Päivän mieliteko reseptin, tuote-esittelyn, raaka-aineen muodossa. Aihealueet keittiöstä ja sen ympäriltä. Gluteeniton elämä ja astetta terveellisemmät, sekä eettisemmät valinnat.
Lauantai, pyjamabileet ystävän luona ja yhtäkkiä tulee se lapsuudesta tuttu himo, nyt on saatava pirtelöä!
Vaikka loma meni niin ja näin (lue = ei todellakaan terveellisesti) niin päätin, että tämä pirtelö voisi olla edes semiterveellinen. Kyseessä on super iisi pirtelö, johon ennen löytyi aina raaka-aineet luotani. Nyt ei tuota perus jäätelöä paljoa löydy pakastimesta, jäätelöäkin kun voi tehdä itse, mutta mennään siihen joku toinen kerta.
Tää on ihan killerihyvää. Killerihelppoa. Ja kuten ennenkin, hommaahan voi soveltaa miten mieli tekee.
SEMIRAAKA SUKLAAPIRTELÖ KAHDELLE
- 1 Banaani
- vapaalla kädellä raaka kaakaojauhetta (soveltaen maun mukaan)
- vapaalla kädellä raaka kaakaonibsejä (vaikka koko paketti jos multa kysytään)
- 0,5l vaniljajäätelöä
- 2dl mantelimaitoa
Sitten vaan bansku palasiks ja kaikki aineet sekaisin blenderiin tai sauvasekoittimen käsittelyyn. Lopuksi asiaankuuluvat koristelut raaka kaakaonibseillä ja hienoon lasiin tarjolle. Pyjamabileet voi alkaa!
Sunnuntaina heräsin himoon, nyt on pakko saada pannaria aamiaiseks. No, gluteenittomalle sellainen perinteinen pannari ei tule kuuloonkaan, banaania kehiin siis. Tämähän on varmasti kaikille tuttu ohje, mutta mun äidille, joka on mun blogini tärkein lukija, tää on varmaan ihan uusi juttu. Nää pannarit on ihan superhyvä herkkuaamiainen, ei nyt joka päivä, mutta jos silloin tällöin viikonloppuisin?
BANANA PANCAKES
- 1-2 banaania
- 1 kananmuna
- 2dl tattarijauhoja
- 2dl kookosmaitoa
- kanelia
- luonnon vaniljaa tai hieman luomu vaniljasokeria
- ripaus suolaa
- kookoshiutaleita maun mukaan
Muussaa banaanit kulhossa, lisää joukkoon kananmuna. Sekoita hyvin. Lisää jauhot, kookosmaito, mausteet, kookoshiutaleet.
Paista pannulla molemmilta puolin kookosöljyssä.
Itse heitin valmiit letut lautaselle, aina yhden letun päälle agavesiirappia, kookoslastuja, hasselpähkinärouhetta ja seuraava pannari päälle. Aiaiai.
Makiaa mahan täydeltä. Mutta gluteenitonta ja astetta terveellisempää.
Ohje on alunperin (pienin omin muutoksin) Cityn ihanalta Hyvänmielen Jonnalta, se aina käytössä sitten muuntuu sen mukaan mitä keittiöstä löytyy ja mitä tekeepi mieli.
Olin eilen isukilla syömässä ja tämän jälkeen tapasin ystäviä Putte'sissa. Koko pöytäseurue herkutteli mehevillä pizzoilla ja eihän mun ollut järkeä samalle linjalle lähteä, kun juuri olin syömästä tullut. Siitä seurasi pizzahimo.
Tänään ryhdyin tuumasta toimeen ja tylsän gluteenittoman pizzapohjan sijaan tempaisin kesäkurpitsa pizzapohjan. Täytteiksi mitä kaupasta mukaan lähti ja mitä jääkaapista sattui löytymään. Lopputulos oli taivaallinen ja yllätysvieras Vaimomatskuun kanssa makoiltiin pitkään sohvalla syöpöttelyn jälkeen.
Äiti ja muut, nyt heittäkää ne vehnäjauhopurkit menemään, tämä on moninverroin herkullisempaa ja terveellisempää. Täytteeksi voi laittaa ihan mitä vaan, tässä oli mun maanantaiversio. Amen.
Lämmitä uuni 225 asteeseen.
