Hallituksen linjattua että alle 25-vuotiaille, jotka eivät hae kouluihin leikisti,
ei kuulu vihoviimeisintä toimeentulon perälautaa, eli toimeentulotukea päätin haastatella Onnia, parikymppistä kaveria jolla on viimeaikaista kokemusta niin sanotusta aktiivisesta työvoimapolitiikasta, joka riistää perustoimeentulon. Antoisia lukuhetkiä perustuloa odotellessa.
Toimeentulo vietiin vitsihausta kieltäytymisen takia
Vuoden 2009 ylioppilaan Onni Niemisen kokemus työvoimahallinnosta on malliesimerkki, siitä miten valtio kyykyttää nuoria aktiivisen työvoimanpolitiikan varjolla. Onni on aktiivisesti yrittänyt työllistää itseään, kesällä ja syksyllä 2009 hän on esimerkiksi osallistunut kaupunginosista kertovien esittelyviedoiden tekemiseen Helsingin kaupungille.
Pop- ja jazz-musiikin teoriaa sekä lyömäsoittimia Jyväskylän Konservatoriossa koulunkäynnin ohella opiskellut Onni suoritti kirjoitusten jälkeen siviilipalveluksen mielyttävissä puitteissa Aleksanterin Teatterissa Helsingissä elokuusta 2009 syyskuuhun 2010.
Kuva: Ina Mikkola
- ”Sain tehtäväksi keväällä 2010 ajaa valot Ella ja kaverit- lastennäytelmään. Myös muissa näytelmissä kevään aikana sain vastuullisia tehtäviä näyttämömestarista roolitettuun lavasteensiirtäjään. Työ oli mieluisaa ja siviilipalvelus teatterissa opetti minulle paljon teatteritekniikasta, teatterin toiminnasta ja avasi ovia esittävän taiteen maailmasta.”
Elokuussa 2010 Onni jatkoi töitä satunnaisesti Aleksanterin Teatterissa. Hän tekee edelleen ainoana palkkatyönään muutamia vuoroja viikossa narikassa. Palkka on 9,5 euroa tunnissa, mutta työsopimuksen saaminen on ollut kiven alla.
- ”Viihdyn mukavien työtovereiden, tutun ympäristön, laadukkaan teatteritarjonnan ja harvojen vuorojen takia. Teen myös satunnaisia töitä avustajana elokuvissa, mainoksissa ja mallina, jolloin palkkana on usein leffalippu ja lounas.”
Suoritettuaan siviilipalveluksensa Onni hakeutui syyskuussa 2010 työharjoitteluun Sarjakuvakeskukseen.
- ”Olin harjottelussa noin kaksi kuukautta tehden keskimäärin kuuden tunnin työpäiviä. Sopimus oli helmikuun loppuun saakka.Jos keskeytymistä harjottelussa ei olisi tapahtunut, olisin oppinut lisää alasta, lukenut kymmeniä sarjiksia lisää ja tutustunut uusiin mielenkiintoisiin ihmisiin.”
Hyvin alkanut harjoittelu sarjakuvakeskuksessa loppui kuitenkin lyhyeen. Onnilta evättiin työmarkkinatuki, vaikka hän on työvoimapoliittiseen toimenpiteen, eli harjoittelun piirissä. Tämä tulkinta pohjautuu ainoastaan hallituksen esitykseen, eikä lakiin ja on siten hyvin kyseenalainen.
- ”Minulle kerrottiin työkkäristä säännöt työmarkkinatukeen ja työharjotteluun liittyen. Tiesin kyllä, että yhteishaussa pitää hakea edes "vitsillä" myös syksyisin saadakseen tukea. Tein näin jo kerran keväällä hakiessani yliopistoon sekä merenkulun koulutukseen, ja tunsin että se riitti siitä vitsailusta. Halusin sivuuttaa tämän naurettavan säännön ja olla hakematta, koska kiinnostavia alojakaan ei ollut syksyn haussa tarjolla. Ensi kevään yhteishaussa aion hakea opiskelemaan luultavasti lavastusta, ohjausta ja musiikkiteknologiaa."
- ”Koen Kelan ja työkkärin yhteistyön erittäin jäykäksi. Minulle kerrottiin, että työharjotteluni lopetettiin, koska olen alle 25-vuotias, minulla ei ole ammatillista koulutusta, ja koska en hakenut syksyn yhteishaussa kouluihin. Yksi syy on vielä se, etten ole tehnyt töitä putkeen viittä vuotta. Näiden syiden takia en ole oikeutettu työmarkkinatukeen ollessani harjottelussa tai työttömänä. Toisin sanoen minulta on evätty kaikki oikeudet Kelan tukiin. Asumistukea kyllä saan noin 190 euroa kuukaudessa 370 euron vuokraan.”
Onni ei usko valittavansa päätöksestä.
- ”Aiemmat kokemukseni Kelan muutoksenhakulautakuntaa kohtaan eivät ole kannustavia. Minun sivariaikainen valitukseni asumisasioista on vielä yli vuodenkin jälkeen vireillä. En tiedä oikeastaan, mitä muutoksella asiaan saavuttaisin?”
Myös aiemmat byrokratiasotkut alentavat Onnin motivaatiota valittaa epäselvästä päätöksestä. - ”Minulla on aiempaakin kokemusta tällaisesta. Esimerkiksi vanhentuneet säädökset, kuten oletukset parisuhteista kämppisten kanssa ovat suututtaneet.”
- ”Pahin esimerkki on kuitenkin hiljattain tullut ilmoitus siitä, että työharjottelun aikana tehtävät harvatkin palkkatyöt täytyy ilmoittaa tarkasti. Sain vasta nyt tiedon tästä ja olen luultavasti Kelalle velkaa 400-600 euroa, koska tienasin narikkatöistä sarjakuvakeskuksen työharjottelun aikana. "
- ”Ärsyttävää on sekin, etten saanut marraskuulta penniäkään sossusta, koska minun täytyi vuokran maksun eräpäivän lähestyessä lainata rahaa vanhemmilta vuokraan ja muutamaan ateriaan. Niinpä sitten sain järkytyksekseni huomata, että kyseisen kuun "tuloja" ovat vanhemmilta lainattu raha. "Emme huomioi velkojasi", sanoi viraston täti.”
Myös toimeentulotuen jäykkyys harmittaa Onnia:
- ”Hyvin pienet palkkatuloni vähentävät toimeentulotukea. En usko, että jättäisin narikkatöitäni sillä syyllä, että saisin saman verran rahaa sossusta, mutta se kuitenkin passivoi minua muussa työnhaussa. Miksi hakea muutamia lisävuoroja muista teattereista, jos kuukausituloni pysyisivät silti samoina?”
Onnilla on terveisiä myös päättäjille.
- ”Aktiivista ihmistä ei saa koskaan aliarvioida. Jos on halua ja intoa tehdä tiettyä työtä, pitäisi säädöksiä muokata niin, että aktiivisuus työssä pysyisi. Tämä olisi myös kannattavaa koko yhteiskunnalle.