Tapasin uimahallin saunassa erään tuttavani. Juttelimme niitä näitä ja tuli puhetta kuinka flunssaa on ollut liikkeellä. Kaverini kertoi että hän on ollut 20 vuotta ilman flunssa. Siis oikeasti!
Olen ollut 20 vuotta ilman flunssaa. Kehitin reseptin, jolla flunssa pysyy kaukana.
Resepti, jolla vältät flunssan
1) Syö paljon kasviksia
Ei tarvitse olla puhdas kasvissyöjä, mutta kasviksissa on paljon vitamiineja yms jotka luonnollisesti pitävät sinut vastustuskykyisenä. Flunssapöpöt eivät pääse iskemään.
2) Ulkoile tunti päivässä
Ulkona on vähemmän flunssapöpöjä liikkeellä ja muutenkin liikunta pitää kropan hyvässä kunnossa ja vastustuskykyisenä.
Jos olet jo kipeä, niin silloin ei tietenkään kannata rasittaa, mutta flunssa yleensä kestää muutaman viikon ja pieni ulkoileminen tekee hyvää joka tapauksessa. Jos rasittaa itseään flunssan aikana liikaa, on vaarana saada joku toinen tauti.
3) Ota päiväunet joka päivä
Ota 7-8 minuutin unet joka päivä. Näin työtehosi parantuu. Pienet päiväunet eivät vaikuta edes yöunen laatuun. Jaksat myös loppupäivän paljon tehokkaammin.
Energiaa säästyy myös terveenä pysymiseen ja kaloreita säästyy puolustuskyvyn ylläpitämiseen ja pienten pöpöjen vastustamiseen.
4) Syö sinkkiä
Sinkki, imeskelytablettina tai nestemäisenä, voi lyhentää flunssan kestoa terveillä ihmisillä, jos sinkkiä ehtii ottaa 24 tunnin kuluessa oireiden alusta. Kun otat sinkkiä joka päivä, niin sinkkiä on jatkuvasti kehossa.
Keskimäärin flunssan kesto voi lyhentyä sinkin avulla vuorokauden verran. (Cochrane katsaus 2013 www.cochrane.org//CD001364/ARI_zinc-for-the-common-cold )
5) Bonus, älä koske nenään, pese käsiä, niistä sisäänpäin
Lisäksi olen aikaisemmin lukenut Dosentti Terho Heikkiseltä vinkin, että nenään ei pitäisi koskea. Flunssapöpöt nimittäin tarttuvat nenän kautta.
Dosentti ja infektiolääkäri Terho Heikkinen tietäää, että niistäminen ulospäin on meille opetettu jo lapsuudessa, mutta se on väärin. "Ulospäin niistäminen aiheuttaa paineen nenässä ja flunssapöpöt kerääntyvät onteloita pitkin ympäriinsä ja flunssa pysyy pidempään. Sisäänpäin niistäminen on turvallisempaa eikä pöpöt leviä käsiinkään.
Käsien pesu auttaa myös. Käsienpesu on paras keino torjua flunssaa aiheuttavia rino- ja adenoviruksia. Saippua- ja vesipesu on tehokkaampi kuin käsidesi. Käsidesiä voi käyttää, jos vettä ja saippuaa ei ole saatavilla.
Menestystä elämääsi!
Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä, joka koittaa edelleen oppia pienin askelin olemaan entistäkin parempi ihmisenä
Vaivaako mieltäsi epävarmuus tulevasta kesästä ja työtilanteestasi? Ei hätää, me Duunitorilla haluamme helpottaa kesätyönhakuprosessiasi ja kokosimme artikkelin parhaista kesätyönhakuvinkeistä vuodelle 2015.
Menestystä kesätyönhakuun!
Milloin kesätöiden haku kannattaa aloittaa?
Kesätöiden hakeminen kannattaa aloittaa mahdollisimman pian vuoden alussa. Suuret yritykset aloittavat rekrytointinsa alkuvuodesta, mutta monet pienemmät yritykset rekrytoivat kesätyöntekijöitä vasta myöhemmin keväällä. Jotkut yritykset tietävät jo edellisenä vuotena, kuinka monta henkilöä he aikovat rekrytoida ja toiset taas arvioivat tilannetta alkuvuodesta. Kesätyöhaku on kuumimmillaan tammikuusta maaliskuuhun.
Miten otan yhteyttä työnantajiin?
Jos yritys hakee uusia työntekijöitä työpaikkailmoituksella, kannattaa ilmoituksen hakuohjeita noudattaa. Jos siis ilmoituksessa pyydetään täyttämään sähköinen hakulomake tai lähettämään sähköposti, niin kannattaa tehdä. Jokaisella on varmasti kokemuksia turhauttavista hakulomakkeista, mutta ne ovat usealla yrityksellä silti käytössä. Huomioi myös, että hakemuksen kielen on oltava sama kuin ilmoituksen. Jos siis ilmoitus on englanniksi, siihen tulee vastata englanniksi.
Sosiaalisen median hyödyntäminen rekrytoinnissa on yleistynyt. Jos siis sanavalmiutta ja rohkeutta riittää, kannattaa olla yhteydessä työnantajiin myös heidän omien some-kanavien kautta.
Hakemuksen lähettämisen jälkeen kannattaa soittaa työnantajalle. Puhelun aikana on mahdollisuus kysyä kysymyksiä hakuprosessiin liittyen, mutta vältä kysymästä täysin itsestään selviä asioita.
Jos haet esimerkiksi liikkeeseen töihin, paikan päällä vierailu voi olla hyvä idea. Jos kyse on isommasta ketjusta, paikalla tuskin on ketään, joka voi vaikuttaa rekrytointeihin. Toisaalta käymällä paikan päällä saat heti hyvän kontaktin työnantajaan ja jäät varmasti henkilön mieleen. Uusi työpaikka voi löytyä myös esimerkiksi rekrytointimessuilta.
Kuinka haen oman alani kesätöitä?
Joissakin työpaikoissa vaaditaan oman alan koulutusta tai ainakin, että opiskelee alaa parhaillaan. Kesätyö tai työharjoittelu oman alan yrityksessä on oiva ponnahduslauta opiskelijalle, vaikka työsuhde olisikin vain määräaikainen. Kannattaa siis ottaa selvää omalla alalla toimivista yrityksistä ja hakea rohkeasti myös tuntemattomiin firmoihin. Mitä tunnetumpi yritys, sitä enemmän he vastaanottavat työhakemuksia ja sitä enemmän on kilpailua.
Perinteisten työnhakukanavien lisäksi oman alan työpaikkoja kannattaa katsoa myös koulun ilmoitustauluilta ja intrasta. Yritykset, jotka hakevat nimenomaan alan opiskelijoita, ilmoittavat yleensä näiden kanavien kautta.
