Minun koulusta löytyy opinto- ja uraneuvoja, psykologi, pappi, terveyspalvelut, mahdollisuus kehittää akateemista kirjoittamista niin ruotsiksi kuin englanniksi. Henkilö, joka opettaa ja rohkaisee esiintymään. Henkilö, joka opettaa opiskelutekniikoita sekä kuraattori. Henkilö, jonka kanssa voi keskustella alkoholinkäytöstä. Henkilö, joka auttaa yrityksen perustamisessa. Miltä teidän koulun opiskelijapalvelut tai työmahdollisuudet näyttävät?
Suomen koulujen budjetteja karsitaan kovalla kädellä. Luokkakoot kasvavat, kirjat kierrätetään, eikä opintopalveluihin ole varaa. Lahden ammattikorkeakoulun tilanne on huolestuttava. Oppilaiden mahdollisuus lähiopetukseen vähenee, sillä on liikaa pyydetty maksaa palkkaa. Anteeksi ymmärsinkö oikein, että oppilaat eivät saa tulla kouluun, koska on liian kallista maksaa opettajille palkkaa? Uutisissa on mainittu myös yleisesti aloituspaikkojen vähennyksistä kaikissa korkeakouluissa. Samaan aikaan huudetaan nuorten syrjäytymisestä, työttömyydestä ja suurien ikäluokkien tulevista haasteista yhteiskunnalle. Miten suomen päättäjät ovat ajatelleet parantaa nuorten asemaa ja tulevaisuutta, jos aloituspaikkoja vähennetään maassa jossa nuorilla ei ole töitä? Ilman asiallisista koulutusta on hankala saada töitä ja tämän olen itse oppinut jo peruskoulussa. Jos olen ymmärtänyt väärin, olen jäänyt paitsi tärkeästä informaatiosta tai jos olen yksikertaisesti tyhmä, olkaatte hyvä ja oikaiskaa jos tämä yhtälö on muuttunut. Yhtälö nuoret + koulutus = töitä, tuntuu olevan Suomessa kuitenkin utopiaa.
Olen viittä vaille valmis omissa opinnoissani ja olen onnellinen, että olen suorittanut opintoni täällä Tukholmassa. Olen kuitenkin opiskellut myös Vaasan yliopistossa ja kiinnostuinkin vertaamaan opiskelijoille tarjottavia palveluita. Vaikka koura ei ole näyttänyt kouraisseen pahiten Vaasan yliopistoa, on opiskelijapalveluissa huomattava ero. Vaasan yliopisto tarjoaa välttämättömät opiskelijapalvelut, kuten psykologin, urapalvelun, terveyspalvelun sekä opinto-ohjauksen. Olen varma, että joissakin kouluissa asia on vielä pahempi eikä koululla ole esimerkiksi varaa tarjota oppilaille psykologia.
Tukholmaan muuttaa yhä enemmän suomalaisia parempien opiskelumahdollisuuksien perässä. Myös muut yliopistot ovat suosittuja, kuten esimerkiksi Uppsala, Lund ja Malmö. Itse suosittelen ruotsalaista yliopistoa. Huhut ja vanhanaikaiset käsitykset siitä, että ruotsalainen yliopisto olisi huonompi, aliarvostettu tai epäakateeminen on täyttä puppua. Itse olen kuullut sanonnan ”Se on niitä Uppsalan ekonomeja”, joka tarkoittaa, että koulutus on huippuluokkaa. Se, joka on opiskellut viisi vuotta Suomessa suomeksi, osaa varmasti hyvän suomen kielen. Mutta suomalainen, joka on opiskellut kolme vuotta Ruotsissa osaa sujuvan ruotsin, englannin sekä suomen kielen. Vaikka ruotsi ei itsessään kovin globaali kieli olekaan, on se kuitenkin hyvä lisä CV:ssä jos Suomi siintää silmissä koulun jälkeen.
Siinä missä Suomi karsii koulutuksesta, panostaa Ruotsi tulevaisuuteen. Täällä asiat nähdään pidemmällä tähtäimellä. Jos itse uskaltaa ottaa haasteen vastaan, nähdä vaivaa, ja suunnittelee kansainvälistä uraa, ovat Ruotsin yliopistot hyvä vaihtoehto. Kansainvälisyydessä ruotsi hakkaakin Suomen 6-1. Tietyt luennot ovat vapaaehtoisia, mutta ainakin niitä järjestetään ja niille on mahdollisuus mennä vaikka opettajille tulee maksaa palkkaa.
Muutama yliopisto Tukholmassa:
Konstfack konstfack.se
Kungliga Tekniska Högskolan kth.se
Stockholms Universitet su.se
Södertörns Högskola sh.se
1 kommentti
Anonyymi
5.12.2021 10:34
Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me
Vastaa kommenttiin