Raasta kesäkurpitsa ja porkkanat, sekoita keskenään kulhossa. Tee sekoituksesta pizzapohja pellille ja painele tasaiseksi. Laita pohja uuniin, kunnes neste on haihtunut.
Sekoita kananmunat, juustoraaste ja mausteet. Laita kesäkurpitsapohjan päälle, uuniin vielä 10 minuutiksi.
Kun pohja on tullut toisen kerran uunista, taio haluamasi täytteet päälle. Tässä tapauksessa vuohenjuusto paloiteltuna, parmankinkku ja juustoraaste. Laita uuniin n. 20 minuutiksi, tai kunnes juusto on saanut hieman väriä. Rucolaa päälle, kaada halutessasi hieman oliiviöljyä rucolan päälle ja nauti.
Tästä ohjeesta riitti hyvin kahdelle ja seuraavaksi päiväksi jäi vielä pari palaa himottavaksi.
Lähes jokainen päiväni starttaa smoothiella. Siitä ei tule ähkyä, mutta se on erinomaisen hyvää, sen voi nauttia samalla, kun vetää meikkiä nassuun ja siihen saa lisättyä kaikenlaisia hyvää oloa tuottavia aineksia.
Tällä kertaa smoothieeni pääsi camu camua. Soperfood, joka sisältää enemmän C-vitamiina, kun yksikään marja. Lisäksi camu camusta saa antioksidantteja, aminohappoja, beetakaroteenia ja kaliumia.
Viikon tauon jälkeen sain uuden blenderin surruttelemaan smoothieni. Hyvin surraa, mutta tästä myöhemmin lisää.
Smoothieohjeitahan on miljoonia, tämäkin sieltä yksinkertaisesta päästä. Voisin myöhemmin noita idearikkaita smoothieita heittää peliin.
Niin ja miksi kahvikupista? Minusta on tylsää juoda smoothieta perinteisestä lasista. Yksi motoistani on "Elämä on juhlaa" ja juonkin usein smoothieni viinilasista. Tällä kertaa kaffekupista.
En sen tarkemmin noita mittasuhteita lähtenyt laittamaan, fiilispohjalta mennään toverit. Kaikki ainekset sekaisin blenderiin ja wrooom vaan.
Kätevimmät emännät (tai isännät) koristelee tietty smoothiensa vaikka kookoslastuilla.
MIELITEKO: MITÄ VAAN LÄMMINTÄ JA TODELLA TÄYTTÄVÄÄ
Väitän, että superfoodit kuten maca, lisäävät onnellisuutta. Olet mitä syöt. Joskus maanantaisin, kun viikonloppuna on nautittu PALJON samppanjaa, raakaruoka ja superfoodit eivät vaan lämmitä sydäntä. Tämä on siis repsahduspostaus. En ole täydellinen, enkä oikeastaan haluakaan olla. Epätäydellisyys on paljon kiehtovampaa.
Lupaan kyllä palata raakaruokailuun pian, sain eilen kotiini uuden upean blenderinkin edellisen räjähtäneen tilalle, nyt raakakeittoja blendaamaan!
Mutta, asiaan. Maanantaina teki mieleni risottoa, sellaista parmesanissa uivaa risottoa. Taisin lisätä myös muutaman nokareen voita. Mutta hei, kaikki oli luomua. Joku raja mullakin.
Tähän risottoon voi lisätä esim. sieniä (mulla oli sieniallergikko kylässä joten no can do), katkarapuja (tämän tajusin liian myöhään) ,punajuurta (ei tehnyt juuri nyt mieli) , onhan näitä.
ONNELLINEN VUOHENJUUSTORISOTTO
- 4dl arborio riisiä
- 1 punasipuli
- 200 g vuohenjuustoa
- 8dl kasvislientä
- 2dl omenasiideriä (mun risotto oli onnellinen risotto koska siinä oli kokonainen pullo luomu Happy Joe siideriä, perinteiseen risottoon kuuluvaa valkkaria ei kotoa löytynyt)
- n. 100g parmesania
- timjamia
- paahdettuja saksanpähkinöitä
- voita (jos siltä tuntuu)
Hienonna sipuli ja kuullota se kattilassa. Itse kuullotin sipulin aikamoisen voinokareen kera. Kuumenna toisessa kattilassa 8dl vettä ja lisää siihen yksi kasvisliemikuutio. Lisää sipulin joukkoon riisi ja 1dl kuumaa kasvislientä. Lisää kasvislientä ja siideriä vuorotellen, hämmennä koko ajan. Kun riisi on kypsää, vähennä lämpöä ja lisää risottoon paloiteltu vuohenjuusto. Ja ehkä vähän voita jos siltä tuntuu.