Työhakemuksessa ja ansioluettelossa kannattaa kertoa, mitä alaa opiskelee, mitä kursseja on käynyt ja mitä on oppinut. Työhakemuksessa kannattaa myös ehdottomasti tuoda esille, mikä omassa alassa ja kyseisessä yrityksessä kiinnostaa.
Mistä kesätöitä kannattaa etsiä?
Internet ja sosiaalinen media ovat nousseet tärkeiksi rekrytointikanaviksi perinteisten medioiden rinnalle ja työnhakuprosessi on siirtynyt vahvasti nettiin. Duunitori.fi kerää avoimia työpaikkoja useasta eri lähteestä ja oman sivumme lisäksi löydät kesätyösivujamme Facebookista ja Twitteristä.
Kesätyöpaikkoja löytyy myös yritysten omilta sivuilta, monilta erilaisilta työnhakusivuilta, henkilöstövuokrausta tekevien yritysten sivuilta ja sosiaalisesta mediasta. Kevään aikana järjestetään paljon rekrytointimessuja ympäri Suomea. Messuilla on hyvä tilaisuus päästä tutustumaan ja luomaan kontakteja yrityksiin.
Työpaikan löytäminen ja saaminen helpottuu, kun aloittaa verkostoitumisen jo opiskeluaikana. Mieti, onko tuttavapiirissäsi joku, joka työskentelee tai tuntee jonkun joka työskentelee haluamallasi alalla. Heiltä kannattaa kysyä vinkkejä mahdollisista työnantajista ja uramahdollisuuksista.
Transfluent on ohjelmisto tai pikemminkin kääntäjien verkosto, joka saa ja jakaa käännöstöitä asiakkailta kääntäjille.
Perinteisesti yritys lähetti käännettävän materiaalin käännöstoimistolle, joka valitsi jonkun kääntäjän tekemään.
Transfluentin mallissa kääntäjiä on koko ajan ympäri maailmaa. Jani Penttinen väittää, että heillä on yli 50000 kääntäjää. 24/7 heillä on jossain joku kääntäjä valmiina kääntämään.
Kääntäjät tienaavat enemmän
Kääntäjien työ on usein työpaikalla on 8-16 jaettu. Transfluentin mallissa voi tehdä töitä urakkapalkalla ja kääntäjä voi tienata paljon enemmän rahaa. Kääntäjä voi tehdä työtä silloin kun hänelle sopii ja pitää taukoja milloin haluaa. Työ on vapaampaa ja ajasta ja paikasta riippumatonta.
Verkko ja verkostotalous luo uusia bisnesmalleja
Verkon kautta voi talkoovoimilla tehdä yhä useampia hommia pienemmissä palasissa tai usealle ihmiselle jaettuina tehtävinä.
Transfluent on hyvä esimerkki siitä, että uudella tavalla ajattelemalla voi koko toimialan muuttaa.
Menestystä kehittämisen, toimialojen murtamiseen ja elämääsi!
Tämä artikkeli on osa Duunitorin ja Royal Ravintoloiden yhteistyössä tekemää ravintola-alasta kertovaa juttusarjaa. Sarjassa pääset tutustumaan alan ammattilaisten työhön ja kurkistamaan ravintoloiden kulissien taakse.
”Tarjoilijan työssä on paljon taitoja ja kikkoja, jotka opitaan yksilökohtaisesti, esimerkiksi miten kannetaan täyttä kahvikuppia läikyttämättä yhtään kahvia. Aika harva siihen pystyy, mutta sen kyllä oppii vuosien saatossa. Kunnes olet ollut alalla niin pitkään, että kädet tärisevät muutenkin. Kun vain tekee niin sitä oppii,” kertoo ravintola-alan ammattilainen, Vanhan Ylioppilastalon ravintolapäällikkö Mika Liinamo.
Ravintolapäällikkö Mika Liinamo kertoo, millaisia ominaisuuksia ja taitoja hyvällä tarjoilijalla pitää olla:
1. Oikea asenne
”Täytyy olla nöyrä, muttei nöyristellä.”
Tarjoilijan työssä olennaisin asia on asiakaspalvelu. “Sellaistahan taitoa ei ole olemassa kuin asiakaspalvelutaito, vaan se koostuu pienistä eri tekijöistä” Mika Liinamo kertoo. Näitä tekijöitä ovat Liinamon mielestä esimerkiksi ihmistuntemus ja sosiaalisuus. “Pitää osata asioida kunkin ihmisen omalla kielellä. Lisäksi täytyy olla nöyrä, muttei nöyristellä.”
Kuinka tarjoilija selviytyy asiakkaan kanssa, jolla on todella huono päivä? Mika on sitä mieltä, että huonoja päiviä ja hetkiä sattuu, mutta ammattitaitoinen tarjoilija pystyy omalla toiminnallaan edesauttamaan, että asiakkaan päivä voi muuttua paremmaksi. “On annettava sen ihmisen paasata jos se haluaa paasata. Tarjoilija ei voi olla ensimmäisenä kertomassa omia ohjeitaan ja mielipiteitään, vaan pitää osata kuunnella ja ymmärtää,” Liinamo neuvoo.
2. Kiire ei näy asiakkaille
”Kaikki ihmiset haluavat käydä lounaalla klo 11-14.”
Tarjoilijan työssä pitää sopeutua kiireeseen. Suosituissa ravintoloissa tupa on tiettyihin aikoihin aina täynnä ja tarjoilijalla voi olla monta asiakasta kerralla. Parhaiten kiireestä selviää asennoitumalla oikein. Hyvä tarjoilija ei mene kiireessä tai monimutkaisessa tilanteessa lukkoon.
Alalla on kausivaihteluita ja kiirehuippuja voi tulla päivittäin. ”Kaikki ihmiset haluavat syödä lounaansa klo 11-14 ja illallista halutaan syödä 18-20 välillä. Se on sellainen asia johon pitää vain sopeutua. Hyväksyä se, että meillä on päivässä näitä hetkiä, jolloin on kiire.”
3. Taito yhdistää ruoka ja juoma
”Juomien suosittelussa tarvitaan hyvää ihmistuntemusta.”
Olennainen osa tarjoilijan työtä on juomien ja ruokien yhdistäminen. Tarjoilija osaa suositella tiettyä juomaa tietyn ruoan kanssa oman kokemuksen, työkavereiden vinkkien tai ravintolan suositusten perusteella. Suosittelussakin tarvitaan hyvää ihmistuntemusta. “Kun on kehittynyt silmää niin tietää, että vaikka tuolle herralle voisi sopia jokin tietynlainen drinkki.”
Taidon voi oppia kouluttautumalla, kuuntelemalla kokeneempia kollegoita ja käymällä kursseja, mutta lisäksi on hyvä olla oma kiinnostus alaa kohtaan. Joillekin tarjoilijoille ruuanlaitto ja ruoan ja juoman yhdistäminen voi olla jopa harrastus.
