Aniara

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on syöpä.

Pro Sijaissynnytys  1

”Sitä ei siltä mistään löytynyt, mutta suihin se kyllä otti” kuulin varhaisteininä ”isojen poikien” kertoneen.

Tasa-arvoisen avioliittolain kohtaama vastustus eduskunnassa sai alkukesästä paljon mediahuomiota. Kaikki itseään edistyksellisinä pitävät tahot ja henkilöt kiirehtivät tuomaan lakiesitykseen kohdistuvan oman myönteisen kantansa (oman itsensä?) julkisuuteen.

Jopa jotkut akateemisen hierarkian ylätasoilla olevat, korkeasti oppineet henkilöt, antoivat medialle, esitykseen kielteisesti suhtautuneisiin kansanedustajiin kohdistettuja alatyylisiä lausuntoja.

Tasa-arvoisen avioliittolain kohdalla tullee tapahtumaan kuten, vanha ja viisas Paasikivi aikoinaan opetti: Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen. Homot ja lesbot eivät muutu heteroiksi vaikka kuinka heitä yrittäisi heistä eristää, eikä homous tartu ja toisten viettejä ei voi muuksi muuttaa, joten annettakoon ”kaikkien kukkien kukkia”.

Mutta takaisin alkulauseeseen. Tietämättäni jouduin tuolloin sivullisena kuulemaan harvinaisesta ongelmasta, mitä en edes tuolloin ymmärtänyt. Pieni määrä tyttöjä syntyy ilman emätintä ja kohtua. Lisäksi vuosittain erilaiset sairaudet (esim. syöpä ja muut kasvaimet), aiheuttavat kohdun poiston kymmeniltä ellei sadoilta naisilta.

Emätin voidaan tiettävästi suht. helposti tehdä, mutta ei kohtua, joten näiden naisten lastenteko oli menneessä maailmassa mahdotonta.

Nykyään on hyvin arkipäiväistä, että lapsettomuusklinikoilla ”hoidetaan” yksinäisiä naisia ja lesbopareja eli hedelmöitetään heidät joko tuntemattoman luovuttajan spermalla tai jonkun sovitun luovuttajan elinnesteellä.

Jotkut naisparit hoitavat tämänkin omatoimisesti kotikonstein, vaikkapa siten, että homo(?)-ystävä lypsää siemenensä mukiin, mistä neste imetään tavallisella apteekista saatavalla ruiskulla ja edelleen ruiskutetaan odottavan naisen emättimeen. Onnistumisen todennäköisyys tällä ”luomumenetelmällä” ei ole klinikoiden tasoa, mutta sitkeällä yrittämisellä hedelmöittyminen on kohtuullisen varma.

Mutta edelleen nykylainsäädännön aikana kohduttomat naiset ovat pulassa. Ennen nykyistä lakia oli mahdollista, että vanhempien hedelmöitetty alkio ”istutettiin” sijaissynnyttäjän (ennen puhuttiin kohdunvuokrauksesta) kohtuun ja kaiken mennessä hyvin, toivottu lapsi syntyi vanhemmille, joille lapsen saaminen muuten olisi ollut mahdotonta.

Kymmenisen vuotta sitten Suomessakin oli mahdollista käyttää sijaissynnyttäjää ja näin syntyi joitakin lapsia. Äiti synnytti tyttärelleen ja sisar sisarelleen.

Lainsäädännön muutos lopetti sijaissynnytykset, mikä pakotti nämä parit ottolapsen hankintaan tai kalliiseen ja epävarmaan kohdunvuokraukseen ulkomailla tai sitten hyväksymään lapsettomuutensa.

Kun tasa-arvo seksuaalilainsäädännön alalla etenee, tulisi tasa-arvon ulottua myös kaikkien parien lisääntymismahdollisuuksiin.