Paahda hieman murennetut saksanpähkinät pannulla ja lisää ne, sekä silputtu timjami risoton joukkoon. Lisää viimeisenä parmesan.
Koristele lautasella parmesanilla, timjamilla ja saksanpähkinöillä. Mumsmums.
Seuraavana päivänä sit lenkille. Iloisia repsahduksia!
Itsenäisyyspäivä ja sitä seurannut viikonloppu meni allekirjoittaneella aika kuninkaallisesti. Sain nauttia muiden kokkailuista, istua valmiiseen pöytään ja herkutella rakkaiden ystävien seurassa.
Hommaksi jäi tuoda paikalle kuohuvat ja minähän toin. Olin samaisella viikolla juhlimassa Castellblanc Cavan uutta etikettiä ja kotiinviemisiksi sain pullon uudella tyylikkäällä ilmeellä varustettua Cavaa. Pistetään hyvä kiertämään eli Cavaa juhlapöytään. Cavahan käy kaiken kanssa, aamiaisen, lounaan, jälkiruoan, no limits.
Tottakai tästä vierailuviikonlopusta seurasi "writer's block" ,ei mitään kirjoitettavaa. Meillä oli perjantaina kuitenkin niin erinomaiset tarjoilut, että piti jälkikäteen juhlien emännältä ruinata herkullisen salaatin ohje. Olkaa niin hyvät, arvon lukijat.
Laita kuutioidut bataatit pellille leivinpaperin päälle, lisää ihan hieman öljyä ja suolaa, paahda uunissa.
Huuhtele quinoaa juoksevan veden alla hetken aikaa, jotta saippuainen maku katoaa. Keitä quinoa paketin ohjeen mukaan, tuplamäärä vettä suhteessa quinoaan. Laita keitinveteen kasvisliemikuutio.
Jäähdytä quinoa, sekoita joukkoon bataattikuutiot ja silputtu sipuli.
Lisää rucola ja salaatti vasta lähellä syöntihetkeä.
Lisää viimeisenä paahdetut seesaminsiemenet.
Olen kahvifanaatikko. Taviskahvifanaatikko. Kahvia menee paljon ja laatua rakastavana ihmisenä, haluaisin oppia tekemään sitä paremmin ja paremmin.
Olin mukana seikkailemassa kun Vaimomatskuu & Mustana-blogi testailivat syksyn uutta ROK-keitintä. Mustana-blogin Hanna on barista ja tipuin pöydältä jo ensimmäisen kymmenen minuutin aikana kahviammattilaisen sanaston ja laitteiden voimasta.
Tänä syksynä olen testaillut ja jatkan eri kahvien testailuja, näistä myöhemmin lisää. Tällä hetkellä pienessä kodissani on ainoastaan perinteinen suodatinkahvilaite, asia jolle voisi jossain vaiheessa tehdä jotain...Ainakin kahvikupit ovat kunnossa, päheistä Carnivales-kupeista jotka on tehty yhteistyössä Salong Betong-tatskastudion kanssa, kuuluu kiitos Kuppikuumaa.fi-sivustolle. Kiitos!
Mustana-blogin Hanna julkaisi viikko takaperin Kahvista-vihkon, josta löytyy opit laadukkaan kahvin valmistamiseen. Kahvivihko löytyy esim. Helsingin kahvipaahtimolta, Kaffa Roasterylta, Kuppikuumaa.fi:stä, Johan&Nyströmiltä, Good Life Coffeesta ja Lasipalatsin Caffista, josta minä kävin oman oppaani ostamassa.
KAHVIVIHKOSTA BONGATTUA
1. Jos käytät oikean määrän korkealaatuisia raaka-aineita ja peset laitteesi, saat valmistettua suodatinkahvilaitteella yhtä hyvää kahvia, kuin muillakin laitteilla.