4. Kiinnostunut alasta
”Tarjoilijan pitää olla ruoasta ja juomasta kiinnostunut.”
Oma kiinnostus alaa kohtaan auttaa kehittymään paremmaksi. ”Kenenkään päähän ei pysty pänttäämään asioita jos kohde ei ota vastaan sitä.” Mika Liinamon mukaan tarjoilija ei kuitenkaan ole koskaan valmis. ”Aina tulee uusia asioita joita oppii ja asiat muuttuvat. Erilaisia teknisiä laitteita on tullut lisää viime vuosien aikana, kuten uusia kassakoneita, korttimaksupäätteitä ja varausjärjestelmiä. Varsinainen työ, asiakkaiden palvelu, niin sehän ei ole muuttunut. On tullut vain erilaisia nyansseja siihen työhön.”
Kuinka tarjoilija pystyy kehittymään työssään? ”Työ ja työnantaja kouluttavat ja tekemällä oppii. Jos vain on kiinnostunut niin oppii kyllä, jos ei yhtään kiinnosta asia, niin ei sitä sitten opi. Kun tulee uusi menu tai viinilista niin se on aina oppimisprosessi.”
5. Tuotetuntemus
”Alkuun suosittelen, että lukee ruokalistoja vähän vapaa-ajallakin.”
Hyvä tarjoilija osaa kertoa valmistustavan ja ruoan erikoisuudet. Pelkästään allergioiden takia tarjoilijan tulee aina tietää, mitä raaka-aineita annoksessa on käytetty.
Uuden menun opettelu ei ole kuitenkaan helppoa, ei edes ammattilaiselle. Se vaatii paljon harjoittelua ja ulkoa pänttäämistä. “Minun vinkkini on se, että yhdistää kaksi asiaa: katsoo miltä annokset näyttää valmiina ja lukee ne samalla listasta. Näin ne jäävät paremmin mieleen. Jokaisella on taskussaan älypuhelin, eli jos talon puolesta ei ole annoksista kuvia, ne voi ottaa itse helposti. Alkuun suosittelen, että lueskelee ruokalistoja sitten vähän vapaa-ajallakin.”
Menun suunnittelee ravintolasta ja tapauksesta riippuen usein keittiöpäällikkö tai keittiömestari. Mukana voi olla myös yhteistyökumppaneita sekä muita ravintolan esimiehiä ja henkilökuntaa. Vanhan Ylioppilastalon menut ovat jo valmiita seuraavalle vuodelle. “Kun taas hienossa à la carte ravintolassa lista ei ole valmis vielä edellisenä iltanakaan,” Mika paljastaa.
6. Järjestelmällisyys
”Jos tarjoillaan kahdeksan ruokalajin menu, niin jokainen askel on mietitty ja harjoiteltu.”
Ammattitaitoinen tarjoilija pystyy pitämään omat ajatukset ja työkalut järjestyksessä tilanteesta riippumatta.
Esimerkiksi fine dining -puolella on yksityiskohtaisempaa tietoa ja toimintamalleja, jotka pitää osata. ”Jos tarjoillaan kahdeksan ruokalajin menu, niin jokainen askel on silloin mietitty ja harjoiteltu. Pitkien illallisten tarjoilu on haastavaa, pitää olla ajoitus kohdillaan, pitää olla oikea juoma lasissa ja oikeat katteet pöydässä. Lisäksi pitää huomioida jopa asiakkaiden vessatauot ja monta muuta tekijää.”
7. Sosiaalisuus
”Työssä tarvitaan myös kielitaitoa, sosiaalista luonnetta ja kykyä kommunikoida kaikkien kanssa.”
Ravintolan palveluketjuun kuuluvat hovimestari, keittiöpäällikkö, kokki, tarjoilija, asiakas, taksikuski ja kaikki muut. Työssä tarvitaan siis myös sosiaalista luonnetta, kykyä kommunikoida kaikkien kanssa sekä kielitaitoa. Koko henkilökunta on tärkeässä roolissa, kun tarjotaan asiakkaalle elämystä ja kokemusta ravintolassa. Työyhteisössä toisten huomioiminen on tärkeää, sillä hyvät suhteet työkavereihin, yhteen hiileen puhaltaminen ja tavoitteiden takana seisominen näkyvät kaikki asiakkaalle hyvänä asiakaskokemuksena.
Voiko sosiaaliseksi oppia? ”Mielestäni voi, mutta arka ei saa kuitenkaan olla. Ominaisuus, jota tarjoilija tarvitsee myös, on paksunahkaisuus. Ihan kaikkea ei saa ottaa henkilökohtaisesti. Menneitä ei kannata jäädä suremaan vaan katsoa eteenpäin.”
8. Misat tikissä
”Pitää olla valmistautunut kaikkeen.”
Tarjoilijan on osattava ennakoida. “Kiire pitää ottaa vastaan ja olla “misat tikissä” eli valmistautunut kaikkeen. Vaikka on kiire, niin se ei saa näkyä asiakkaalle,” Mika painottaa.
”Kannattaa uhrata aivokapasiteettia siihen, että miettii mitä tänä iltana tapahtuu, kuka sieltä on tulossa ja mihin aikaan. Työntekijöiden tulee miettiä vähän pintaa syvemmälle, mitä ollaan tekemässä ja miksi.” Hyvä valmistautuminen auttaa selviytymään kiireisestä työpäivästä ja yllättävistä tilanteista.
Ravintolan liikeideasta riippuen tarjoilijoiden valmistautuminen voi olla todella erilaista, vaikka työnkuva muuten onkin lähes sama. ”Iloisuus, välittömyys ja tuotetuntemus ovat tärkeitä ominaisuuksia ravintolasta riippumatta.”
9. Joustavuus
”Jos asiakkaalla on erityistoiveita, ne pyritään mahdollisuuksien mukaan aina toteuttamaan.”
”Asiakas on usein vaativa ja hän haluaa rahoilleen vastinetta ja se hänelle suotakoon. Jos asiakkaalla on erityistoiveita, ne pyritään mahdollisuuksien mukaan aina toteuttamaan.” Entä jos asiakas pyytää ruokaa, jota ei ole edes listalla? ”Silloin tarjoilijan pitää käydä keittiön puolella juttelemassa että onnistuuko. Jos onnistuu, niin se on sitä hyvää asiakaspalvelua eli tehdään jos pystytään. Jossain pitää kuitenkin olla raja, tarjoilijan on myös tarvittaessa osattava sanoa ei.”
Allergioihin ja erityisruokavalioihin suhtaudutaan ravintolassa aina asiaan kuuluvalla vakavuudella. ”Siinä voi muuten helposti mennä asiakkaan ilta tai koko viikko pilalle.”
10. Pelisilmä
”Kaikkeen ei saa kysymällä vastausta.”
