täynnä viskejä. Olin kyllä kuullut, että niitäkin olisi siellä esillä, mutta yhtä hyvin tapahtuman nimi voisi olla ViskiExpo. Ai niin. Eihän viskiä saa mainostaa missään. Joisikohan ihmiset oikeasti enemmän jos alkoholin mainonta olisi sallittu? Vai kenties vähemmän jos sen juomista ei pidettäisi niin ihmeellisenä asiana ja alkoholia ei nostettaisi jalustalle jatkuvasti?
Eniten kaikessa alkoholipolitiikassa häiritsee se, että tuotteen maulla ei tunnu olevan mitään merkitystä. Tuolla olisi järjestetty vaikka mitä tasting tilaisuuksia, mutta kun niistä ei saa tiedottaa niin eivät ihmiset löydä niihin.
Tosiaan Vanhassa Satamassa järjestetään siis OlutExpo 18-20.10. Tietenkin siellä oltiin jo heti perjantaina odottelemassa ovien aukeamista. Olutta tosin riittää varmaan sunnuntaille asti, mutta muutamat harvinaisemmat viskit oli päästävä maistamaan ennen kuin menee parempiin suihin.
Vaikka en varsinaisesti mikään oluiden asiantuntija olekaan, niin syksyn aika on melko paljon tullut maisteltua kotimaisten pienpanimoiden oluita mm. Suuret Oluet Pienet Panimot ja Syystober tapahtumissa.
Tässä vaiheessa vielä haetaan sitä vertailupohjaa ja maistellaan mahdollisimman paljon erilaisia oluita enkä ala niitä sen enempää pisteyttämään. Oluiden maistelun opettelemisessa olen ottanut samanlaisen lähestymisen kuin viinien kanssa. Ensin kysyn tai luen esitteestä miten kyseinen olut on valmistettu, sitten yritän tuoksusta ja mausta löytää kyseiselle oluelle tyypilliset vivahteet: löytyykö oluesta pintahiivaoluelle tyypillisiä hedelmäisiä aromeja, tummemman maltaan paahteisuutta, tai jättääkö voimakas humalointi katkeran jälkimaun suun takaosaan jne. Seuraavassa vaiheessa maistetaan ensin olut, muodostetaan siitä oma mielipide, ja lopuksi tarkistetaan asia kysymällä tai lukemalla. Oluita tulikin maisteltua aina Uudesta-Seelannista asti. Olut on valmistettu pullokäymismenetelmällä, joka minun korviini kuulostaa melko työläältä prosessilta.
Sitten kun ei enää jaksa keskittyä maistelemiseen voi alkaa katselemaan ympärilleen keitä muita on paikalla. Ja olihan siellä tuttuja vaikka kuinka paljon ja oli oikein hauska ilta. Ja totta kai tuli maisteltua huippuhyviä viskicocktaileja.
Viskiä, absinttia, aprikoosilikööriä, sokeria, valkuaista, päälle mustapippuria ja appelsiinin eteeriset öljyt. Saatan käydä tänään hakemassa näitä vielä muutaman. Löytyisiköhän ensi vuonna olutcocktailejakin?
Nyt olisi korkea aika perustaa oma blogi. Ehkä vähän itseäni varten, että jää mieleen mitä on milloinkin tullut tehtyä ja millaiset fiilikset on jäänyt. Ja tietenkin muillekin jotka ovat kiinnostuneet viini- ja alkoholitrendeistä.
Miten olen tähän tilanteeseen päätynyt? Oman viinikerhoni perustin viitisen vuotta sitten. Silloin oli kova halu oppia lisää viineistä ja ymmärtää miksi ne maistuvat erilaisilta. Viinikerhon kautta myös oma motivaatio oppia kasvoi eikä se ole vieläkään hiipunut. Tällä hetkellä opiskelen Viinimestarin tutkintoa sekä Baarimestarin Erikoisammattitutkintoa. Toiminimeni Wineserver kautta järjestän viininmaistelutilaisuuksia, viinimatkoja ja pyöritän viiniklubia. Viiniklubit ovatkin paras ja hauskin tapa oppia viineistä. Kotisivut löytyvät osoitteesta www.wineserver.fi ja postituslistalle pääsee tästä linkistä. Viiniklubiin liittyviä asioita kirjoittelen sivuston omassa blogissa ja tänne Cityyn on tarkoitus kirjoitella muista asioista.
Aloitetaan vaikka tästä viikosta.
Alkuviikko onkin ollut todella cocktailpainotteinen. Maanantaina ja tiistaina järjestettiin Vanhassa Satamassa FinnBar messut, jotka ovat alan ammattilaismessut. Baarimestarit kisaavat paremmuudestaan cocktail, tekniikka, ja flairtending osaamisessaan ja eri tuottajien ja maahantuojien ständeilla pääsee maistelemaan tämän hetken trendikkäimpiä drinkkejä. Rommit, etenkin Brugal, olivat vahvasti esillä, Oddka makuvodkat, sekä Koskenkorvan Valhalla yrttilikööri. Viskejä ei pahemmin näkynyt, mutta niitä menen maistelemaan viikonloppuna järjestettävässä OlutExpossa.
Edellisellä viikolla oli Berliinissä järjestetty maailman suurimmat baarimessut ja sieltä kuultuna alan suurimmat trendit ovatkin juuri rommi, irlantilainen viski, tequila, mezcal ja gin. Cocktaileissa palataan takaisin juurille ja perusasioiden pariin. Komponentit, joita juomiin lisätään, tulee myös maistua. Kaikki muu ylimääräinen jätetään pois.
Keskiviikkona oli vuorossa Pernod Ricardin järjestämä cocktailkoulutus A21:ssa. Aiheena olivat tummat viinat ja seurasimme miten baarimestari Timo Siitonen rakentaa niistä lämpimiä ja kylmiä cocktaileja. Huikeita juomia, jotka pitävät lämpimänä, jos glögit eivät innosta. Kuvassa etualalla lämmin Blazer cocktaili, jossa on pohjalla kaksi vadelmaa, karhunvatukka sekä kanelitanko. Jamesoniin lisättiin pari lusikallista ruokosokeria ja se liekitettiin kunnes sokeri oli sulanut joukkoon. Lopuksi juoma vielä jatkettiin kuumalla vedellä.
A21:sta kiiruhdin Oloon tapaamaan Clovis Taittingeria. Hän on Taittinger samppanjatalon vientipäällikkö ja tarjolla oli tietenkin isoa samppanjaa ja pientä purtavaa. Keväällä järjestettävällä viiniklubin samppanjamatkalla olisi tarkoitus mennä heidän luona käymään.
Viikonloppuna suuntana on OlutExpo ja viikon päästä olisi taas Helsingissä Viini, Ruoka & Hyvä Elämä messut. Ehkä näemme siellä?