Lattialla ja levällään

Näytetään kirjoitukset maaliskuulta 2015.

Jos raha-asiat ja sijoittaminen ovat hyvin yksinkertaisia asioita, missä on menestyksen juju?  1

Raha ja sijoittaminen ovat yksinkertaisia aiheita, niistä on vain tehty monimutkaisia ja vaikealta kuulostavia. Vaikka aiheet ovatkin melko yksinkertaisia, ei se vielä tarkoita sitä, että ne olisivat helppoja.

Esimerkiksi osakesijoittamisen periaatteet ovat yksinkertaisia. Muutama esimerkki niistä.

Osta osakkeita, jotka ovat nyt edullisia tulevaisuuden arvoonsa nähden.
Osta sellaisia osakkeita, joiden hinta nousee ja jotka maksavat hyvin osinkoa.
Osta sellaisten yritysten osakkeita, jotka kasvavat, joiden kannattavuus paranee ja jotka kestävät talouden tyrskyjä.

Helppo juttu. Miksi kaikki eivät ole jo rikkaita?
Asuntosijoittamisen nyrkkisäännöt ovat vastaavalla tavalla helppoja.

Ota lainaa, osta asunto ja maksa laina pois vuokratuloilla
Osta asuntoja alueelta, joka kasvaa
Osta asunnot alle markkinahinnan
Osta sellaisia, joiden hinta nousee
Osta sellaisia, joissa on hyvä vuokratuotto.

Sijoituskirjallisuus, kurssit, seminaarit ja itsensäkehittämisopukset ovat täynnä hyviä yksinkertaisia peukalosääntöjä, joita toteuttamalla toden totta pääsee pitkälle. Ongelmana ainakin omalla kohdalla on ollut se, että helpon ohjeen noudattaminen voi olla uskomattoman vaikeaa.

Esimerkiksi meidän USA:n asuntosijoituksissa ei ole mitään monimutkaista tai mystistä. Kovien tuottojen taustalla ovat naurettavan yksinkertaiset asiat. Kaikkein tärkeimmät asiat mahtuvat yhdelle A4-paperille ja voisi opettaa vartin mittaisessa seminaarissa otsikkotasolla, niin että kuulija tietäisi aivan tarkasti periaatteet.

Ajatellaanpa, että vartin seminaarini jälkeen päätät lähteä kultaa vuolemaan Amerikan asuntomarkkinoille tai Britteihin tai mihin ikinä sitten päätätkään lähteä. Myyt Suomessa olevat 5 sijoitusasuntoa ja makselet lainoja pois. Käteen jää vielä 300 000 euroa. Seuraavaksi pitäisi keksiä mihin osavaltioon ja kaupunkiin kannattaisi mennä. Päätät lentää tänne Las Vegasiin palmunalle miettimään sijoittamisen seuraavia siirtoja. Päästyäsi tänne perustat yrityksen, avaat pankkitilin, tutustut kaupunkiin ja etsit sopivat alueet, joista taloja haluat ostaa. Etsit sopivan kiinteistövälittäjän, propertymanagerin, title companyn, kirjanpitäjän ja remonttikaverit. Tutustut paikalliseen lainsäädäntöön ja asuntokauppatapaan. Alat ampua tarjouksia sopivista asunnoista ja saat ostettua ensimmäisen talon. Nyt loppuu matkalle varattu aika, sillä kolme viikkoa sattuu olemaan vain 21 päivää.

Lennetään 20 tuntia kotiin ja hoidetaan asioita puhelimella ja sähköpostilla 10 eri ajassa olevaan kaupunkiin viikon verran aikaerosta kärsien. Talon kaupat tehdään kahden viikon kuluttua ja lennät jälleen 20 tuntia paikalle allekirjoittamaan kauppapaperit ja maksamaan talon. Remonttikaverien kanssa tehdään tehdään remonttisuunnitelmat ja remontti alkaa. Lennät kotiin. Perhe iloitsee paluustasi.

Seuraavan kuun alussa lennät takaisin kahdeksi viikoksi tekemään uusia löytöjä ja valvomaan käynnissä olevaa remonttia. Löydät kaksi mielenkiintoista taloa ja tarjoat molemmista. Valitettavasti joku toinen on valmis maksamaan taloista huomattavasti enemmän ja käteen jää tyhjä kortti.

Kahta päivää ennen kotiinpaluuta löytyy vielä yksi HUD:in omistama talo, josta saat tarjottua. Lennät kotiin ja parin päivän päästä tulee vastatarjous. Saat hoidettua 8 tuntia voimassa olevan vastatarjouksen kuin ihmeen kaupalla sähköpostitse keskellä yötä. Lähettämäsi vastatarjous hyväksytään ja alkuperäiset allekirjoitetut paperit pitää toimittaa FedEx:in edullisella 240 euron kyydillä HUD:ille.

Lennät tekemään kaupat kahden viikon päästä, ihastelet valmistunutta remonttia, joka sujui ilman ensimmäistäkään ongelmaa. Kaupantekoa ennen selviää, että talossa on edelleen selvittämätön laina sekä maksamattomia kiinteistöveroja rasitteena. Titteliyhtiö auttaa asiassa ja saa lopulta talolle puhtaan tittelin. Nimet paperiin, rahat myyjälle ja uusi remontti käyntiin ja uutta taloa etsimään. Jatkat alueeseen tutustumista neljän viikon ajan, jotta varmasti tiedät miten kaupunki toimii ja millaisia erityispiirteitä eri alueilla on. Saat ostettua vielä yhden talon ennen kotiinpaluuta.