Ammattitaitoinen tarjoilija osaa heti tunnistaa, minkälainen fiilis pöydässä istuvalla asiakkaalla on. ”Kaikkeen ei saa kysymällä vastausta, eli tarjoilijan pitää tietää, jos asiakas on odottanut liian kauan tai jos asiakas haluaa, että tarjoilija käy vaikka suosittelemassa jotain juotavaa.” Tarjoilijat kommunikoivat myös keskenään, minkälaista porukkaa ravintolassa on paikalla.
Join the Royal Family!
Royal Ravintolat on alansa suurin yksityinen yrityskokonaisuus johon kuuluu yhteensä 32 ravintolaa 27 eri toimipisteessä. Sen toimipisteitä ovat muun muassa Ravintola Savoy, Strindberg, Casino Helsinki, Ravintola Teatteri ja Hotel Haven. Yritys työllistää Helsingissä yli 600 henkilöä.
Royal Ravintolat etsii joka vuosi ravintola-alasta kiinnostuneita henkilöitä oppisopimuskoulutukseen yhdessä Haaga-Perhon kanssa. Oppisopimuskoulutus on loistava mahdollisuus kouluttautua ammattiin samalla töitä tehden. Koulutuksen jälkeen olet valmis aloittamaan uran ravintola-alalla.
Tämä artikkeli on toteutettu yhteistyössä Raha-automaattiyhdistyksen kanssa.
NELJÄ VUOTTA PELINHOITAJAN TYÖTÄ TAKANA
Duunitori otti selvää pelinhoitajan työstä ja haastatteli neljä vuotta tehtävässä toiminutta Sakari Pirhosta. Sakari aloitti RAY:n pelinhoitajana 18-vuotiaana Kouvolassa ja teki aluksi töitä opintojen ohessa. Vuosien myötä työt ovat monipuolistuneet, paikkakunnat vaihtuneet, mutta työnantaja on pysynyt samana. Nuoresta iästään huolimatta Sakari on tehnyt RAY:llä jo pienen uran, kun työtehtävät ovat vieneet nuorta miestä Kouvolan ja Helsingin lisäksi myös pääkonttoriin Leppävaaraan sekä puoleksi vuodeksi Leville.
"Parasta työssä on monipuolisuus ja se, että
pääsee tapaamaan paljon erilaisia ihmisiä"
Pirhonen kertoo pelinhoitajan työn olevan ravintoloissa usein vilkasta ja monipuolista. Ravintoloissa työskennellessä pelinhoitajalla on myös iso vastuu pelitilanteesta ja työ edellyttää hyvää pelisilmää. Sakari kertookin oppineensa pelinhoitajan työssä paljon vuorovaikutustaitoja.
"Parasta työssä on monipuolisuus ja se, että pääsee tapaamaan paljon erilaisia ihmisiä. Kivaa on myös se, kun pääsee opastamaan ihmisiä pelien parissa", Pirhonen kertoo.
Sakari on ollut tyytyväinen työantajansa tarjoamiin työsuhde-etuihin ja monipuolisuuteen sekä hyvään ryhmähenkeen työyhteisössä. Keskustelussa nousee esille myös RAY:n sosiaalinen panos. Sakarin mukaan hyvän työkokemuksen lisäksi pelinhoitajan työ tuntuu merkityksellisestä, kun tietää että RAY:n toiminnan tuotto jaetaan avustuksina sosiaali- ja terveysjärjestöille, jotka auttavat apua tarvitsevia suomalaisia.
TESTAA SOPISITKO SINÄ PELINHOITAJAKSI:
1) Nautitko asiakaspalvelutyöstä? Ihmisten huomion kohteena oleminen on sinulle luontevaa, osaat olla tarvittaessa sitkeä ja jämäkkä, mutta myös huumorintajuinen.
2) Oletko iltavirkku? Pelinhoitajan työ on pääasiassa iltapainotteista vuorotyötä ravintoloissa ja pelisaleissa tai Casinolla.
3) Opiskeletko? Pelinhoitajan työ sopii myös osa-aikaista työtä etsivälle tai opiskelijoille.
4) Onko sinulla normaali värinäkö? Työnkuvan vuoksi pelinhoitajan työssä vaaditaan toimivaa värinäköä.
Jos vastasit yllä oleviin kysymyksiin kyllä, sinä voit olla yksi RAY:n tulevista pelinhoitajista.
Niin ja älä huoli, sinun ei tarvitse olla korttihai. RAY:n osaavat kouluttajat antavat uusille työntekijöille perusteellisen koulutuksen työtehtäviin. Pelinhoitajien peruskoulutus kestää 2-5 viikkoa.
Tule testaamaan rekrytointipäivään Casinolle onko sinulla pelisilmää! – rekrytointipäivä 23.3. Casinolla
Oletko koskaan miettinyt minkälaista on olla pelipöydän toisella puolella? Nyt sinulla on mahdollisuus ottaa siitä selvää kun RAY järjestää rekrytointipäivän sunnuntaina 23.3. Casino Helsingin tiloissa.
KATSO LISÄTIEDOT JA ILMOITTAUDU TAPAHTUMAAN
Paikan päällä pääsee tutustumaan millaista pelinhoitajan ja pelisaliasiakaspalvelijan työ on käytännössä sekä hakemaan tietoa RAY:n tarjoamista työpaikoista sekä kesätöistä koko pääkaupunkiseudulla.
Hakijat haastatellaan päivän aikana, joten täytäthän työhakemuksen viimeistään 21.3. mennessä osoitteessa:www.ray.fi/tyopaikat Ota myös henkkarit mukaan!
REILUA PELIÄ
RAY tarjoaa viihdyttäviä pelejä vastuullisesti. Koko RAY:n liikevoitto käytetään suomalaisten sosiaali- ja terveysjärjestöjen toimintaan sekä sotiemme veteraanien hyväksi.
Ristipölytys on biologiasta tuttu termi mutta mitä se tarkoittaa johtamisen ja organisaation kannalta.
Harrastan paljon ristipölytystä. Yhdistän ja kannustan duunikavereita keskustelemaan keskenään. Siinä syntyy usein uusia ideoita ja ajatuksia.
Ristipölytykseen voi kannustaa:
1. Järjestämällä yhteistä tekemistä
esimerkiksi me olemme nyt www.samex.fi www.suomikauppa.fi www.w3.fi www.citydigital.fi www.vivas.fi porukoilla Himoksella.
2. Avokonttorilla ja yhteisillä taukopaikoilla
Meillä on useita firmoja samassa tilassa. Myös saman konsernin ulkopuolisia. Keskusteluissa oppii muista firmoista ja ihmisistä ja ihmisten ajatuksista.
3. Jakamalla tietoa
Intranetissä on hyvä jakaa kaikenlaista tietoa. Meillä on esim käytössä Google Plussan intranet yhdessä firmassa, toisessa Facebookin suljettu ryhmä ja kolmannessa meililista. On myös firmoja ylittäviä ryhmiä. Luennointi ja sisäiset ja ulkoiset kouluttajat webinaareina tai livetapahtumina lisäävät myös organisaation ja ihmisten osaamista. Keskusteluun kannustaminen koulutuksen jälkeen auttaa osallistujia oppimaan ja jalkauttamaan opittua yhteiseen käyttöön.