2. Valkoinen suodatinpaperi on parempi kuin ruskea, sillä valkoisesta paperista ei irtoa yhtä paljon paperin makua kahviin, kuin ruskeasta suodatinpaperista.
Mulla taitaa olla opeteltavaa molemmissa edellämainituissa, keittiöstä löytyy ruskeaa suodatinpaperia ja laitteen peseminen on aina vähän niin ja näin. Vihkossa on opit laadukkaan kahvin valmistamiseen kaikilla laitteilla, suodatinkahvilaite, mokkapannu, pressopannu, aeropress, jne.
Tästä astetta fiksumpana itsenäisyyspäivän viettoon, kahvikoulu jatkuu taas myöhemmin. Käykää noukkimassa oma vihko ja laadukasta kaffea jostain edellämainitusta paikasta!
Carnivales-kupit saatu kuppikuumaa.fi:stä blogin kautta.
Lenkkikärpänen on purrut nyt ahkeraan tahtiin ja olen ollut tuttu näky lähistön lenkkipoluilla. Ihan kesähän siellä ei enää ole, tänään sai jo lenkkeillä lumisissa maisemissa. Sauna ja lämmin ruoka maistuu siis monesti lenkin jälkeen. Keitto valmistuu suht nopeasti ja muutenkin, rakastan sekä erilaisia keittoja, että jälkiruokia. Näitä tulossa ahkeraan tahtiin. Vähän jo jännittää miten tuon raakaruokailun suhteen käy talvella...
Olen tätä ohjetta käyttänyt aiemmin, tällä kertaa hieman tuunatulla versiolla, päivällä saamani kylmäsavu-Jalotofun ansiosta. Jalotofua oli edellisessä ohjeessanikin, olen pitänyt aika hyvin huolta siitä, että lähikaupan jalotofuhylly ammottaa tyhjyyttään. Tuote on Reilun kaupan tuote, gluteeniton ja ihan törkeän hyvä. Huonoimpina päivinä saatan syödä sitä ihan pelkästään, ilman lisukkeita.
Vatkaa keltuaiset ja kerma sekaisin vispilällä.
Sulata voi kattilassa, kuullota sipulit siinä.
Lisää joukkoon paloiteltu tofu, valkosipuli ja cayennepippuri, sekoita hetken aikaa .
Lisää keltuaiskerma voimakkaasti sekoittaen, sekoita koko ajan jottei edessäsi olevassa kattilassa ole yhtäkkiä munakokkelia .
Anna kypsyä ja suurustua n. 10 minuuttia, miedolla lämmöllä, koko ajan sekoittaen .
Lisää sitruunan mehu ja tomaattipyre,2dl valkoviiniä ja 2dl vettä. Sekoita.
Lisää suola, paprikamauste ja tilli .
Kumoa katkaravut keittoon, säästä muutama koristeluun .
Kuumenna keitto, älä keitä. Surrauta keitto pehmeäksi sauvasekoittimella tai blenderillä. Se taisi sitten olla siinä?
Sitten koristelemaan. Tämä keitto syntyi tänään ilman suunnittelua, joten tilliä ei keittiöstä tällä kertaa löytynyt. Next time.
Olisin voinut kulhon nuolla puhtaaksi, niin hyvää oli!
Onnenpäivä tänään. Keittiö täynnä eiliseltä brunssilta jääneitä raaka-aineita, vain mielikuvitus rajana. No, himoitsin brunssilta jäänyttä gluteenitonta näkkäriä jota ystäväni brunssia varten teki. Vaadin tätä näkkäriä aina, kekkereissä kun kekkereissä. Tämä ohje taitaa olla jo koko kaveripiirillä, ei haittaa yhtään. Tätä kun voisin mussuttaa loputtomiin.
Se kiva haaste olikin keksiä näkkärin päälle jotain. Jääkaapista löytyi paketti Jalotofu pehmeää jonka olin alunperin ostanut jälkkäriä varten, fetaa ja rucolaa. Sitten vaan surrur sauvasekottimella, mausteita joukkoon, kurpitsansiemeniä, maistelua, lisää mausteita, maistelua ja täydellinen tahna on valmis.
Sekoita ainekset keskenään, levitä ohueksi (niin ohueksi kuin vaan saat) pellille. Tee viiltoja taikinaan niin saat siistejä näkkäripaloja.
