Vieraileva bloggaaja: Asianomistaja (Vihreän Lohikäärmeen upseeri)
Sokeri ja rasvaiset ruoat tulisi kieltää lailla. Emme tarvitse Suomeen enää lisää rasvaisia ja sokeripitoisia elintarvikkeita, ja nykyisetkin tulisi asteittain poistaa markkinoilta ja asettaa tuontikieltoon ja niiden maahantuonti, valmistus ja käyttö tulisi asettaa rikoslain piiriin rangaistavaksi teoiksi.
Olenko menettänyt järkeni? Olenko tullut hulluksi? Johdonmukaisuutta rikosoikeudellisessa politiikassa ja sen perusteltavuutta tavoitellessani voin hyvällä omallatunnolla sanoa että en suinkaan ole.
Terve -lehdessä Satu Lampila kirjoittaa 08.05.2015 julkaistussa artikkelissaan ”Sokeri koukuttaa ja tyhmentää” seuraavaa:
”Sokerilla on yllättäviä haittavaikutuksia aivojen terveydelle. Se vaikuttaa sekä älyllisiin toimintoihin, että psyykkiseen hyvinvointiin.”
”Kaikki syöminen aiheuttaa mielihyvää, mutta sokeri aktivoi mielihyväkeskusta kovemmilla kierroksilla kuin esimerkiksi parsakaali. Mitä enemmän tätä mielihyvää tuottavaa reittiä aivoissa käytetään, sitä vahvemmaksi se tulee. Kuulostaako tutulta? Kyllä, tämä on se sama prosessi, jolla alkoholi ja huumeet vaikuttavat.”
Olemme siis oppineet tästä artikkelista että sokerin käyttö muuttaa aivojen toimintaa, vapauttaa ”aivojen mielihyvä -kemikaalia” dopamiinia jolla on yhteys motivaatioon. Olemme myös tietoisia siitä faktasta että jatkuva dopamiinin vapautuminen johtaa dopamiinin vajeeseen ja tätä kautta motivaation puutteeseen. Ainakin tämä on yhden tieteellisen tutkimuksen perustelu sille miksi kannabiksen käyttö saattaa johtaa motivaation puutteeseen ja saamattomuuteen.
Uusi Suomi kirjoittaa internetjulkaisussaan ”Uusi kannabistutkimus: Syy oirelle löytyi” 20.09.2013 seuraavaa:
”Pitkäaikainen kannabiksen käyttö voi heikentää aivojen motivaatiosysteemiä, kertoo uusi tutkimus. Kannabiksen pitkäaikainen käyttö vähentää tutkimuksen mukaan dopamiinia, joka on aivojen kemikaali ja sillä on yhteys motivaatioon.”
Yhtenä argumenttina kannabiksen laittomuudelle ollaan pidetty sitä että se muuttaa aivojen toimintaa vapauttaen tätä aivojen ”mielihyvä -kemikaalia”. Ihmettelen nyt kuitenkin sitä vallalla olevaa epäjohdonmukaisuutta siitä, että mikäli sokeri muuttaa aivojen toimintaa vapauttaen tätä samaa kemikaalia niin miksi tällöin sokeri ole rikosoikeuden piirissä säädetty rangaistavaksi? Tämän pointin absurdiutta täsmentääkseni, luetaanhan pari launausta Jani Kaaron kirjoittamasta artikkelista ”Hyvä mieli hormoneilla” Hyvä Terveys -lehden nettijulkaisussa 06.04.2013:
”Hyvällä mielellä ei voi olla ilman mielihyvähormoneita. Mutta niitä saa aina lisää, vaikka kosketuksesta, saunasta tai pururadalta. Kokeile, vaikutus voi muuttaa mielesi!”
”Aina kun teemme jotakin nautinnollista tai mieltä kiihottavaa, dopamiinihormoni on jollakin tavalla mukana. Kun ihmiset nykyään menevät konserttiin tai tanssimaan tai hyppäämään laskuvarjolla, he sanovat hakevansa vain dopamiiniannoksensa. Myös nautintoaineet tupakasta kokaiiniin vaikuttavat keskushermostoon dopamiinin kautta."
"Viime vuosina on kuitenkin opittu, että dopamiini on paljon muutakin kuin mielihyvän tuottaja. Se on pikemminkin opettaja, joka näyttää mitä ihmisen kannattaa tehdä selviytyäkseen hengissä. Kun syömme tai rakastelemme, dopamiinitasomme nousevat ja tekevät näistä kokemuksista miellyttäviä. Kun koemme jotakin epämiellyttävää, dopamiini aktivoituu toisella tavalla, ja opimme välttämään näitä asioita."
"Dopamiinin mielihyvää tuottava vaikutus ulottuu syvälle: koemme ensimmäisen dopamiinimyrskymme, kun katsomme vauvana äitimme hymyileviä kasvoja ja painaudumme vasten hänen lämmintä syliään.”
Tämähän alkaa kuullostamaan todella hälyttävältä! Aivotoimintaa muuttavaa mielihyvä -kemikaalia vapautuukin käyttäjänsä aivoihin jo kosketuksesta, saunasta, lenkkeillessä, tanssiessa, laskuvarjoilussa, syödessä ja jopa katsoessamme äitimme hyvyileviä kasvoja vauvana. Pitäisikö meidän säätää nämä teot rikoslain piiriin rangaistaviksi teoksi ihan siltä varalta että kansalaisemme eivät malta olla tekemättä näitä mielihyvä -kemikaaleja vapauttavia tekoja kohtuudella?
