Vaikka nautinkin kesästä täällä kauniissa ja inspiroivassa Etelä-Ranskassa, tuli minun ikävä Italian herkkuserkkua- Lasagnea. Pastaruoat runsaalla juustokuorrutuksella on ollut aina suurta herkkuani. Ne ovat tosin saaneet vatsani turpoamaan tuoden äkkiähkyn olon ja siksi olen luopunut niistä lähes kokonaan. Onneksi meille ruokarajallisille kehitellään kuitenkin koko ajan uusia ja kekseliäitä, makunystyröitä hiveleviä raw food herkkuja, jotka on vielä uskomattoman helppo ja suhteellisen nopea toteuttaa. Tässä lasagnessa kesäkurpitsat, tomaatit, pähkinät tai siemenet korvaavat maitotuotteet, lihan ja viljat. Cashew-pähkinöitä ei suositella ihmisille, jotka kärsivät hiiva-ongelmasta, joten herkuttelu onnistuu hyvin myös pähkinättömänä. Voin suu korvissa todeta, että tämä lasagne päihittää mennen tullen tavallisen version ja on sen verran tuhti ja miehekäs, että maistuu myös muillekkin kuin meille viherpiipertäjille.
Raw Zucchini Lasagna
4 hengelle
3 kesäkurpitsaa
3-4 tomaattia
2 dl aurinkokuivattua tomaattia (liotettuina, ei öljyssä)
cashewpähkinöitä, pinjansiemeniä tai kurpitsansiemeniä
1 ruukku basilikaa
1 ruukku oreganoa
timjamia
rosmariinia
sitruunaa
taateleita
oliiviöljyä
laatusuolaa
nippu pinaattia ja hieman persiljaa ja purjoa ylimääräistä kerrosta varten.
Pese pinaatti ja persilja huolellisesti. Osta mielummin baby-pinaattia tai ainakin luomua. Silppua pinaatti, purjo ja persilja pieneksi silpuksi.
”Ricotta-juustokastike”
1 dl cashew-pähkinöitä (liota ainakin 4h)
1 sitruunan mehu
laatusuolaa
1 rkl oliiviöljyä
Kuivaa ja huuhtele liotetut pähkinät. Macadamia pähkinät sekä pinjansiemenet toimii loistavasti juustoissa myös. Laita liotetut pähkinät blenderiin sitruunamehun, oliiviöljyn ja suolan kera. Blendaa kunnes saat ricotta tai fetajuustomaisen tyyppisen koostumuksen.
Pähkinätön ”Ricotta-juustokastike”
240g kukkakaalin nuppusia
1 avocado
0,5 dl kurpitsansiemeniä tai pinjansiemeniä
1 rkl oliiviöljyä
pieni liraus sitruunamehua
laatusuolaa maun mukaan
Liota siemenet. Blendaa kaikki ainekset sekaisin.
Tomskusoossi
2 dl luomu aurinkokuivattuja tomaatteja (liotettuna 5 dl)
3-4 tavallista tomaattia
taateleita
1 ruukku basilikaa
1 ruukku oreganoa
1 dl oliiviöljyä
maun mukaan ruususuolaa ja cayenne-pippuria tai tuoretta chiliä
halutessasi 1-2 tuoretta valkosipulinkynttä pilkottuna, ei puristettuna
Liota aurinkokuivattujatomaatteja yön yli ja kaada liotusvesi pois.
Pese tomaatit huolellisesti ja pilko ne kuutioiksi. Paloittele taatelit. Purista sitruunan mehu. (säästä puolet mehusta juustokastikkeeseen)
Blendaa tomaatit, taatelit, sitruunanmehu, oliiviöljy sekä suola.
Lisää tuore basilika, oregano ja mausteet. Hienonna tehosekoittimessa tahnaksi.
Pestokastike
1 dl tuoretta basilikaa, corianteria tai persiljaa (tiukkaan painettuna mittaan, varret käytetään myös)
½ dl cashewpähkinöitä, manteleita tai pinjansiemeniä
½ dl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
mustapippuria maun mukaan
laatusuolaa maun mukaan
n. 1 tl spirulinaa, ei välttämätön mutta tuo lisää mineraaleja ja lehtivihreää
½ dl vettä
Elävöitä manteleita tai cashewpähkinöitä muutama tunti niitä vedessä liottamalla jos ehdit. Sekoita blenderissä öljy, vesi ja yrtit. Lisää pähkinät tai mantelit ja sekoita hienoksi massaksi. Voit lisätä myös vähän vettä tai öljyä, jos se helpottaa sekoittimen toimintaa. Lisää loput ainekset valkosipulia lukuunottamatta ja sekoita. Murskaa valkosipulinkynnet tai leikkele pieniksi ja sekoita nopeasti pestoon.
Ota oma vapaus leikitellä eri mausteiden kanssa oman makusi mukaan!
Pese kesäkurpitsat hyvin. Leikkaa ohuiksi siivuiksi veitsellä, juustohöylällä tai kuorimaveisellä. Asettele viipaleet lasagnevadille ja ripottele päälle jotain ihanaa laatusuolaa (esim. ruususuolaa tai himalayan suolaa), mustapippuria ja pari tippaa öljyä. Suolan levittäminen kesäkurpitsan päälle auttaa vapauttamaan siitä kosteutta, toisin sanoen on hyvä itkettää hieman kesäkurpitsaa, sillä muuten valmis lasagnesi polskuttelisi vedessä. Kun kesäkurpitsa on saanut levätä hetken, kaada vesi pois ja taputtele kevyesti käsipaperilla, jotta se saadaan mahdollisimman kuivaksi.
Lisää kesäkurpitsojen päälle juustokastike. Ripottele päälle pinaatti/yrttisilppu ja yksikerros pestoa ja tomaattikastiketta. Jatka kerrostamista samassa järjestyksessä, kuitenkin niin, että tomaattikastike kerros jäisi päällimmäiseksi ja voit koristella sen pinnan mieleisilläsi yrteillä.
Enjoy!
Tiesitkö muuten, että kesäkurpitsa sisältää runsaasti vettä (yli 95 %) ja paljon hyviä ravinteita esim. folaattia, kaliumia, magnesiumia, C-vitamiinia, luteiinia, B6-vitamiinia, riboflafiinia. Sen sanotaan ennaltaehkäisevän sydänsairauksia sekä säännöllisesti nautittuna se voi auttaa ehkäisemään suolistosyöpää.