Paista uunissa 150 asteessa 20-30 min.
Täydellinen tahna
- 1pkt Jalotofu pehmeä
- 100g fetaa
- rucolaa fiiliksen mukaan, itsellä meni vajaa pari kourallista
- kurpitsansiemeniä, näitäkin ihan fiiliksen mukaan
- suolaa
- pippuria
Sekoita jalotofu, feta ja rucola keskenään. Tee näistä sauvasekoittimella tahna ja lisää oman maun mukaan kurpitsansiemeniä, suolaa, pippuria. Maista välissä ja lisää mausteita/raaka-aineita kunnes edessäsi on täydellinen tahna.
Sitten vaan näkkäreiden päälle ja nautiskelemaan. Muutama kurpitsansiemen koristeeksi ja aiai.
Sunnuntai oli brunssipäivä. Ystäväjoukolla juhlittiin ystäväni miehen kotiinpaluuta pitkältä työreissulta ja allekirjoittanut houstasi brunssin.
Oli kuulkaas luomua, oli raakaruokaa. Äiteen kanalasta poimittuja kananmunia (voittaa viisnolla kaupan egut), salaattia, raakakeittoa, luomujuustoja, juuressipsiä, ja grande finale; rakkauskakku.
Mieli teki suklaakakkua (aina tekee mieli suklaata) ja sen oli toki oltava raakasuklaakakku. Koska juhlittiin kotiinpaluuta, päätin tehdä rakkauskakun ja hurauttaa kakkuun aimo annoksen rakkausainetta, macaa. Tuskin tämä pariskunta sitä pitkän eron jälkeen kaipasi mutta hei, ajatus on tärkein!
Pieni kurkistus kulisseihin, näin sanojen voimin. Näihin blogeihin kun päätyy kuvat hienoista, valmiista annoksista. Voin kertoa että kulisseissa kuohuu. Blenderi ylikuumeni ja räjähti, sauvasekoitin takasi puolukkaisen keittiön ja mitäs muuta. No, lasi skumppaa, muutama kirosana ja rätti käteen. Ei tässä maailmansodasta vielä puhuta.
Sitten itse aiheeseen. Tämän reseptin pihistin Olivia-lehdestä ystävän luota, repäisin sivun takataskuun ja suuntasin raaka-aineita haalimaan. Tämän pihistyksen jälkeen siirrytäänkin omaan reseptiikkaani.
Puolukkatäyte:
- 3 dl puolukoita
- ½ dl sulatettua kaakaovoita
- 5 rkl agavesiirappia
- ½ tl rouhittua vaniljaa myllystä
Koristeeksi:
- 1 dl puolukoita
- ½ dl kookoslastuja
Sulata puolukat huoneenlämmössä.
Mittaa pohjan ainekset monitoimikoneen kulhoon kookosöljyä lukuun ottamatta. Aja murumaiseksi seokseksi. Sulata kookosöljy miedolla lämmöllä kattilassa ja sekoita pähkinäseokseen lusikalla.
Aseta leivinpaperiarkki irtopohjavuoan pohjan ja reunojen väliin.
Sulje reunat. Painele taikina vuokaan ja siirrä kylmään.
Sulata täytteen kookosöljy. Nosta kattila liedeltä heti, kun öljy alkaa sulaa. Soseuta avokado ja banaani sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon kaakaojauhe, maca ja siirappi. Lisää jäähtynyt kookosöljy ja sekoita voimakkaasti. Mausta ripauksella suolaa.
Soseuta täysin sulaneet puolukat sileiksi. Sekoita joukkoon siirappi, vanilja ja huoneenlämpöinen kaakaovoi.
Kaada suklaatäyte vuokaan pohjan päälle. Levitä päälle puolukkatäyte. Peitä tuorekelmulla ja nosta jääkaappiin pariksi tunniksi.
Irrota kakku varovasti vuoasta avaamalla reunat. Nosta kakku leivinpaperin avulla lautaselle. Koristele haluamallasi tavalla.
Sitten ei muuta kun bon apetit ja rakkautta just sulle.
Mulla on vieraat lähtenyt ja tässä sohvalla mussutan rakkauskakkuani yksin. Menee kalliit superfoodit hukkaan :) .