Perjantaina maisteltiin viiniklubilaisten kanssa viinejä sokkona. Jokainen toi mukanaan pullon viiniä, ja muut saivat arvella mitä viiniä lasissa oli. Tehtävänä oli tunnistaa rypälelajike, alkuperämaa ja alue, sekä vuosikerta.
Sokkona maistellessa viininmaisteluun tulee keskityttyä paljon enemmän ja kaikki aiemmin viineistä opittu tieto joudutaan ottamaan käyttöön. Jo pelkän värin perusteella voidaan alkaa karsimaan pois sopimattomia vaihtoehtoja. Entä onko tuoksussa kypsää hedelmäisyyttä vai kevyempää hienostunutta aromia? Eri rypälelajikkeilta löytyy tunnistusta helpottavia ominaistuoksuja. Valkoviinit ovat helpommin tunnistettavia tuoksun perusteella. Punaviineissä tunnistamista vaikeuttaa tammikypsytyksen tuoma aromi, joka peittää rypäleen omia aromeja alleen.
Tuoksun perustella voidaan pohtia tuleeko viini viileästä vai lämpimästä ilmastosta ja mistä lajikkeesta kyseistä aromia löytyy. Maun perusteella voidaan todeta onko viinissä viileän ilmaston hapokkuutta vai lämpimämmän ilmaston kypsempää hedelmäisyyttä ja korkeampaa alkoholipitoisuutta.
Kun tiedetään rypälelajike ja minkälaisesta ilmastosta viini tulee, tarvitsee enää tietää missä maissa kyseisiä viinejä valmistetaan ja valita oikea vaihtoehto. Viinin värin ja aromin ja maun kypsyyden perusteella pystyy päättelemään minkä ikäistä viini on. Kun vielä tietää minkälaiset sääolosuhteet alueella on ollut siihen aikaan, voidaan tarkemmin valita oikea vuosi.
Teoriassa viinin tunnistaminen ei ole tuon vaikeampaa. Käytännössä se ei niin helppoa olekaan, varsinkin kun viinit saattoivat tulla mistä tahansa ja rypälelajikkeita on tuhansia. Ainoa rajoittava kriteeri viinille oli vähintään 20€ hinta. Pääsimmekin maistamaan oikein hyviä viinejä.
Mitä järkeä viinien sokkotunnistamisessa sitten on? Itsensä haastamisen lisäksi ei varmaan mitään, mutta meillä ainakin oli todella hauska ilta ja aiomme tehdä tämän uudestaan jo heti alkuvuodesta. Tosin ehkä rajaamme teemaa hiukan, koska nyt taisin arvata vain muutaman viinin oikein. Lopuksi valitsimme vielä illan parhaimmat viinit ja voittajaviinin tuoja sai itselleen palkinnon.