Brexshitin tutkijat ovat edenneet tutkimuksissaan. Selitystä brittien oudolle käyttäytymiselle haetaan tartuntatautien listoilta. Epätieteellisellä seuralla on omat aavistuksensa.
Hullun lehmän tauti (engl. bovine spongiform encephalopathy, lyh. BSE) on nautaeläimillä esiintyvä sienimäinen aivorappeutumasairaus, joka tunnistettiin ensimmäisen kerran Isossa-Britanniassa vuonna 1986.
BSE-taudin aiheuttajana tiedetään nykyisin olevan prioni.
Tautia aiheuttava prioni on muunnos elimistön omasta proteiinista.
Jostakin syystä tämän proteiinin rakenteessa tapahtuu muutos, jossa rakenteeseen syntyy ylimääräinen S–S-sidos.
Tämä virheellinen proteiini on tertiäärirakenteeltaan erilainen kuin oikea proteiini, eikä sen vuoksi toimi oikein. Lisäksi virheellinen proteiini katalysoi muita toimivia proteiineja muodostamaan samanlaisen rikkisidoksen. Tähän perustuu prionin infektoivuus.
Prioni tuhoaa aivosoluja, mikä ilmenee muun muassa aiemmin rauhallisten eläinten muuttumisena aggressiivisiksi ja ennalta arvaamattomiksi.
Toimivaa hoitomenetelmää ei vielä toistaiseksi ole löydetty. Hoidon löytymistä vaikeuttaa se, että immuunijärjestelmä ei tunnista prionia vieraaksi organismiksi.
Ensimmäiset tapaukset havaittiin Britteinsaarilla, jossa lehmät saivat alun perin tartunnan teurasjätteistä valmistetusta rehusta.
BSE-tautia on tavattu eläintarhaolosuhteissa myös muilla märehtijälajeilla ja kissaeläimillä.
Vaikka prionin ja BSE:n yhteys on todistettu, ei tiedetä, mistä ja miten ensimmäinen BSE-nauta sai taudin.
Vuosien 1985–2006 aikana Britteinsaarilla havaittujen BSE-tapausten määrä on noin 180 000. Suomessa BSE-taudin torjunta on Wikipedian mukaan ollut tehokasta.
Positiivisen näytteen tapauksessa tila (kohde) asetetaan karanteeniin, eli kohteesta ei saa viedä maitoa, eläimiä, lihaa tai lihatuotteita.
Tämän jälkeen kaikki naudat lopetetaan ja ruhot hävitetään polttamalla. Voihan Perkele! Lisäksi hävitetään myös sairastuneen naudan jälkeläiset.
Lisäksi kaikki tilalla nautojen kanssa kosketuksissa olleet esineet ja myös naudoista mahdollisesti saadut tuotteet hävitetään.
Tämän jälkeen koko tila desinfioidaan perusteellisesti. Karanteeni jatkuu vielä kaksi kuukautta desinfioinnin jälkeen.
Erään tutkijan mukaan tarkkailtava eläin ulvoi kuin susi, joka astui vahingossa kaksi kertaa ketunrautoihin.
Sataprosenttista korrelaatiota ei ole, mutta onhan tässäkin ainesta riittävästi.