Lauantaina vietettiin herkullisia hetkiä suklaan ja viinin parissa. Opetin polttareita viettävälle tyttöporukalle viininmaistelua ja kuinka viinejä yhdistellään suklaiden kanssa. Nämä kuulemma olivat polttarisankarin kaksi intohimoa. Tai ainakin top 5 joukossa.
Viini ja suklaa voi olla melko haastavia yhdistää. Perinteisesti suklaata nautitaankin portviinien kanssa, mutta näillä vinkeillä se onnistuu muidenkin viinien kanssa. Viinin ja suklaan yhdistämisessä pätee pitkälti samat säännöt kuin viinin ja ruoankin yhdistämisessä. Suklaan kanssa viinissä tulisi olla runsas hedelmäisyys ja korkea (min. 13 %) alkoholipitoisuus. Usein pehmeäntäyteläiset ns. uuden maailman viinit sopivat paremmin suklaille kuin kuivat ja hapokkaat ranskalaiset tai italialaiset viinit.
Valkosuklaa valmistetaan kaakaorasvasta, maidosta ja sokerista ilman karvasta kaakaojauhetta. Rasvainen suklaa vaatii viiniltä korkeaa hapokkuutta. Hapokkuus viinissä pilkkoo suklaan rasvaisuutta ja yhdistelmästä tulee miellyttävämpi. Maistamassamme valkosuklaassa oli mukana mansikkaa ja hedelmäinen mansikantuoksuinen roséviini sopi tälle suklaalle mainiosti. Molemmissa oli samaa aromimaailmaa ja suklaan rasvaisuus ja makeus sekä viinin hapokkuus ja alkoholi muodostivat harmonisen kokonaisuuden. Yleisestikin kevyelle maulle saisi olla kevyempi viini ja voimakkaammalle täyteläisempi.
Appelsiinisuklaan kanssa sopiva juoma löytyi yllättäen valkoviineistä. Hieman jäännössokeria sisältävä raikas ja hedelmäinen valkoviini pääsi yllättämään minutkin positiivisesti. Fazerin sinisen kanssa maisteltiin tuhtia ja täyteläistä punaviiniä. Viini pelkältään on turhankin tanniininen, mutta maitosuklaa vaimentaa tanniinit ja viinistä tulee pehmeämpi.
Tumman suklaan kanssa tanniininen viini ei sovi, sillä tanniinit korostavat tumman suklaan karvautta. Samalla viiniltä kuitenkin vaaditaan paljon makua, jotta se ei jäisi suklaan jalkoihin. Tämän suklaan kanssa maistettiin vähätanniininen mausteinen punaviini lähes hillomaisen kypsällä hedelmäisyydellä.
Makean pähkinäisen Geishan kanssa valinta kohdistuu makeaan moscateliin, josta myös löytyy pähkinäistä aromia. Jälkiruokaviinien tulisi aina olla jälkiruokaa makeampia. Muuten viini maistuu epämiellyttävän kuivalta ja hapokkaalta. Makean suklaan jälkeen viini ei enää maistunutkaan niin makealta, vaan raikkaammalta ja hedelmäisemmältä. Kaksi makeaa jostain syystä kumoaa toisensa.
Näillä pitäisi päästä alkuun. Nauttikaa hyvistä viineistä ja herkullisista suklaista!
Jos tuntuu hankalalta ja haluat päästä maistelemaan suklaita ja viinejä ohjatusti niin vastaavat yksityistilaisuudet onnistuvat ja viiniklubillamme on tulossa alkuvuodesta suklaa & viini –tasting. Laita rohkeasti viestiä tai liity postituslistalle :)
3 kommenttia
Ulla
13.11.2013 22:23
Mitenkäs raakasuklaa :)
Vastaa kommenttiin
Tomi Naarvala
14.11.2013 15:52
Pitääkin kokeilla. Löytyykö raakasuklaata paljonkin eri makuja? Itse olen tainnut syödä vain tummaa.
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
5.12.2021 10:34
Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me
Vastaa kommenttiin