Kolmen kuukauden päästä lennät jälleen Vegasiin tarkastamaan remontteja. Jostain syystä kolmannen talon remontti on edelleen kesken ja toisen talon sisäpintojen yksityiskohdat ovat kuin kolmivuotiaan viimeistelemiä. Ohjeistat sujuvalla raliikuskienglannilla Meksikosta maahan muuttanutta remonttikaveria, jonka äidinkieli on espanja ja englannin sanavarasto suhteellisen suppea.

Asiat kuitenkin hoituvat ja elämä etenee. Ensimmäinen talo on vuokrattu mukavalle mammalle, mutta toisessa talossa asuva heppu on jättänyt epähemulimaisesti vuokransa maksamatta. Onneksi Nevadassa häätäminen on suhteellisen sutjakkaa. Etsitään vain sopiva lakimies ja paperit vetämään. Viiden päivän huomautusajan jälkeen saadaan parin päivän päähän court day, jossa vuokralaisen todetaan rikkoneen vuokrasopimusta ja hänelle annetaan määräys lähteä asunnosta. Sheriffin kaverit tulevat mukaan asunnolle ja siirrät asukkaan jättämät huonekalut 30 päiväksi säilytykseen omalla kustannuksellasi. Seinään tullut reikä korjataan ja uusi vuokrausprosessi käyntiin.

Kotiin palattuasi asiat sujuvat melko mukavasti monta kuukautta. Laskeskelet sormia yhteen sähäkän sijoitustoiminnan kuluista. Lentoihin, auton vuokriin, ruokiin, asumiseen ja satunnaisiin muihin kuluihin on palanut noin 8 prosenttia alkuperäisestä sijoitussummasta eli melkein yhden vuoden vuokratuoton verran.

Sijoitus rullailee mukavasti ja käyt 2-3 kertaa vuodessa hoitamassa sijoituksiisi liittyviä asioita kohdealueella seuraavat 5 vuotta. Huomaat matkakulujen, asumisen, ajoneuvojen ja muiden kulujen olevan 6 - 8 tuhatta euroa vuodessa, eli 2-3 prosenttia sijoitetusta pääomasta. Onneksi suurempia ongelmia ei kuitenkaan ole ollut ja palkkaamasi property manageri on hoitanut hommat kerta kaikkiaan loistavasti.

Esimerkin kautta on helppoa ynnäillä kuinka yksinkertainen asia ei välttämättä ole käytännössä helppo tai edes taloudellisesti järkevästi toteutettavissa. Todellisuudessa kun vielä törmätään siihen, että paikkoja tuntematonta ulkkaria yritetään varmuudella vedättää ja isolla kädellä. Erilaiset Turn Key operaattorit myyvät kyllä helppoutta ja heidän kauttaan on mahdollista saada ihan kelpo sijoituksia. He ostavat talot itse 14-15 prosentin vuokratuotolla ja myyvä ne sitten eteenpäin 7-8 prosentin kassavirralla. Mikäli ei tunne markkinaa hyvin tai tämä ei muutoin häiritse, voi olla aivan hyvä idea tarttua kasiprosenttiseen, vaikka samaa tavaraa olisi saatavilla tuplatuotolla ja huomattavasti edullisemmin.

Kaikkein räikeimpiä ovat erilaiset sijoitusseminaarit, joissa opetetaan kuinka flippaamalla taloja saadaan nopeasti helppoa arvonnousua ja jotta varmasti onnistutaan, kannattaa ostaa heidän ammattilaistiimiltään mentorointia, ostaa heidän osoittamiaan diilejä, käyttää heidän kiinteistövälittäjäkontakteja ja remonttilinkkejä. Näihin törmäämme lähes viikoittain. Osassa on ihan hyvää asiaa ja perustietopaketti voi olla jopa ihan rautaa, mutta aina pitää ymmärtää mihin peliin on lähtemässä ja mitkä ovat apureiksi tarjoutuvien ansaintalogiikat ja motiivit. Kaikki kun eivät ole kirkasotsaisia ja suoraselkäisiä, vaikka innostavia ja mukavalta vaikuttavia voisivatkin olla.

Hyvää on se, että kun asiat osaa pitää yksinkertaisina, ne on mahdollista oppia ja opettaa. Kun teoria on jotenkin hallussa, sitten on tehtävä se kaikkein rankin työvaihe, eli kenttäharjoittelu. Vasta kokemuksen kautta voi oikeasti syntyä osaamista. Kannattaa olla itselleen armelias ja hyväksyä se, että jokainen maksaa kaikissa uusissa asioissa oppirahat sekä käytetyn ajan, että rahan muodossa. Jos käyttää aikaa paljon, pääsee todennäköisesti vähemmällä rahalla. Tämä on totta niin osakemarkkinoilla kuin asuntosijoittamisessakin, yritystoiminnasta puhumattakaan.

Pidetään hommat yksinkertaisina ja tuotot moninumeroisina!
Matias