TableOnline.fi julkaisee postaussarjaa, jossa päästetään ääneen ravintola-alan ammattilaisia, kuten TableOnline-ravintoloiden keittiömestareita ja muuta henkilökuntaa. Sarjan aloittaa La Maisonin keittiöpäällikkö Pauli Novitsky.
Kuka olet ja missä työskentelet?
– Olen suhteellisen tasapainoinen, neuroottinen ja rauhallinen keittiöpäällikkö ravintola La Maisonista. Meidän kahden hengen keittiössä titteli keittiöpäällikkö on hieman yliampuva, lämpimän keittiön kokki on lähempänä totuutta. Viime talvena vaihdoimme kollegani kanssa puolia ja siirryin kuten Jukka Poika aikanaan sanoi, kylmästä lämpimään. Niin ja nimeni on Pauli Novitsky.
Milloin tajusit, että hitto, mustahan tulee kokki?
– En koskaan halunnut kokiksi. En myöskään muista tarkkaa ikävuotta, jolloin tulevaisuuden suunnitelmani olisivat minulle kirkastuneet, kuitenkin reilusti alle 10 vuotiaana päätin että isona minusta tulee keittiömestari. Meillä oli perhetuttuna vanhan liiton keittiömestari joka grillaili pihallamme ja minä tuijotin lasittuneena ja päätin että isona musta tulee toi jätkä.
Päädyinkin jo melko nuorena, 21-vuotiaani ensimmäisen kerran mesuksi ja sillä tiellä ollaan. Keittiömestarina oleminen tuo kokin käsityöammattiin myös esimistyön tuomat haasteet ja rikkaudet mukanaan ja tässä roolissa koen olevani vahvimmillani.
Mitä tekisit ellet olisi kokki?
– Mitä tekisin jos en olisi kokki? Rahaa luultavasti.
Jos en olisi päätynyt ravintola-alalle, työskentelisin numeroiden parissa, matemaatikkona tai pankkialalla. Tein parikymppisenä syrjähypyn liikunta-alalle, mutta rakkaan harrastuksen muututtua työksi, paloi samalla into liikuntaan moniksi vuosiksi.
Mitä kotijääkaapistasi löytyy tällä hetkellä?
– Mediaseksikäs vastaus oman jääkaapin sisältöön olisi tietenkin pullo shampanjaa, ankanmaksaa ja purkillinen kaviaaria. Totuus lähentelee tyhjää jääkaappia, jonka nurkista löytyy isoäidin marjamehua, savora-sinappia, useampi juustopala ja vaihteleva määrä nuuskaa. Niin ja voita, voita pitää aina olla.
Paras ruokamuistosi?
– Viimeisimpänä parhaana ruokamuistona tulee mieleen BasBas&Staff winebarissa syömäni Nadin grillatut pikkelimuikut ja aioli. Yksinkertaisuudessaan taidetta.
Noma ja Fat Duck olivat hyviä, mutta kyllä grillimuikut painaa ohi ja kovaa.
Kokit kuuntelevat kuulemma keittiössä huonoa musaa. Mitä teidän ravintolan keittössä kuunnellaan?
La Maisonin keittiössä kuunnellaan countrya. Satunnaisesti kevennetään Kaija Koolla ja 3 doors downilla, mutta suurimman osan aikaa nautitaan etelävaltioiden viskin, oluen, naisten ja maissinhuuruisesta tunnelmasta. Joskus Viljami pääsee yllättämään Avenged sevenfoldilla, mutta mulla menee pakka sekaisin aika nopeasti siinä vaiheessa.
Miten rentoudut vapaa-aikanasi?
– Tiistaista lauantaihin harrastetaan rentoutumista viinin voimalla, sunnuntaisin unen ja netflixin ja maanantaisin sinkoillaan ympäri ruokakauppoja ja illalla syömään Teatterin Grilliin. Pyhä kolminaisuus; viini, uni ja ravintola teatteri.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.