On aika paljon ihmisistä kiinni paljonko he oppivat toisiltaan. Tiettyyn pisteeseen asti voi tiedonvaihtoon kannustaa, mutta loppu on jokaisen omalla vastuulla. Myös oppimis ja uteliaisuus ovat sellaisia arvoja joita ruokkimalla organisaatiossa voi lisääntyä tietämyksen keräämisen halu ja sitä kautta jatkuva oppiminen.
Kesätöiden etsiminen on kuumimmillaan. Moni etsii kesätöitä esimerkiksi Duunitori.fi:stä. Kyselin kavereiltani, minkälaisia kesätöitä ja ekoja työpaikkoja heillä on ollut.
Aika monenlaisia ekoja työpaikkoja ihmisillä on ollut. Itselläni ensimmäinen työ oli lehdenjakamista urakkapalkalla. Siitä sain hyvää oppia ja tykkäsin, kun sain omalla ahkeruudellani vaikuttaa palkkaan.
Tässä esimerkkejä, minkälaisia ekoja kesätöitä ja työpaikkoja ihmisillä on ollut. Ole reipas äläkä nirsoile. Kaikki työt on oppimista elämää varten. Uran ehdit aloittaa myöhemminkin.
Eka työpaikka oli:
- kaupan kotiinkuljetusauton apupoikana
- Aholaidassa hyllyjä täyttelin. Oli opettavaista ja motivoi opiskelemaan. Toinen motivoiva paikka oli yo-tutkintolautakunta, jossa vertasin paperissa olevaa nroa tietojärjestelmässä olevaan (eli tarkastin, että tallennus oli mennyt oikein), palkka olis ollut merkittävästi isompi, jos olisi ollut tutkinto (miksi?). Opin siis, että opiskelemaan...
- Varastomiehenä asevarikolla
- Täytin myymäläautoa ennen kuin viivakoodit oli keksitty.
- Tais olla mullakin lehdenjakaja. Oli aina jännä kattoo paljonko oli lehtipinoja ja mainoksia porttikongissa. Joka mainoksesta sai ekstraa! Niitä sai ensin lajitella ennen itse actionia. Pennies from heaven
- Kasvatin muutaman kesän männyntaimia ja syksyisin sitten istutettiin net. Se istutusviikko oli järettömän raskas fyysisesti. Homma alkoi keväällä siemenistä, jotka kylvettiin, koulittiin kuunnellen yöradiota ja lannoitettiin säännöllisesti. Vastuullista ja palkitsevaa.
- Istutin männyntaimia urakkapalkalla kaverin isälle. Kolmen viikon hommalla sai saman verran kuin kaverit kunnan kesätöissä koko kesältä. Ei kyllä mitään herkkua ollut, mutta oikein työnmakuista. Herättiin ennen sianpieremää ja lähdettiin pois kun tuli liian kuuma. Ja paarmoja oli ku vanhassa testamentissa.
- Poimin mansikoita. Tajusin aika äkkiä, että ei ollut mun juttu
- No tietty Hese.
- Mä pidin kesäkahvilaa mun siskon kanssa, sisko oli täysi-ikäinen mä 13v. .. Yrittäjäperheestä niin mitä vanhemmat edellä sitä pienet perässä. Sitä ennen taisin saada "kesätyörahat" keräämällä päivänkakkaransiemeniä 4H kerholle joka myi ne Helsingin kaupungille. Niistä sai jotain x-markkaa / 100g
- Kolmen lapsen hoitajana heidän kotonaan äidin mennessä takaisin töihin. Nuorin vuoden, sitten 5v. ja eskari... Usein mietin miten silloin pärjäsin kolmen kanssa kun välillä tuntuu että omissa kahdessa on ollut kädet täynnä työtä. Muistikuvista päälimmäisenä se, että naurettiin ja hulluteltiin paljon ja koko ajan paistoi aurinko.
- Mainostenjako. Tai talonmieshommat ja ruohonleikkuu en muista kumpi alkoi ensin. Kyl työnteko olis sellainen nautinto et sitä osais jo arvostaa.
- 13-vee, muurarinapulainen..
- Eka oikee virallinen työpaikka taisi olla hautausmaalla puutarhahommissa. Se oli sellanen kuukauden mittainen "tienaa tonni" kampanja. Ja tämä siis markka-aikana! Olin varmaan 15 tjsp.
- Porasin Michelin-ukoille persreikiä urakkapalkalla. Kuuma kesä, radiosta soi iskelmä. Good times.
- Hattukauppa ja työkalukauppa. Oikeesti taisi olla enemmän päivähoitopaikka, vaikka sain taskurahaa. Ja oikea eka mansikanpoimija.
- Kärry- ja pullopoikana Turussa Tampereentien Prismassa 80 luvulla. Kyseinen kauppa on olemassa ja samalla paikalla yhä edelleenkin.
- Puhelinvaihteen hoitaja, silloin historiallisten lankapuhelinten aikaan.
- 4H:n kautta apulaisena keramiikkapajassa sen jälkeen lasten uimakoulua
- Kesätoimittaja Keski-Uusimaassa, olin 18-vuotias, työpaikka Keravalla, tien toiselta puolen olin päässyt Kvan yhteiskoulusta ylioppilaaksi edellisenä päivänä.
- Juoksutyttönä eli tsupparina Lemminkäisellä, Maantiekylässä, vuosi oli 1970.
- 14 vuotiaana puusepänverstaassa reikien poraaja 2*2 ja 2*4 tuuman "parruihin".
- En muista ekaa, mutta yksi ekoista oli mansikkatilalla mansikoita poimien. Kummasti sain parhaat puskat nopeasti, kun keskityin keräämiseen, enkä kavereiden kanssa sosiaaliseen elämään siinä puskien välissä mansikoita syöden.
- Ihan snadina istutin taimia, en saanut palkkaa mutta osaomistan vieläkin. Ensimmäistä palkkaa taisin saada opettajan sijaisena 17-vuotiaana tuoreena ylioppilaana.
- 13v Fida:n kirppiksellä kesäapulaisena kuukauden, seuraavana kesänä taidekartanossa MYYMÄSSÄ lippujen ja tilojen esittelyiden lisäksi KALLIITA TAULUJA mm. venäläisille / turisteille jne. ihan pokkana asiantuntemuksella 14vuotiaana..
- Säynätsalon talotehdas nevö forget!
- Muistaaksee kans kokeilin ihan ekaksi mainosten jakoa, mutta se loppu mun osalta lyhyeen. En täten laske sitä, mutta kotisiivousta tein jonkin aikaa, ihan hirveetä hommaa oli!