JÄRJEN ÄÄNI SANOO: EIHÄN TÄMÄ VOI OLLA NÄIN
Ehkä olemme nyt todenneet että sokeria ei sittenkään pidä asettaa laittomaksi tämän aivojen toimintaa ja dopamiinin vapautumista edistävän ominaisuutensa takia. Mutta ei hätää! Kannabiksen laittomuutta perustellaan usein sillä että se lisää kansanterveyden kustannuksia ja näin sekään ei voi olla oikein, että täysi-ikäinen käyttäisi sitä vastuullisesti yksityisesti oman kodin suojissa muita häiritsemättä tai muiden yksilönvapautta loukaten. Vaikka ei ole mitään vakuuttavaa näyttöä siitä millaisia mahdollisia kansanterveydellisiä kustannuksia kannabis itsessään tuottaa, voimme turvallisesti ja luottavaisin mielin lukea Markku Pekurisen 28.12.2011 kirjoittamaa THL:n tutkimusta ”Lihavuuden kustannuksia”:
Sivulla 18 ”Lihavuus 2004 Kokonaismenot” listataan lihavuuden aiheuttamiksi terveydenhuollon kuluiksi 188 miljoonaa euroa ja sosiaaliturvan kuluiksi 75 miljoonaa euroa jolloin lihavuuden aiheuttamiksi kansanterveydellisiksi kuluiksi saadaankin yhteensä 263 miljoonan euron menoerä. Vuonna 2011 hinta- ja kustannustasossa arvio kuluista oli asetettu 330 miljoonaan euroon. Kaikkihan me tiedetään että sokeri ja rasvainen ruoka aiheuttavat lihavuutta.
Vastaavasti kannabiksen aiheuttamia kansanterveyden haittakustannuksia on vaikea yksilöidä joten meidän pitää turvautua nyt kaikkien huumeiden aiheuttamiin päihdehaittakustannuksiin terveydenhuollon piiristä jotka löytyvät THL Päihdehaittakustannukset 2010 -tilastoraportissa.
Tilastoraportissa mainitaan sivulla 6 seuraavaa:
”Terveydenhuollon huumehaittakustannuksiin lasketaan erikoissairaanhoidon ja
perusterveydenhoidon avo- ja vuodeosastohoidon kustannuksia, jotka olivat yhteensä 28–48 miljoonaa euroa vuonna 2010.”
Mikäli kannabiksen käytön rikosoikeudellista asemaa perustellaan sen (toistaiseksi tieteellisesti todistamattoman) kansanterveyden kustannuksien lisäävällä vaikutuksella, kuinka on johdonmukaista että kansalaiset voivat vastaavasti käyttää yksilönvapauttaan sokerin ja rasvaisen ruoan kuluttamiseen rajoituksitta, ilman rikosoikeudellisia seuraamuksia, vankeutta ja merkintöjä rekisteriin? Sokerihiiri ja herkkusuu voitaisiin tosin päästää ilman rikosoikeudellisia seuraamuksia mikäli tämä vapaaehtoisesti hakeutuisi hoitoon?
Mikäli kaikkien päihteiden aiheuttamat terveydenhuollon kustannuksien ja lihavuuden aiheuttamien vastaavien kustannuksien erotus on se, että lihavuus maksaa Suomen kansalle vähintään 215 miljoonaa euroa enemmän kuin KAIKKI, alleviivaan sanaa KAIKKI terveydenhuollolle lankeavat päihdehaittakulut yhteensä, luulen että minulla on hyvä asema vaatia sokeria ja rasvaisia ruokia rikoslain piiriin rangaistaviksi. 215 miljoonaa euroa parempi argumentti.
NONIIN, EIKÖHÄN TÄMÄ OLLUT TÄSSÄ
Jokainen jonka älykkyysosamäärä on suurempi kuin asuinhuoneiston terveydelle optimaalinen suhteellinen ilmankosteus, huomaa että tämä on kyynisen ihmisen kirjoittamaa sarkastista parodiaa Suomessa vallitsevasta huumepolitiikasta ja sitä seuraavasta huumekeskustelusta. Jokainen jolla älykkyysosamäärä kantaa aina kesämökin saunan lämpötilaan asti ymmärtää myös koko tilanteen epäjohdonmukaisuuden ja absurdiuden yksilönvapauden kannalta.
Millä moraalisella oikeudella valtio rajoittaa aikuisen, täysivaltaisen ihmisen yksilönvapautta määrätä omasta kehostaan ja eritoten, inteemimmästä osasta minuudestaan, omasta mielestään tai mielentilastaan? Kannabiksen henkilökohtaisen, yksityisen, vastuullisen, täysi-ikäisen suorittaman käytön väitettyjä merkittäviä haittoja yksilölle tai sen ympäristölle ei olla kyetty tieteellisesti osoittamaan millään merkittävällä tavalla. Sen sijaan on olemassa lukemattomia muita täysin laillisia substansseja jotka aiheuttavat mittavaa haittaa yhteiskunnalle. Sokeri ja rasvaiset ruoat ovat vasta hyvä alku sille listalle.
Eiköhän olisi jo aika myöntää että Suomen harjoittama huumausainepolitiikka kannabiksen kohdalla kaipaa muutosta? Edes hieman johdonmukaisempaan suuntaan? Depenalisaatio olisi hyvä alku niin saataisiin edes kannabiksen laittomuuden aiheuttamat julkiset kustannukset kuriin ja tästä säästyneillä rahoilla voitaisiin kannustaa ihmisiä terveisiin elämäntapoihin, elämänhallintaan terveellisen ruoan ja liikunnan parissa?
-Asianomistaja