Me kaikki tunnemme raivostuttavan rationaalisen Raimon.
Raimolle ympäröivä maailma on laskettavissa kaavalla. Raimo tekee työkseen rationalisointia. Raimolla on aina taskussaan lähes sata työkalua samassa, sillä koskaan ei voi tietää mitä tapahtuu. Kaikki muut eliöt tällä maapallolla eivät nimittäin ole yhtä rationaalisia kuin Raimo. Sekin on Raimon rationaalisesti tunnustama tosilauseke.
Raimolla on talo, vaimo ja kaksi lasta. Raimolla on saksalainen perheauto, jossa on lukemattomia turvatyynyjä. Ne suojelevat Raimoa ja hänen perhettään auton ulkopuolisen, irrationaalisen maailman eliöiden iskuilta. Lenkkeily, rakastelu, saunominen ja television katselu ovat Raimolle rationaalista toimintaa. Kaikki kannattaa tehdä mahdollisimman rationaalisesti.
Tilastotiede on Raimon hyvä ystävä. Tilastotiede on Raimon mielestä totuuden tiede. Sen avulla päästään ihmisten tajuntojen ja erilaisten elämänmuotojen taakse, tutkimaan todellisia ihmisyyden ilmiöitä ja tekemään niistä rationaalisia analyyseja.
Raimo pitää sanasta elämänmuoto. Se viittaa hänen mielestään hienosti elollisen elämän järjestäytyneisyyteen, vaikka kyse olisikin jostain vastenmielisestä, irrationaalisesta ilmiöstä. Hapan maito on Raimon mielestä esimerkki irrationaalisesta elämänmuodosta. Maidon happamoituminen on Raimon mielestä merkki ihmisen tyhmyydestä. ”Etkö likka osaa ostaa sopivaa määrää maitoa?”, kysyi Raimo kerran siskontyttäreltään, jolta oli päässyt maito happanemaan. Siskontyttären mielestä Raimo on ääliö. Yhtä kaikki, Raimon maailma on sileä kuula, jossa ei ole epäpuhtauksia ja joka pyörii rationaalisesti eteenpäin avaruudessa.
Kerran Raimon rationaaliseen maailmaan tuli särö. Raimo ajoi kolarin, koska toinen autoilija käyttäytyi irrationaalisesti. Törmäys oli raju, mutta juuri laskettuna aikana ratin keskeltä syntynyt turvatyyny ja turvavyö pelastivat Raimon hengen. Raimon kahden kuukauden työt piti siirtää muille. Se harmitti Raimoa, sillä hän oli aina laskenut työaikataulunsa minuutin tarkkuudella seuraavaksi kolmeksi kuukaudeksi. Nyt hän joutui makaamaan väkisin sairaalassa. ”Piruparka minä sentään”, Raimo ajatteli.
Maatessaan sairaalan sängyssä Raimo laski kolarissa mukana olleen energiamäärän. Se oli valtava. Turvatyyny pelasti hänen elämänsä. ”Helvetin ilmapallo!”, Raimo oli aikoinaan kommentoinut turvatyynyjä. Nyt tuo huudahdus hävetti häntä.
Häpeä on Raimolle vastenmielinen käsite. Häpeä on hänen mielestään sakko, jonka joutuu maksamaan toiminnan suunnitelmallisuuden pettämisestä. ”Rationaalisen ihmisen ei tarvitse hävetä, sillä hän ei anna toiminnallaan mahdollisuutta siihen”, Raimo on joskus sanonut.
Raimo pääsi sairaalasta kotiin perjantaina. Hän huusi vaimolleen ovelta: ”Liisa, mihin hemmettiin se Leatherman joutui siinä kaiken roskan keskellä?” Raimo oli oikeastaan jo terve kuin pukki, joka on Raimon mielestä kummallinen sanonta.
Kaikki kummallisuudet ovat Raimon perivihollisia. Raimon kaltaisia, rationaalisia ihmisiä eivät kummallisuudet yllätä. He eivät nimittäin anna kummallisuuksille mitään mahdollisuuksia.
Jos kummallisuus kuitenkin pääsee iskemään turvatyynyn takaa, niin se tapetaan armotta, se poltetaan roviolla ja sen tuhkat haudataan ydinvoimalan alle. ”Eipähän perkele enää kiusaa meitä”, kuten Raimo sanoisi. Sellainen tyly pyöveli on kaikkien rationalistien arkkityyppi, raivostuttavan rationaalinen Raimo.
…ja minulla on vaikeuksia heidän kanssaan.