- Helvi Sipilän lastenlapsien nanny ja mainosten jakaminen penni/kpl. Kävin barrikaadeille palkasta työnantajalle ja sain nostettua sen koko jengille;) En ollut silloinkaan hiirulainen, yeah.
- Kaupan kassana 17-kesäisenä. Vanhan ajan kassakone, kaikki hinnat piti muistaa ulkoa ja pullaa/keksiä/leipää myytiin lasivitriinistä. Toimistotilojen ja vasta valmistuneiden talojen siivoajana 18-vuotiaana.
- 6 vuotiaana sokerijuurikkaan harvennuksessa ja siitälähtien joka kesä vastaavaa ja vesakontorjuntaa, ruohonleikkuuta, kitkemistä, 30000 rhododendronin siirtoa isompaan purkkiin, traktorikuskina, raksalla jne ja 23 v eteenpäin kaikenlaista sekavaa josta viimeiset 18 vuotta yrittäjänä
- Yritän pinnistellä: oliko se hevosten lomitus, navetta lomitus vai sikatilallisten lomitus?
- Kreikassa baari/kahvilatyöntekijänä. Hyvin meni tarjoileminenkin ilman kokemusta, vain yhdet bisset iltalialaisen turistin silkkitakille..
- pilkoin puita.
- Oltiin mansikanpoimijoina kavereitten kanssa 13-vuotiaana Kotkan Kaukolassa tai Jäppilässä, kumpaa se nyt olikaan. Saatiin lemput sieltä ennen kuin viikko oli kulunut, kun otliin syöty enemmän kuin kerätty. Tai sitten se johtui siitä, kun aloitettiin mansikkasota tyttöjen kanssa?
- Lapsimalli ura kesti vuosien ajan ja lähes viikottain keikkoja 7-vuotiaasta. Suuri osa rahoista säästöön.
- Pianonsoiton opettajana musiikkiopistossa.
Viimeinen #ekatyöpaikka on nuorimmalta kommentaattorilta. Meidän City Digital mediaperheeseen kuuluvalta Vivas.fi toimitusjohtaja Aleksi Virtaselta:
- toimitusjohtaja - Aleksi Virtanen
Menestystä ekaan työpaikkaasi! Muista: Kaikki työ on tärkeää!
Etsitkö kesätyöpaikkaa? Nyt jos koskaan kannattaa tutustua oman paikkakunnan avoimiin työpaikkoihin, laittaa työhakemus ja ansioluettelo kuntoon ja aloittaa työnhaku. Poimimme Duunitorilta erilaisia kesätyöpaikkoja ympäri Suomea. Klikkaamalla työnantajan nimeä pääset suoraan työpaikkailmoitukseen.
Lemminkäinen: Yritys tarjoaa työmailla niin avustavia kuin työnjohdollisiakin tehtäviä. Lisäksi toimialat ja konsernitoiminnot tarjoavat vaihtelevia työtehtäviä asiakaspalvelun, suunnittelun ja kehittämisen parissa. Tutustu avoimiin työpaikkoihin osoitteessa www.lemminkainen.fi/kesatyo ja hae viimeistään 30.3.2014.
Finnacta: Finnacta etsii iloisia ja reippaita henkilöitä työskentelemään tulevana kesänä Kuopion, Joensuun, Jyväskylän, Mikkelin, Tampereen tai Helsingin toimistoissa. Työssä pääset toimimaan eri tuotteiden asiakaspalvelu ja -hankinta tehtävissä. Katso lisää: http://www.finnacta.fi/ ja hae viimeistään 1.4.2014.
Kela: Kela tarjoaa kesätöitä eri puolella Suomea toimistojen asiakaspalvelussa ja hakemusten ratkaisutöissä sekä erilaisissa keskushallinnon tehtävissä Helsingissä. Katso kaikki työpaikat http://www.kela.fi/avoimet-tyopaikat ja hae helmikuun loppuun mennessä.
Lidl: Lidl tarjoaa tänä vuonna yli 500 kesätyöpaikkaa. Lidl hakee muun muassa myyjiä, kirjanpitäjiä, IT-tukihenkilöitä ja varastotyöntekijöitä. Katso avoimet kesätyöt: http://tyopaikat.lidl.fi/ ja hae viimeistään 16.2.2014.
Valio: Valio tarjoaa tulevana kesänä eri toimipaikoilla kausi- ja kesätöitä noin 300 henkilölle. Valio etsii kausi- ja kesätyöntekijöitä eniten tuotannon- ja logistiikan tehtäviin eri toimipaikoille sekä yksittäisiä tekijöitä mm. myynnin- ja asiakaspalvelun tehtäviin. Hae viimeistään 31.3.2014 osoitteessa www.valio.fi/kesatyo.
Turun kaupunki: Turun kaupunki arpoo 310 kesätyöpaikkaa 16-18-vuotiaille nuorille. Työt ovat avustavia tehtäviä kaupungin eri yksiköissä. Lista tarjottavista työpaikoista löytyy osoitteesta www.turku.fi/nuortenkesatyot. Haku päättyy 6.2.2014 klo 15:00.
ABB: Kesällä 2014 ABB tarjoaa sadoille 18 vuotta täyttäneille nuorille kesätyöpaikan. ABB hakee kesätyöntekijöitä tuotanto- ja toimistotehtäviin lähinnä Vaasan ja Helsingin seudulle. Hae viimeistään 28.2.2014 osoitteessa: http://www.abb.fi/kesatyo.
LähiTapiola: Tulevana kesänä yritys tarjoaa nuorille kesätyöpaikkoja muun muassa asiakaspalvelu- ja korvauspalvelutehtävissä sekä tukitoiminnoissa. Hae osoitteessa: http://www.lahitapiola.fi/. Hakuaika päättyy 31.03.2014.
Vacon: Vaconilla on toimihenkilötehtäviä avoinna yhdeksässä eri toiminnossa. Katso avoimet paikat osoitteessa https://vacon.rekrytointi.com/paikat/ ja hae viimeistään 28.2.2014.
Caverion: Caverion tarjoaa tulevana kesänä työtehtäviä ympäri Suomea erilaisiin harjoittelijatehtäviin kuten kiinteistötekniikan ja teollisuuden huolto ja kunnossapito, asennus (IV, LV, sähkö, putki), projektinhoito, työnjohto sekä liiketoiminnan tukipalvelut. Hae jättämällä sähköinen hakemus 31.3.2014 mennessä osoitteessa www.caverion.fi/kesatyo.
UPM: UPM tarjoaa kesätyöpaikkoja eri puolella Suomea. Suurin osa kesätyöpaikoista sijaitsee tuotantolaitoksissa. Kesätyöpaikat tukitoiminnoissa kuten taloushallinnossa, henkilöstöhallinnossa ja IT:ssä sijaitsevat pääosin Tampereella ja Helsingissä. Näissä tehtävissä tarvitaan hyvää englannin kielen taitoa, muu kielitaito katsotaan eduksi. Hae viimeistään 28.2.2014 osoitteessa: http://www.studentwork.fi/upm/.
NCC: NCC hakee eri vaiheessa opintoja olevia opiskelijoita rakennusalalle haalari- ja työnjohtoharjoitteluun: Haalariharjoittelu on tarkoitettu rakennusalan 1. ja 2. vuosikurssin ammattikorkea- ja korkeakouluopiskelijoille, joilla ei vielä mittavaa rakennusalan kokemusta. Työnjohto- tai työmaainsinööriharjoittelu on tarkoitettu rakennusalan ammattikorkea- tai korkeakouluopiskelijoille. Haku päättyy 31.03.2014. Katso avoimet työpaikat: http://www.ncc.fi/fi/Tule-toihin/Opiskelijat/Harjoittelupaikat/.
Yara Suomi: Yara Suomi tarjoaa kymmeniä kesätyö- ja harjoittelupaikkoja eri tyyppisissä tehtävissä. Kesätöihin ja harjoittelijoiksi haetaan opiskelijoita ja vastavalmistuneita seuraavilta aloilta: geologia (huom! hakuaika päättyy 31.1.2014), kaivostekniikka, rikastustekniikka, prosessi- ja kemiantekniikka, mekaaninen kunnossapito / kone- ja metallitekniikka, sähkötekniikka, automaatiotekniikka ja laboratorioala. Hae kesätyöpaikkoja: http://www.yara.fi/tietoa-yarasta/urapolku/avoimet-tyopaikat.
Bauhaus: Bauhaus tarjoaa avoimia kesätyöpaikkoja usealla eri paikkakunnalla. Katso avoimet työpaikat ja hae viimeistään 28.2.2014 osoitteessa: http://www.bauhaus.fi/.
Sinä voit pienillä teoillasi muutat maailmaa. Kun menet työpaikalle. Voit hymyillä ihmisille. Keittää kahvit muille. Auttaa toisia.
Pienet teot vaikuttavat työpaikan ilmapiiriin. Pienet arkiset askareet muuttavat maailmaa vaikkei aina siltä tunnu.
Työmaailman perhosefekti
Hymyilet työkaverillesi, hän hymyilee todennäköisesti takaisin. Aiheutat ketjureaktion. Hymy tarttuu. Jos et usko, kokeile haukotella. Jo pelkkä haukottelun ajattelu saa sinut haukottelemaan.
Sorry. Ei ollut tarkoitus saada sinua haukottelemaan. Tai ehkä oli. Tarkoitus oli todistaa, että digitaalisella viestinnällä on merkitystä ja digitaalisesti viestimällä voimme saada toiset ihmiset toimimaan halutulla tavalla.
Työlläsi on merkitystä
Maailma on muuttunut. Tehtaan liukuhihnatyön sijasta teemme älyä vaativaa työtä. Ajattelemme paljon. Työmme on suunnittelua, designia, brändien rakentamista, markkinointia. Tuotamme aineetonta hyvää. Ei ehkä niin konkreettista kuin joku katedraalin rakentaminen, mutta silti jokaisella työtehtävällä on merkitystä.
Meidän firmoissa on töissä erilaisilla titteleillä olevia ihmisiä. On koodaria, palvelumuotoilijaa, art directoria, projektipäällikköä, copywriteriä, toimittajaa, editoria, moderoijaa, konseptoijaa, myyjää, markkinoijaa, arkkitehtia, suunnittelijaa, senior developeria, team leaderia jne.
Listaan tähän vähän eri tittelillä toimivien ihmisten aiheuttamia perhosefektejä. Listan ei ole tarkoitus olla kattava, mutta saat varmasti idean miten pienet työtehtäväsi vaikuttavat maailman kehittymiseen. Pienillä teoilla on merkitystä.
Jotta saat haukottelun loppumaan, laitan tähän hymykuvan.
Toivottavasti hymyilet nyt. Tämä blogaus sai taas aikaan pienen efektin. Tässä koottuna digimaailmassa eri titteleillä toimivien ihmisten pieniä tekoja, joilla he muuttavat maailmaa
Koodari ja senior developer muuttavat maailmaa
Koodaaja ei ole enää kokista juova nörtti komerossa. Koodaaja on sankari. Koodaaja muuttaa maailmaa koodirivi kerrallaan. Koodaaja on saanut aikaan senkin, että tämä sivusto on pystyssä. Koodaaja on rakentanut sinulle pienin näppäimistön näpsyttelyin ohjelmiston, jonka avulla voit lukea tämän tekstin. Senior developerit huolehtivat siitä, että verkkokaupan tilausjärjestelmä toimii.
Ilman sovellusten kehittäjiä ei olisi Facebookkeja, hissejä, ei firmojen nettisivuja, ei kännyköitä ei edes taskulaskimia. Sovelluksia on joka paikassa. Jokainen yritys tarvitsee koodarien rakentamia sovelluksia. Sovellusten avulla voidaan toteuttaa sisäistä viestintää, sähköpostittelua, ulkoista viestintää, tietojen tallennusta. Kaikki toimii sovellusten ympärillä. Ilman koodareita ja devaajia ei olisi digitaalisia työkaluja. Teette tärkeää työtä. Koodari on digitaalisen maailman rakennustyöläinen. Koodaus on nykyajan käsityötä. Maailma muuttuu koodirivi kerrallaan.
Palvelumuotoilija, konseptisuunnittelija, arkkitehti ja art director muuttavat maailmaa
Sovellus näyttäytyy käyttöliittymän kautta. Harvoin näkee koodaria, joka osaa suunnitella palvelusta helppokäyttöisen. On niitäkin, mutta usein koodaaja tarvisee työparikseen palvelumuotoilijan ja graafisen suunnittelijan tai art directorin. On myös art directoreita jotka osaavat koodata. Yhteistyössä voimme täydentää toistemme osaamista. Kaikkia tarvitaan.
Brändi on sitä miltä se näyttää, mitä se on ja miltä se tuntuu. Hyvin muotoiltu verkkopalvelu, hissin käyttökokemus, kivasti toimiva verkkopankki on tärkeä osa yrityksen toimintaa. Mainoksissa annettu lupaus hyvästä palvelusta pitää ulottua toimintaan asti. Jokaisen tuotteen takana on designeri tai palvelumuotoilija, joka tekee tuotteeseen fiiliksen ja tuotteen hengen. Hyvä tuote on hyvin suunniteltu. Hyvällä tuotteella on selkeä arkkitehtuuri. Hyvällä palvelulla on selkeä palvelukokemus. Hyvä tuote on sellainen, jota kantaa ylpeänä ja kehuu kavereille. Designilla on merkitystä. Art directorit, graafikot, visualistit, tilasuunnittelijat, konseptisuunnittelijat ja käyttöliittymäsuunnittelijat muuttavat maailmaa mukavammaksi käyttää. Pienillä teoilla on merkitystä. Maailma muuttuu design kerrallaan.
Projektipäällikkö, scrum master, team leader muuttavat maailmaa
Jokainen työ alkaa ihmettelystä ja päättyy toimitukseen. Siinä välillä on joku tärkeä ihminen, joka jäsentää ihmettelyn aiheet tärkeysjärjestykseen ja vahtii, että jokainen asia tulee tehtyä. Maailman monimutkaistuessa ja projektien haastavuuden kasvaessa tarvitaan entistä enemmän ihmisiä, jotka osaavat laittaa työt järjestykseen. Tarvitaan projektipäällikköjä, tiimien sparraajia, tarvitaan scrum mastereita jotka sparraavat meidät toteuttamaan entistä paremmin työtämme. Hyvin jäsennelty ja johdettu projekti muuttaa maailmaa. Projektipäällijöitä, scrum mastereita ja johtajia tarvitaan.
Toimittajat, copywriterit, kuratoijat ja editorit muuttavat maailmaa
Infoähkyn maailmassa tarvitaan ihmisiä, jotka osaavat kiteyttää.
Viesti pitää olla selkeä ja kiteytetty.
Tiedät kyllä. En kirjoita tämän enempää. Teitä tarvitaan enemmän kuin koskaan. Toimittajien, blogaajien, moderoijien, kuratoijien ja copywritereiden työllä on merkitystä, te muutatte maailmaa teksti kerrallaan.
Markkinoija ja myyjä muuttavat maailmaa
Maailman paras tuote on piilotettu pimeään kellariin. Kukaan ei tiedä sen olemassaolosta. Onko sitä silloin edes olemassa? Tarvitsemme valon näyttäjiä, suunnan osoittajia, taluttajia ja markkinoijia.
Markkinoijan tehtävä on kertoa, että on olemassa tuote, palvelu. Markkinoinnin tehtävä on etsiä myyjille liidejä. Markkinoinnin tehtävä on saada ihminen oppimaan brändistä ja tuntemaan brändi paremmin.
Myyjä on se ihminen, joka selvittää mitä asiakas tarvitsee. Myyjä on se ihminen, joka ehdottaa maailman parasta tuotetta ja kantaa sen kellarista asiakkaan eteen ostettavaksi.
Myyjät ja markkinoijat saavat meidän työllemme asiakkaita. Myyjien ja markkinoijien työllä on merkitystä.
Kaikkia tarvitaan. Ilman myyjiä ei olisi asiakkaita. Ilman markkinoijia, ei olisi tietoa brändin olemassaolosta. Ilman suunnitelijoita ja toteuttajia ei olisi tuotteita eikä palveluita. Kaikkia tarvitaan. Työlläsi on merkitystä.
Perhosefekti. Meillä on vain tämä hetki. Nauti elämästäsi, nauti työstäsi. Pienen pienin askelin maailma kehittyy paremmaksi. Työlläsi on merkitystä!
Vuodenvaihde on hyvää aikaa suunnitella tulevaisuutta. Silloin tehdään paljon uudenvuodenlupauksia. Monet menestyvät ihmiset suunnittelevat elämäänsä juuri vuoden sykleillä, mutta heillä on myös pitemmän aikavälin tavoitteita.
Itselläni on oma oman elämän tavoite. Olen kysynyt itseltäni kysymyksiä, joihin olen pakottanut itseni vastaamaan kirjallisesti. Käyn näitä säännöllisesti läpi. Kirjoitin kysymyspatteriston myös Pysäyttämätön yrittäjyys -kirjaan. Tässä kirjan sivuilta 22-23 ajatuksia ja kysymyksiä, jotka auttavat sinua etenemään elämässäsi kohti sitä unelmaa, joka on sinun unelmasi.
#4 Päätä, mikä sinusta tulee isona
Pysäyttämätön tietää, mikä hänestä tulee isona. Hän myös
tietää, että voi muuttaa päätöstään milloin vain.
Olin aivan musertunut, kun olin saneerannut yritykseni
vuosina 2002-–2003. Päätin, etten enää ikinä halua olla
IT-alalla. Päätin, etten enää ikinä halua olla yrittäjä. Päätin
alkaa opiskella johtamista ja hakeuduin MBA-opintojen
pariin.
Opiskelut alkoivat itsetutkiskelulla. Sain kotitehtäväkseni
vastata kysymyspatteristoon: Mitä haluan tehdä? Mitä en
halua tehdä? Missä olen hyvä? Missä olen huono? Missä
minulla on mahdollisuus kehittyä?
Luin monta viikkoa työpaikkailmoituksia, mutta mikään
niistä ei kiinnostanut. Ainoat kiinnostavat työpaikat
olivat aina IT-alalla. Jouduin perumaan päätökseni. Olen
sittenkin IT-mies. Olen taitava IT-jutuissa ja rakastan alaa
oikeasti. Koska en löytänyt kiinnostavaa työpaikkaa, päätin
kokeilla siipiäni IT-yrittäjänä uudelleen. Pysähdyin ajattelemaan,
mutta en jäänyt paikoilleni. Tajusin, että saneeraus
antoi sellaista oppia, jota en voi saada oppilaitoksista. Olen
jatkossa viisaampi, kokeneempi ja osaan reagoida nopeasti
kysynnän muutoksiin.
Pysähtyminen oli tärkeä hetki elämässäni. Kun olin luopunut
kaikesta, voin valita uudelleen, minne haluan mennä
ja mitä elämältäni haluan.
Päätä, millaisia elämänrikkauksia haluat elämääsi. Paljonko
haluat rahaa ja rakkautta? Millaisia ystäviä ja millaisen
terveyden haluat? Mitä haluat merkitä muille ihmisille?
Pysähdy ja tutki itseäsi. Tutki vahvuuksiasi ja heikkouksiasi.
Tunnista, mitä haluat tehdä ja mieti, mitä
asiakkaasi haluaisivat ostaa.
Mieti, puuttuuko maailmasta jotain sellaista, jonka sinä
osaat tehdä erinomaisesti, mutta josta suoriutuminen on
kilpailijoillesi vaikeaa.
Minä olen hyvä _________ ja __________ ja _________.
Haluan nyt olla ______________________-alalla
______________________________(missä tehtävässä),
koska _______________________________(miksi?).
Haluaisin kokeilla, millaista olisi olla ______________
-alalla ___________________________(mitä tekemässä),
koska_________________________________(miksi?).
Isona minusta tulee ____________________________.
Unelmapäiväni 5 tai 10 vuoden päästä sujuu aamusta iltaan
näin: ________________________________________
____________________________________________
____________________________________________
____________________________________________
____________________________________________.
Kun kuolen, ihmiset muistavat minut näistä asioista:
____________________________________________
____________________________________________
____________________________________________.