Nainen ja mies ovat taistelleet herruudesta ja oikeuksistaan yhteiskunnassa useita vuosikymmeniä. Tämän asemasota jatkuu edelleen eri kentillä, eikä lopullista rauhaa näiden kahden osapuolten välillä ole ainakaan vielä nähtävissä. Feminismi on historian saatossa vyörynyt kolmessa aallossa. ”Feminismi tarkoittaa vallitsevien käytös- ja toimintatapojen kyseenalaistamista. Feministit haluavat laittaa uusiksi sekä miesten että naisen roolit, ettei kenenkään nuttura kiristäisi tai kauluspaita kuristaisi.” Vaikka feminismin toinen aalto koettiin jo 1960–70-luvuilla, väittäisin, että eteenkin oikeudet seksuaalisuudesta ja tasa-arvoisesta asemasta ovat tänä päivänä edelleen tärkeitä puheenaiheita.
Naisten oikeuksia vaativia tahoja ja kirjoituksia pulpahtelee mediassa silloin tällöin. Artikkelit ja blogitekstit saavuttavatkin yleensä runsaasti suosiota. Feminismillä on omat kannattajansa ja heistä vahvempia, näkyvissä rooleissa olevia, katsotaan edelleen päästä varpaisiin. Jos nainen kritisoi miespuolisten päättäjien päätöksentekoa joko kirjoittamalla heidän toiminnastaan, tai jostain ihan muusta, on kyseessä auttamattomasti feministien salaliitto.
Monet naiset keskittyvät myös kirjoittamaan naisten oikeudesta heidän omaan kehoonsa ja ulkonäköönsä. ”Olet kaunis sellaisena kuin olet”. Blogimaailma on täynnä itsetunnon oodeja. Näissä teksteissä kehotetaan naisia hyväksymään oma keho kaikkine muhkuroineen ja virheineen. Kysymykseksi nousee, kuka määrittelee, mikä lasketaan virheeksi ja mikä on täydellinen keho?
Mainokset, elokuvat ja lehdet ovat rakennettu miesten näkökulmista. Elokuvissa miehet saavat nautintoa katsoessaan naisnäyttelijöitä, mutta myös miesnäyttelijöitä, koska he voivat samaistua miesnäyttelijän rooliin. Naisnäyttelijät tarjoavat miehille visuaalista silmänruokaa. Mainokset määrittelevät naisihanteen luoden utopiaa täydellisestä kehosta. Juorulehtien otsikot hehkuttavat julkisuudenhenkilöiden selluliiteistä ja rypyistä. Tämä tuo naislukijoille inhimilisyyden tunteen omaa kehoa kohtaan, sillä lehtien kuvat paljastavat julkkisten muokkaamattomat roikkuvat takapuolet. Parempaan journalistiikkaan perustuvat naistenlehdet taas kirjoittavat menestystarinoita ja utopioita naisista, jotka ovet selvinneet elämää suuremmista koettelemuksista ilman kolhuja.
Tavallisille Naisille ja nuorille on tullut tarve näyttää omaa selviytymistarinaa erilaisissa medioissa. Ulkonäköpaineet ovat luoneet erilaisia kanavia, joissa naiset kertovat heidän painonpudotus prosesseista ja ruokavalioistaan. Kuvat näillä foorumeilla ovat toisinaan lähes pornografisia, sillä eiväthän ne lihakset näy vaatteiden alta. Kuvien kuvakulmat ovat monissa lähes samanlaisia, sillä joku on huomannut asennon, jossa keho näyttää mahdollisimman pieneltä. Kuvia lisätään yleensä saliharjoittelun tai urheilusuorituksen jälkeen. Mistä tämä ilmiö tulee ja miksi se on niin suosittu?
Minulla on ystävä, joka lisää kuvia eräälle forumille itsestään edellä mainittujen normien mukaisesti. Hän on aina ollut urheilullinen, mutta liikkunut hyvänolon vuoksi. Hän tapasi kuitenkin miehen, joka patistaa hänet salille joka päivä. Miehen tavoite on, että ystäväni tiputtaa ainakin kymmenen kiloa painostaan ja muuttaa ruokavaliotaan. Silikonitissit eivät olisi pahitteeksi. Valitettavasti esimerkki ystävästäni ei ole kovinkaan harvinainen. En tarkoita tällä sitä, että miehet pakottavat naisia muuttamaan kehonkuvaansa hinnalla millä hyvänsä. Itse tulkitsen sen lähinnä niin, että kyseessä on median ja vinoutuneen naiskuvan avioliitto.
Miehet haluavat, että naiset näyttävät hyvältä, koska he vastaanottavat kuvia täydellisistä naisihanteista passiivisesti useista medialähteistä päivittäin. Naisia koskee sama ilmiö. Jos naisella ei ole itsekunnioitusta ja mies haluaa naisen olevan rasvaton Hollywood-nukke, nainen tekee sen, ettei tarvitse olla yksin. Tiedän kirjoittavani rajua yleistystä, sillä kaikki naiset eivät todellakaan halua, onneksi!, näyttää samalta massalta. Ilmiö on kuitenkin yleinen ja huomattavissa ainakin Ruotsissa.
Tälle kirjoitukselleni on kuitenkin syy, samoin yleistykselleni ja se on enemmissä määrin kasvava ulkonäkökeskeisyys ja itsekunnioituksen lasku. Ulkonäkö hallitsee kaikkia elämämme osa-alueita, ainakin täällä Ruotsissa. Tämä ilmiö on seurausta yhteisistä globaaleista ihanteista, mutta myös yksinjäämisen pelosta. Massaan kuuluminen tuo turvaa. Jos minäkin yritän näyttää elokuvan tai mainoksen misulta, ehkä minäkin tulen hyväksytyksi ja saan kavereita. Kieroa, eikö?
Lainaus:
www.vasemmistonuoret.fi/
1 kommentti
Anonyymi
5.12.2021 10:33
Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me
Vastaa kommenttiin