Lokakuun yhdentenätoista päivänä muistetaan tyttöjä. YK:n raportit tyttöjen asemasta ovat karua luettavaa. Jopa 60 miljoonaa tyttöä ympäri maailmaa joutuu seksuaalisen väkivallan kohteeksi. Tämän tyyppinen väkivalta tapahtuu pelkästään tyttöjen koulumatkalla (unwomen.fi). Joka päivä 39 000 alaikäistä tyttöä saatetaan naimisiin. Alaikäisen tytön pakkoavioliitto estää mahdollisuuden muun muassa kolutukseen ja itsenäisen elämän kehitykseen (unwomen.fi). Mainitut esimerkit ovat vain pieni osa maailman avun tarpeessa olevista. Lisää tietoa sekä raportteja eri puolelta maailmaa voi löytää esimerkiksi Human Right Watchin kotisivuilta, www.hrw.org tai UN-womenin sivuilta, unwomen.fi.
Nälänhädästä, lasten oikeudesta koulutukseen tai puhtaasta juomavedestä puhuttaessa, yhdistää mieli aiheet hyväntekeväisyyteen. Julkisuuden henkilöt ovat tunnetusti aikaansaavia hyväntekijöitä. Prinsessa Madeleine on toiminut harjoittelijana Unicefin päämajassa ja nykyään hän työskentelee äitinsä perustamassa World Childhood Foundationissa. Kruunun Prinsessa Victoria puolestaan on toiminut muun muassa keskitysvammaisten ja kroonisia sairauksia sairastavien lasten hyväksi. Tunnetuimpiin hyväntekijöihin voidaan lukea Oprah Winfrey, joka on rakennuttanut koulun Afrikkaan, perustanut oman hyväntekeväisyysjärjestönsä sekä tukenut Hurrikaani Katriinan uhreja sekä koko maailman äidit Angelina Jolie ja Madonna. Listaa enkeleistä voisi jatkaa loputtomiin.
Rahalahjoituksia, varainkeruuta, konsertteja sekä gaaloja on pitkään järjestetty hyväntekeväisyyden nimissä. Tunnettuja hyväntekeväisyystapahtumia ovat muun muassa Nenäpäivä, Världens Barn, Live 8 ja The Sound of Change. Lähettiläinä, esiintyjinä tai muina mediapersoonina tapahtumissa toimii yleensä poikkeuksitta julkisuuden henkilöt. Heidän tarkoituksensa on tuoda hyväntekeväisyys osaksi jokaisen elämää. ”Jag ger bort pengar varje månad, gör det du också. Rädda liv!”
Hyväntekeväisyysgaalojen sekä konserttien ei tule missään nimessä kieltää. Osa tuotoista päätyy varmasti heille, jotka niitä eniten tarvitsevat. On kuitenkin häiritsevää, että hyväntekeväisyys on rakennettu katsojan tai kuuntelijan näkökulmista. Hyväntekeväisyystapahtumien luonne on lisäksi aivan liian sensaatiohakuinen, joka omalta osaltaan saa julkkikset näyttämään lähinnä piruilta. Hierarkian huipulla heiluu enkelinpukuun pukeutunut julkisuuden henkilö, joka leikkii vakavalla asialla. Katsojat eivät tästä tietenkään välitä, sillä he ovat lähinnä kiinnostuneita kuulemaan suosikki koomikon huulenheittoa. Ai just joo, tämähän olikin hyväntekeväisyysgaala. No, näyttäkään nyt joku intro ja kuva niistä itkevistä lapsista.
Ikoniset kuvat kärsivistä lapsista sekä erilaiset introt julkkiksista toivonlähettiläinä ovat hyvin tavallisia hyväntekeväisyydessä. Selittävätkö nämä ikonit kuitenkaan tarpeeksi, miksi maailmassa on nälänhätää, miksi alaikäisiä tyttöjä naitetaan liian aikaisin tai miksi raiskaus on yksi ase sodankäynnissä? Ainakaan toistaiseksi isot itkevät silmät eivät ole riittäneet asennemuutokseen ihmisoikeuksien puolesta.
Kun kyse on hyväntekeväisyydestä, fakta tulisi esittää raskaammin ja tehokkaammin. Viihde toimii lisämausteena. Jotta katsojat ymmärtävät, miksi hyväntekeväisyyttä tarvitaan, on keskityttävä syihin ja ennaltaehkäisyyn. Valistaminen maailman tilanteesta ei ole ollenkaan turhaa, ja jaettu tieto voi parhaassa tapauksessa herättää jopa jonkun ajattelemaan. Jos hyväntekeväisyys perustuu siihen, että ihmiset keskittyvät idoleihinsa enemmän kuin itse asiaan, jota yritetään estää, kohentaa tai parantaa, on jokin mennyt pieleen. Jos katsojia kiinnostaa lahjoittaa muutama lantti sillä verukkeella, että he voivat voittaa itselleen auton, on jokin mennyt pieleen. Hyväntekeväisyyttä ei tule missään mielessä lopettaa, mutta sen luonnetta ja asetelmaa tulisi muuttaa. Hyväntekeväisyys ei ole estradiviihdettä, jonka pääroolin ja huomion vievät julkisuuden henkilöt. Avuntarvitsijat ansaitsevat kaiken huomion oikean informaation saattelemana heidän jälkeensä estradille voi astella julkkikset.
Lisää aiheesta artikkelissa:
Olivier, Joye, & Biltereyst (2012). The X-factor of Charity: a Critical Analysis of Celebrities’ Involvement in the 2010 Flemish and Dutch Haiti Relief Shows
2 kommenttia
shiwan8
19.10.2013 00:22
Ikävää, mutta kunnes YK ja vastaavat lopettavat seksistisen yrityksen monopolisoida kaikkea ikävää naissukupuolelle ja peitellä miessukupuolen kärsimyksiä niin en näe juuri mitään järkeä ottaa mitään heidän aineistoaan vakavasti.
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
5.12.2021 10:34
Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me
Vastaa kommenttiin