Brittiläinen 12-vuotias koulutyttö Neha Ramu on hämmästyttänyt perhettään läpäisemällä Mensan älykkyystestin huippupisteillä 162, uutisoi The Telegraph. Tulos on korkein mahdollinen, jonka alle 18-vuotias voi saada.
Keskimääräisen britin älykkyyosamäärä on 100, joten Neha kuuluu nuoresta iästään huolimatta yhteen prosenttiin maan lahjakkaimmista ihmisistä. Tämä tarkoittaa sitä, että hän on älykkäämpi kuin Stephen Hawking, Bill Gates ja jopa Albert Einstein. Miesten ÄO:n uskotaan olevan 160.
Nehan lääkärivanhemmilla, jotka muuttivat Intiasta Englantiin tytön ollessa seitsemän, ei ollut aavistustakaan tyttärensä lahjakkuudesta:
"Olen niin ylpeä hänestä. Hän on pärjännyt hyvin tälläisissä testeissä aikaisemminkin, mutta tämä on aivan uskomatonta. Tunne on sanoin kuvailematon", perheen äiti Jayashree iloitsee tyttärensä menestyksestä.
Sekä perheen isä että äiti ovat silmälääkäreitä ja Neha suunnitteleekin seuraavansa vanhempiensa jalanjälkiä lääketieteen alalle. Kunnianhimoinen nuori nainen on jo varmistanut paikkansa arvostetussa Harvardin yliopistossa läpäisemällä 18-vuotiaille suunnitellun SATS-tasokokeen pisteillä 740/800.
Harry Potter -faniksi tunnustautuva ja innokkaasti uimista harrastava tyttö vietti viime kesänä kolme viikkoa yksin tiedeleirillä Yhdysvalloissa, jossa hän opiskeli seitsemän tuntia päivässä ihmisen anatomiaa, kuten silmien ja aivojen toimintaa. Neha tunnustaa jännittäneensä älykkyystestin tuloksia:
"Olen todella, todella onnellinen, että pääsin Mensan jäseneksi, sillä testi oli aika vaikea."
Neha suunnittelee pitävänsä juhlat ystävilleen testitulosten kunniaksi.
"En ole vielä kertonut tuloksista kavereilleni mutta joillekin sukulaisille kylläkin, ja he ovat olleet todella iloisia puolestani."
Lähde: The Telegraph
6 kommenttia
jugular
6.3.2013 14:08
ÄO ei ole yhteismitallinen lapsilla, joten vertailu on hyödytöntä ja harhaanjohtavaa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Supernero
6.3.2013 15:04
HTML:n kirjoittaminen onkin neron hommaa. Näkeehän sen kuvastakin.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
PerttiLuukkonen
6.3.2013 16:41
Olennaista ÄO-luvun (keskiarvo aina 100) suuruudessa on käytetyn mitta-yksikön hajonta, ns., standardipoikkema eli keskihajonta (kh), joka määrittää ÄO-lukujen (normaali)jakauman "laakeutta".
Käytetyssä Cattell IIIB -testissä keskihajonta on 24, kun se varsinkin moderneimmissa testeissä, esimerkiksi Wechslerin älykkyysasteikoissa (mm. WAIS), on 15.
Mensan raja on 2 %:n kärki eli prosentti-pisteissä 98, joka merkitsee Cattellissa ÄO-lukua 148 ja WAiSissa ÄO-lukua 130.
Cattell-ÄO 162 vastaa WAIS-ÄO:ta 139; prosentti-pisteissä (%) 99,5.
Neha Ramun tasoisen tuloksen saa Britanniassa (noin) 5 henkilöä tuhannesta (5/1000). Täten vaikka tulos on erittäin vahva, se ei kuitenkaan ole mitenkään harvinainen.
(Testin normit saattavat olla vanhentuneita, jolloin testi antaa liian hyviä tuloksia.)
Pertti Luukkonen.
Vastaa kommenttiinpsykologi
_
Vastaa kommenttiin
nerdybirdy
6.3.2013 18:32
"HTML:n kirjoittaminen onkin neron hommaa. Näkeehän sen kuvastakin."
hahahahhaha nörttiröhönauru tähän väliin!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Sallu
6.3.2013 23:50
"HTML:n kirjoittaminen onkin neron hommaa. Näkeehän sen kuvastakin."
Ja VB vaatiinkin sitten jo yli 200 ÄO-pojoa
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Roccco
7.3.2013 12:17
Ihan kiva, mutta pelkällä äo:lla ei vielä pitkälle pötkitä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin