Saavuin OlutExpoon. Mitäs hel******!? Tämä paikkahan on täynnä viskejä. Olin kyllä kuullut, että niitäkin olisi siellä esillä, mutta yhtä hyvin tapahtuman nimi voisi olla ViskiExpo. Ai niin. Eihän viskiä saa mainostaa missään. Joisikohan ihmiset oikeasti enemmän jos alkoholin mainonta olisi sallittu? Vai kenties vähemmän jos sen juomista ei pidettäisi niin ihmeellisenä asiana ja alkoholia ei nostettaisi jalustalle jatkuvasti?
Eniten kaikessa alkoholipolitiikassa häiritsee se, että tuotteen maulla ei tunnu olevan mitään merkitystä. Tuolla olisi järjestetty vaikka mitä tasting tilaisuuksia, mutta kun niistä ei saa tiedottaa niin eivät ihmiset löydä niihin.
Tosiaan Vanhassa Satamassa järjestetään siis OlutExpo 18-20.10. Tietenkin siellä oltiin jo heti perjantaina odottelemassa ovien aukeamista. Olutta tosin riittää varmaan sunnuntaille asti, mutta muutamat harvinaisemmat viskit oli päästävä maistamaan ennen kuin menee parempiin suihin.
Vaikka en varsinaisesti mikään oluiden asiantuntija olekaan, niin syksyn aika on melko paljon tullut maisteltua kotimaisten pienpanimoiden oluita mm. Suuret Oluet Pienet Panimot ja Syystober tapahtumissa.
Tässä vaiheessa vielä haetaan sitä vertailupohjaa ja maistellaan mahdollisimman paljon erilaisia oluita enkä ala niitä sen enempää pisteyttämään. Oluiden maistelun opettelemisessa olen ottanut samanlaisen lähestymisen kuin viinien kanssa. Ensin kysyn tai luen esitteestä miten kyseinen olut on valmistettu, sitten yritän tuoksusta ja mausta löytää kyseiselle oluelle tyypilliset vivahteet: löytyykö oluesta pintahiivaoluelle tyypillisiä hedelmäisiä aromeja, tummemman maltaan paahteisuutta, tai jättääkö voimakas humalointi katkeran jälkimaun suun takaosaan jne. Seuraavassa vaiheessa maistetaan ensin olut, muodostetaan siitä oma mielipide, ja lopuksi tarkistetaan asia kysymällä tai lukemalla. Oluita tulikin maisteltua aina Uudesta-Seelannista asti. Olut on valmistettu pullokäymismenetelmällä, joka minun korviini kuulostaa melko työläältä prosessilta.
Sitten kun ei enää jaksa keskittyä maistelemiseen voi alkaa katselemaan ympärilleen keitä muita on paikalla. Ja olihan siellä tuttuja vaikka kuinka paljon ja oli oikein hauska ilta. Ja totta kai tuli maisteltua huippuhyviä viskicocktaileja.
Viskiä, absinttia, aprikoosilikööriä, sokeria, valkuaista, päälle mustapippuria ja appelsiinin eteeriset öljyt. Saatan käydä tänään hakemassa näitä vielä muutaman. Löytyisiköhän ensi vuonna olutcocktailejakin?